Haberler

Srebrenitsalı Anneler" Dünya Kadınlar Günü'nde Türkiye'de

Dünya Kadınlar Günü'nde Türkiye'ye gelen Srebrenitsalı anneler, insan hakları için hep birlikte mücadele etme mesajı verdi.

Dünya Kadınlar Günü'nde Türkiye'ye gelen Srebrenitsalı anneler, insan hakları için hep birlikte mücadele etme mesajı verdi.

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER), çocuklarını ve eşlerini Srebrenitsa'da kaybeden Boşnak kadınları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Ankara'da ağırladı.

ESDER adına evsahipliği yapan eski milletvekili, Ufuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Akgönenç, Türkiye'de ağırladıkları Boşnak kadınların hepsinin, çocuklarını ya da eşlerini Srebrenitsa soykırımında kaybettiğini anımsatarak bu kadınların, kadınlar gününde hak arama mücadelesinin anlamlı olduğunu söyledi.

Srebrenitsalı Anneler Derneği Başkanı Munira Subaşiç de insan hakları konusunda sıkıntı çeken annelere çağrı yaparak "İnsan hakları için hep birlikte uğraşalım ve savaşalım" dedi. Türkiye'de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Subaşiç, Bosnalı kadınları yalnız bırakmayan ESDER'e, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği yetkililerine teşekkür etti.

"Bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum" diyen Subaşiç, Bosna Hersek'in Türkiye ile her zaman yan yana, dayanışma içinde olduğunu ve bu birlikteliğin süreceğini ümit ettiğini kaydetti.

Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarındaki savaş sırasında, Birleşmiş Milletler'in güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edilmiş, BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edilmişti. Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda şehit edilmiş ve cenazeler ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömülmüştü. Bosna'daki savaşın sona ermesinin ardından toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanların defin törenleri yapılırken, soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine ise halen ulaşılamadı.

Kaynak: AA / Güncel

Srebrenitsa Türkiye Politika Güncel Haberler

title