Haberler

Srebrenitsa Soykırımının 18. Yılı

TPB Genel Başkanı Pakdil: "Avrupa’nın göbeğinde yaşanan bu katliamın temelinde ötekileştirme düşüncesi vardır" "Irkçılık sebebiyle iki dünya savaşı yaşayan Avrupa, 21. yüzyılda da artan ırkçılık tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır"

Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Nevzat Pakdil, Srebrenitsa soykırımının temelinde ötekileştirme düşüncesinin bulunduğunu ve 21. yüzyılda Avrupa'nın ırkçılık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Pakdil, Srebrenitsa soykırımının 18. yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Müslüman oldukları için katledilen 8 binin üzerindeki Boşnak'ın acısını hissetmenin ve insan hakları ihlallerini önlemenin her toplumun görevi olduğunu belirterek, Srebrenitsa katliamının unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Pakdil, "O dönemde BM ve NATO hiçbir müdahalede bulunmamış, tersine zulümden kaçan Boşnakları kendi elleriyle Mladiç'e teslim ederek ölüme göndermişlerdi. Avrupa'nın göbeğinde yaşanan bu katliamın temelinde ötekileştirme düşüncesi vardır" görüşüne yer verdi.

Küreselleşen dünyada insan haklarına her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu anlatan Pakdil, din, dil, ırk, görüş farkı gözetmeden her insanın doğuştan gelen haklarının ihlallerine karşı herkesin aynı hassasiyeti göstermesi gerektiğini vurguladı.

Tabii kaynakların tükenmesi, küresel krizler sebebiyle devletlerin zayıflaması, teknoloji sebebiyle iş alanlarının daralması gibi sonuçların paylaşım yerine kavgayı beraberinde getirdiğini vurgulayan Pakdil, "Gelecek ve egemenlik kaygısı 'diğerleri'nin yok edilmesi gibi yanlış düşünceleri de beraberinde getirmektedir. Irkçılık sebebiyle iki dünya savaşı yaşayan Avrupa, 21. yüzyılda da artan ırkçılık tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Srebrenitsa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title