Haberler

Srebrenitsa Soykırımının 21. Yılı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz Türkiye olarak bu soykırımı ( Srebrenitsa ) unutmuyoruz, acısını halen içimizde hissediyoruz, unutturmuyoruz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Srebrenitsa soykırımın 21. yılı dolayısıyla düzenlenen anma ve cenaze törenine iştirak etmek üzere geldiği Bosna Hersek'te, TRT Haber'in canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Srebrenitsa'da 21 yıl önce işlenen soykırım, katliam ve insanlık suçunun her yıl 1 Temmuz'da anıldığını anımsatan Çavuşoğlu, "Her yıl 10 binlerce insan bu anma törenine katılıyor. Bu acı hiçbir zaman dinmedi. Esasen, bugün 127 şehidimizin cenaze törenine de katıldık fakat, sadece Srebrenitsa'da bin kayıp kişi var. Yani akibeti belli değil. Öldüğü, katledildiği, şehit edildiği biliniyor ama nerede olduğu bulunamadı ya da kimliği tespit edilemedi." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Bosna genelinde de 8 bin kayıp olduğu bilgisini paylaşarak şöyle devam etti:

"2004-2005 yıllarında kayıp kişilerle ilgili bir rapor yazmıştım. O zaman da bunu açıklıkla gördük. Bu soykırımı işleyenler, bu caniler, şehitlerin vücutlarını parçalara ayırarak 10 kilometre, 20 kilometre ve 30 kilometre uzaklıktaki toplu mezarlara gömdüler. Neden? Kimliği belli olmasın, bir mezarı olmasın. Yani, sonrasına dahi planlayarak bu soykırımı, bu vahşeti işledi bunlar."

Anma törenlerinde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Türk milletini temsil ettiklerini aktaran Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Onların selamlarını ve dualarını da getirdik. Biz Türkiye olarak bu soykırımı unutmuyoruz, acısını halen içimizde hissediyoruz, unutturmuyoruz. Srebrenitsa ve Bosna'da kardeşlerimize her türlü yardım elimizi uzatıyoruz. Bugün burada gerçekten hüzünlü ve acı dolu saatleri buradaki kardeşlerimizle birlikte yaşadık, hissettik. Rabb'im hiçbir millete, hiçbir topluma böyle bir soykırımı, böyle bir acıyı yaşatmasın."

Soykırım anma törenlerine Türkiye ve Avrupa'nın değişik şehirlerinden gelen çok sayıda vatandaş ve özellikle de gençlerin katıldığına dikkati çeken Çavuşoğlu, bu durumdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Türk milletinin Bosna halkıyla dayanışması gerçekten takdire şayan." diyen Çavuşoğlu, hükümet olarak Bosna'nın daha ileri gitmesi, Bosna'da ve Balkanlarda huzur ve istikrarın güçlü bir şekilde tesis edilmesi için ellerinden gelen siyasi, insani ve kalkınma desteğini verdiklerini anlattı.

Çavuşoğlu, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan arasındaki işbirliğini de güçlendirmeye çalıştıklarını belirterek söz konusu bölgeye en güçlü desteği Türkiye'nin verdiğini ve Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen NATO zirvesinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu güçlü desteği bir kez daha yinelediğini ifade etti.

Öte yandan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de canlı yayına katılarak soykırıma ilişkin düşüncelerini paylaştı.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Srebrenitsa Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
title