Haberler

SSK ve Bağ Kur Prim Borçlarına Af Geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Meclis Genel Kurulu'nda, SSK ve Bağ -Kur'un Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılacağını Söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Meclis Genel Kurulu'nda, SSK ve Bağ-Kur'un prim alacaklarının yeniden yapılandırılacağını söyledi. Bakan Çelik'in verdiği bilgiye göre, prim borçlarını 3 ayda ödeyenlerin faizlerinin yüzde 85'i, 1 yılda ödeyenlerin yüzde 55'i, 2 yılda ödeyenlerin de yüzde 30'u silinecek. Daha önce yapılandırmaya başvurup gereklerini yerine getirmediği için yapılandırması bozulanlar ise 6 ay içinde borçlarını öderlerse yeniden yapılandırma kapsamına alınacak. Bakan Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumunun, SSK ve Bağ-Kur'dan kalan 23 milyar 433 milyon YTL prim alacağının yeniden yapılandırılacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Meclis Genel Kurulu'nda, görüşmeleri devam eden istihdam paketiyle ilgili söz alarak, SSK ve Bağ-Kur prim borçları için getirilecek düzenleme hakkında bilgi verdi. SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının, istihdam paketiyle ilgili tasarının 2'nci bölümüyle ilgili verilecek bir önerge ile yeniden yapılandırılacağını kaydeden Bakan Çelik, SSK ve Bağ-Kur prim borçları ile ilgili de bilgi verdi. Bakan Çelik SSK'nın toplam prim alacağını 12 milyar 52 milyon YTL olarak açıklarken, bunun 6 milyar 709 milyon YTL'sinin asıl prim alacağı, 5.3 milyar YTL'sinin de gecikme cezası ve faizi olduğunu söyledi. Bağ-Kur'un toplam prim alacağının 33.4 milyar YTL olduğunu, hiç prim ödemeyenlerin borcunun ise 14.9 milyar YTL olduğunu söyleyen Bakan Çelik, bu rakamın çıkarılması halinde 18.4 milyar YTL'lik bir alacağın sözkonusu olduğunu bildirdi. Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun çatısı altında birleşen her iki kurumun toplam alacak miktarını da 45 milyar 467 milyon YTL olarak açıkladı. SSK'da 9 milyar 890 milyon, Bağ-Kur da ise 13 milyar 543 milyon YTL'lik yapılandırmanın düşünüldüğünü kaydeden Çelik, yeniden yapılandırılacak toplam miktarın ise 23 milyar 433 milyon YTL olduğunu bildirdi.

-İLK 3 AYDA BORCUNU ÖDEYENLERİN YÜZDE 85 ORANINDA FAİZİ SİLİNECEK-

Bakan Çelik, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarıyla ilgili af konusunda ise şu bilgileri verdi:

"Burada düşündüğümüz sistem şu şekilde: 3 aylık bir sürede ödenmesi halinde faizin yüzde 85'i, bir yıllık bir süre içerisinde borçların eşit taksitlerle ödenmesi durumunda ise faizin yüzde 55'i silinecek. İki yıllık sürede borçların ödenmesi durumunda ise faizlerin yüzde 30'unun silinmesini içeren bir düzenleme. Yapılandırması bozulan vatandaşlarla ilgili de bir düzenleme getiriyoruz. Bunlar da 6 aylık bir süre içerisinde bozulan yapılandırmalarının karşılığını ödediklerinde mevcut durumları ihya edilecek.''

Çelik, SSK ve Bağ-Kur prim affının toplumsal bir beklenti olduğunu belirtirken, "Borcunu, vergisini zamanında ödeyenle ödemeyen arasında bir ayrım gözetilmez. İstihdam paketinde prim borcu olmayanlarla ilgili de 5 puanlık indirim getiriyoruz. Umuyoruz ki bu ciddi neşterden sonra bütün işverenlerimiz 5 puanlık indirimden yararlanacak hale gelirler" diye konuştu.

-GAP'A 1.3 MİLYAR YTL AKTARILACAK-

Bakan Çelik konuşmasında İşsizlik Sigortası Fonu ile ilgili de bilgi verdi. Fon'un varlığının 33 milyar 405 milyon YTL olduğunu, işçi ve işveren payının da 10 milyar 954 milyon YTL'yi bulduğunu kaydeden Çelik, devletin payını ise 3 milyar 729 milyon LTL olarak bildirdi. Çelik, Fon'daki Hazine payının faizi olan 1.3 milyar YTL'nin GAP'a aktarılacağını söyledi. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title