Haberler

Sporda Şiddete Hukuki ve Sosyal Bakış" Paneli

İstanbul Barosu Spor ve Spor Hukuku Komisyonu tarafından düzenlenen "Sporda Şiddete Hukuki ve Sosyal Bakış" paneli İstanbul'da yapıldı.

Ataköy Olimpiyatevi'nde gerçekleştirilen ve Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Başkanı Engin Tuzcuoğlu'nun başkanlığını yaptığı "Sporda Şiddete Karşı Hukuksal Boyut" konulu birinci oturumda konuşan Spor Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşaviri Vekili Cafer Geyik, sadece yasayla sporda şiddetin önüne geçmenin mümkün olmadığını dile getirerek, "Spor kanununun yapımında ve uygulamasının en başındaki biri olarak, bu kanunu faydalı görüyorum" dedi.

Passolig kart uygulamasının ardından sporda şiddete karşı ne gibi önemlerin aldığını anlatan Geyik, "Holiganların toplu bilet almaları zorlaştı, kanuna aykırı eylemde bulunan kişilerin kimlik tespiti kolaylaştı. Passolig öncesinde 462 vaka varken, sonrasında vaka sayısı 246'ya indi. Bu veriler gösteriyor ki Passolig kartla seyirci profilinde iyileşme olduğunu görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Disiplin Kurulu Başkanı Feridun Öztop ise işin kültürel boyutu olduğunu belirterek, "Ciddi bir spor kültürü eksiğimiz var. 2003'ten bu yana TBF'deyim ve bu konuda ciddi anlamda kötümserim. Geçen sezon 26 Nisan'da Trabzonspor Medical Park, Avrupa Kupası'nda final oynadı ve ben o maçı gözlerim dolarak izledim. 10 bin taraftarın 7 bini kadın ve çocuktu. Son derece gururlandım. Kadın ve çocukları sahaya çektiğimiz sürece sorunun azalacağına inanıyorum. Bunun bir örneğini de Samsun'da yaşadık. Pınar Karşıyaka ile Anadolu Efes maçında da benzerini gördük. 'Bu salonları doldurabilir miyiz?' dedik ve en ufak bir şiddet görmedik" diye konuştu.

Dünyada sporun, bir kültür olayı olduğunu vurgulayan Öztop, "Buna bir kültürel boyut katmadan, sporda şiddetin önünü alamayız. Dünyada insanlar maçlara eğlenmek için, sosyal bir aktivite olarak gidiyor. Fakat Türkiye'de durum biraz daha farklı. Bunu aşabilmek için kültür yönünü güçlendirmek ve sağlamlaştırmak gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Birinci oturumda Spor Hukuku Enstitüsü Onursal Başkanı Selçuk Öztek ile İstanbul Barosu Spor ve Spor Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Av. Savaş Ocakdan da konuşmacı olarak yer aldı.

"Sporda Şiddete Karşı Sportif Boyut"

Panelde "Sporda Şiddete Karşı Sportif Boyut" konulu ikinci oturumda konuşan A Milli Erkek Basketbol Takımı Kaptanı Sinan Güler, Türkiye'nin sportif kültürel açısından gelişmesi gereken çok nokta olduğuna dikkati çekerek, "Sporun sahada, sporcunun hayati tehlikesi olmadan işini yapabileceği ve gelen seyircinin izlediği karşılaşmadan zevk alabileceği bir hale gelmesi lazım" dedi.

Bu konuda sporculara, hakemlere, taraftara önemli görevlerin düştüğünü belirten Sinan, taraftarlara çağrıda bulunarak, "Sporu desteklemeye ve kendi takımlarına pozitif etki vermeye gelsinler. Umarım bu panel, spor kültürünün başlamasına ve şiddetin minimize edilmesine yardımcı olabilecek bir öncü olur" şeklinde konuştu.

A Milli Kadın Basketbol Takımı Kaptanı Şaziye İvegin Üner, ise sporda bir amaca yönelik oynadıklarını ancak taraftarların bazen o amaca yönelik izlemediğini ifade ederek, "Ülkemizde seyir kültürün yeterli seviyede olduğunu düşünmüyorum. Diğer ülkelerdeki o seyirci topluluğuna karşı oynamayı hayal ediyorum. Umarım bu kanun ve yasalarla beraber spor kültürünü oluşturacağız" diye konuştu.

İkinci oturumda TBF Proje Koordinatörü Tuvana Tınaz, TBF Baş Danışmanı Emir Turam, basketbol hakemi Murat Biricik ve Eski TSYD Başkanı Esat Yılmaer de konuşmacı olarak yer aldı.

Paneli, İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal da takip etti.

Kaynak: AA / Spor

Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu İstanbul Barosu Ataköy Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title