Haberler

Sporda 2013 Böyle Geçti

Özellikle Türk futbolu için oldukça hareketli geçen haziran ayında Türkiye, 17. Akdeniz Oyunları ve FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na yaptığı evsahiplikleriyle öne çıktı Spor Toto Süper Lig'deki 3 kulübün başkanlarının belirlendiği ay olarak da hafızalarda yer eden yılın 6. ayına, UEFA Disiplin Kurulu'nun Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüplerine verdiği Avrupa kupalarından men cezaları da damgasını vurdu "Potanın Perileri"nin FIBA Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya alması, Roland Garros'da tek erkekler ve tek kadınlar şampiyonluklarına İspanyol Rafael Nadal ve ABD'li Serena Williams'ın ulaşması ve Miami Heat'in üst üste ikinci NBA şampiyonu olması da haziran ayında öne çıkan olaylar oldu.

Özellikle Türk futbolu için oldukça hareketli geçen haziran ayı, Türkiye'nin iki büyük uluslararası spor etkinliğine yaptığı evsahipliğiyle de öne çıktı.

Mersin ve Adana'nın evsahipliğinde düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları'nda madalya sıralamasında İtalya'nın ardından ikinci olan Türkiye, başarılı bir organizasyona da imza attı. Altın rekoru kıran Türkiye, oyunları 47 altın, 43 gümüş ve 36 bronz madalyayla tamamladı.

FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası da ayın ikinci yarısından gelecek ayın ortasına kadar Türkiye'nin evsahipliğinde gerçekleştirildi. Grup maçlarının 7 ayrı kentte yapıldığı organizasyonun finali, İstanbul'da oynandı. Finalde Fransa, Uruguay'ı penaltı atışları sonucu 4-1 yenerek şampiyon oldu. Türkiye, 2. tur eleme maçında Fransa'ya 4-1 yenilerek şampiyonaya erken veda etti.

Yılın altıncı ayı, Spor Toto Süper Lig'deki 3 kulübün başkanlarının belirlendiği ay olarak da hafızalarda yer etti. Galatasaray Kulübü Olağanüstü Seçimli Genel Kurulu'nda tek aday olan Ünal Aysal, Beşiktaş Kulübü Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nda Fikret Orman 3 yıllığına yeniden başkanlığa seçildi. Bursaspor'un olağanüstü genel kurulunda ise beş aday arasından sıyrılan Erkan Körüstan, yeşil-beyazlıların yeni başkanı oldu.

Haziran ayı, kulüp bazında Türk futbolu açısından oldukça hareketli geçti. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Beşiktaş ve Fenerbahçe'yi futbolda şike iddialarıyla ilgili disiplin kuruluna sevk etti. Fenerbahçe'de, kulüp başkanı Aziz Yıldırım, Beşiktaş'ta da kulüp başkanı Fikret Orman başkanlığındaki heyetler, bir gün arayla İsviçre'nin Nyon kentindeki UEFA Genel Merkezi'nde, UEFA Denetim ve Disiplin Kurulu'nda savunma verdi. Savunmanın ardından UEFA Disiplin Kurulu, Beşiktaş'a Avrupa kupalarından 1 yıl men cezası verirken, Fenerbahçe'yi ise Avrupa kupalarından 2+1 yıl men etti. Cezalar üzerine Beşiktaş ve Fenerbahçe kulüpleri, UEFA Tahkim Kurulu'na itiraz etti.

A Milli Kadın Basketbol Takımı'nın FIBA Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya alması, Galatasaray Medical Park'ın Beko Basketbol Ligi şampiyonluğu, Avrupa Takımlar Şampiyonası için İngiltere'de bulunan milli atlet Binnaz Uslu'nun rahatsızlanarak yoğun bakıma alınması Türk sporunda, sezonun ikinci "grand slam"i Fransa Açık Tenis Turnuvası'nda (Roland Garros), tek erkeklerde İspanyol Rafael Nadal'ın, tek kadınlarda da ABD'li Serena Williams'ın, Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) finalinde ise Miami Heat'in üst üste ikinci NBA şampiyonluğuna ulaşması da dünyada öne çıkan diğer olaylar oldu.

2013 yılının Haziran ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

6 Haziran:

FIFA dünya sıralamasında Türkiye 10 basamak birden gerileyerek 573 puanla 54'üncü sırada yer aldı. İspanya'nın bin 614 puanla liderliğini koruduğu sıralamada, Almanya ve Arjantin de 2. ve 3. sıralardaki konumlarını devam ettirdi.

8 Haziran:

Sezonun ikinci "grand slam"i Fransa Açık Tenis Turnuvası'nda (Roland Garros) tek kadınlar şampiyonu, 1 numaralı seribaşı ABD'li Serena Williams oldu. Başkent Paris'te düzenlenen turnuvada tek kadınlar final maçında dünyanın 2 numarası Rus Maria Sharapova'yı 6-4'lük setlerle 2-0 yenen Williams mutlu sona ulaştı.

9 Haziran:

Fransa Açık Tenis Turnuvası'nın (Roland Garros) tek erkekler finalinde Rafael Nadal, David Ferrer'i 6-3, 6-2 ve 6-3'lük setlerle 3-0 yenerek, şampiyonluğa ulaştı ve bir "grand slam" turnuvasını 8 kez kazanan ilk erkek tenisçi oldu.

10 Haziran:

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Beşiktaş ve Fenerbahçe'yi futbolda şike iddialarıyla ilgili olarak disiplin kuruluna sevk etti.

A Milli Kadın Basketbol Takımı, Fransa'nın Orchies kentinde düzenlenen FIBA Avrupa Şampiyonası üçüncülük maçında Sırbistan'ı 92-71 yenerek bronz madalyanın sahibi oldu. Şampiyonluk kupasını ise finalde evsahibi Fransa'yı 70-69 mağlup eden İspanya kaldırdı.

15 Haziran:

- Beko Basketbol Ligi play-off finali beşinci maçında Banvit'i 76-58 yenen Galatasaray Medical Park, seride durumu 4-1 yaparak şampiyon oldu.

16 Haziran:

Beşiktaş Kulübü Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nda 3850 oy alan Fikret Orman yeniden başkanlığa seçildi. BJK Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi'nde gerçekleştirilen kongrede Orman, 3 yıllığına siyah-beyazlı kulübün başkanı oldu. Diğer aday Serdal Adalı ise 2 bin 88 oyda kaldı.

18 Haziran:

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Genel Kurulu, Ankara'da Marriott Otel'de yapıldı.

Bursaspor'un olağanüstü genel kurulunda, Erkan Körüstan başkanlığa seçildi. Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleşen seçimli genel kurulda Körüstan ile Hayri Yazıcı, İlhan Uslu, Mesut Mestan ve Muzaffer Önadım da başkanlık için yarıştı. 2 bin 120 delegeden 791'inin oyunu alan Körüstan, yeşil-beyazlıların yeni başkanı oldu.

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcılığına Bakanlık Müşaviri Metin Yılmaz atandı.

Eski Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Gaziantepspor yönetim kurulu üyesi Asım Atmaz, hayatını kaybetti.

19 Haziran:

Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) Avrupa Başkanı İzlandalı Olafur Edvard Rafnsson, İsviçre'nin Cenevre kentinde kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.

20 Haziran:

Mersin ve Adana'nın evsahipliğinde düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları'nda madalya sıralamasında İtalya birinci oldu. Oyunlar tarihinde en fazla madalya kazanan ekip olan İtalya, rekoruna yeni madalyalar ekledi. Toplamda 186 madalya kazanan İtalyan sporcular, oyunları 70 altın, 52 gümüş ve 64 bronz madalya ile bitirdi. İtalya'yı, Türkiye takip etti.

Altın rekoru kıran ay-yıldızlı sporcular, oyunları 47 altın, 43 gümüş ve 36 bronz madalya ile tamamladı. Fransa'nın üçüncü olduğu madalya sıralamasında İspanya dördüncü, Mısır ise beşinci oldu. Bosna Hersek, Lübnan, Makedonya, San Marino ve Suriye, altın madaya kazanamadan oyunları bitirdi.

Türk sporcuların en başarılı olduğu branş toplamda 19 madalya kazanılan güreş oldu. Güreşte 14 altın, 4 gümüş ve 1 bronz madalya alan Türk sporcular, en fazla madalyayı bu branşta elde etti. Güreşin ardından en başarılı branş 6 altın, 7 gümüş ve 1 bronz madalyanın kazanıldığı halter olurken, bu branşı 6 altın ve 2 gümüşle karate takip etti. 5 altın, 7 gümüş ve 7 bronzla güreşte olduğu gibi toplamda 19 madalya ile tamamlanan atletizm de başarı sıralamasında karateyi izledi.

Voleybolda Erkekler CEV Kupası'nda mücadele eden Maliye Milli Piyango, 16'lı finalde Ukrayna'nın Lokomotiv Kharkiv takımıyla eşleşti. Bayanlar CEV Kupası'nda ise Fenerbahçe ile Bursa Büyükşehir Belediyesi, birbirleriyle eşleşti. Avrupa Erkekler Challenge Kupası'nda İstanbul Büyükşehir Belediyespor, kupa mücadelesine ikinci turdan başlayacak. İstanbul temsilcisi, bu turda İsrail'in Maccabi Tel Aviv takımıyla eşleşti.

FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, 21 Haziran-13 Temmuz tarihlerinde Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Grup maçlarının farklı kentlerde oynandığı organizasyonun finali İstanbul'da oynandı. Finalde Fransa, normal süresi ve uzatmaları 0-0 biten maçta Uruguay'ı penaltı atışları sonucu 4-1 yenerek şampiyon oldu. Üçüncülük maçında ise Gana, Irak'ı 3-0 yendi ve bronz madalya kazandı. Türkiye, 2. tur eleme maçında Fransa'ya 4-1 yenilerek şampiyonaya erken veda etti.

21 Haziran:

Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) finalinde Miami Heat, San Antonio Spurs'ü 95-88 mağlup ederek, seride durumu 4-3 yaptı ve üst üste ikinci NBA şampiyonluğuna ulaştı. Seriyi 25,2 sayı, 10,8 ribaunt ve 7 asist ortalamalarıyla bitiren LeBron James, finalin "en değerli oyuncusu" (MVP) seçildi. James böylece geçen senenin ardından bu yıl da hem normal sezonun hem de finalin MVP'si olmayı başardı.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nce (UEFA), futbolda şike iddialarıyla ilgili olarak disiplin kuruluna sevk edilen Beşiktaş'ta, kulüp başkanı Fikret Orman başkanlığındaki heyet, İsviçre'nin Nyon kentindeki UEFA Genel Merkezi'nde, UEFA Denetim ve Disiplin Kurulu'nda savunma verdi.

22 Haziran:

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nce (UEFA), futbolda şike iddialarıyla ilgili olarak disiplin kuruluna sevk edilen Fenerbahçe'de, kulüp başkanı Aziz Yıldırım başkanlığındaki heyet, İsviçre'nin Nyon kentindeki UEFA Genel Merkezi'nde, UEFA Denetim ve Disiplin Komitesi'nde savunma verdi.

Galatasaray Kulübü Olağanüstü Seçim Genel Kurulu'nda tek aday olan Ünal Aysal, geçerli 1412 oyun 1387'sini alarak 3 yıllığına yeniden başkanlığa seçildi.

23 Haziran:

Avrupa Takımlar Şampiyonası için İngiltere'de bulunan milli atlet Binnaz Uslu, rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılarak ameliyata alındı.

İngiltere'de düzenlenen Avrupa Takımlar Atletizm Şampiyonası'nı Türkiye, 197,5 puanla 9. sırada tamamladı.

24 Haziran:

Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda İrlanda Cumhuriyeti'nin Derry City takımıyla eşleşti.

25 Haziran:

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun (EC), 2020 Olimpiyatları'na evsahipliği yapmaya aday kentler İstanbul, Tokyo ve Madrid'e ilişkin teknik raporu yayımlandı. Raporun İstanbul'a ilişkin kısmında, Türk Hükümeti'nin olimpiyatlara tam desteği vurgulandı, spor tesislerinin inşaat çalışmalarının gereklilikleri karşılar şekilde finanse edilebileceği ve tamamlanabileceğinden emin olunduğu kaydedildi.

UEFA Disiplin Kurulu, Beşiktaş'a Avrupa kupalarından 1 yıl men cezası verdi, Fenerbahçe'yi de Avrupa kupalarından 2+1 yıl men etti. Karara göre, Beşiktaş 2013-2014 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'ne katılmayacak. Fenerbahçe ise 2013-2014 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi dahil, gelecek 3 yıl içinde UEFA organizasyonlarına katılamayacak. Üçüncü sezonki men cezası, kulübün gelecek 5 yıl içindeki deneme süresine göre ertelenebilecek.

28 Haziran:

Beşiktaş Kulübü, UEFA Disiplin Kurulu'nın verdiği 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası için UEFA Tahkim Kurulu'na itiraz etti.

- Fenerbahçe Kulübü'nün, UEFA Disiplin Kurulu tarafından verilen 2+1 yıl Avrupa kupalarından men cezasıyla ilgili olarak, UEFA Tahkim Kurulu'na duruşmalı toplantıda savunma vereceği bildirildi.

Voleybolda Avrupa Bayanlar Şampiyonlar Ligi'nde VakıfBank C Grubu'nda Atom Trefl Sopot, Dinamo Bükreş ve Gent; Eczacıbaşı VitrA D Grubu'nda RC Cannes, Schweriner ve VK Agel Prostejov; Galatasaray Daikin E Grubu'nda Imoco Conegliano, Azeryol Bakü, ve Unendo Yamamay takımlarıyla eşleşti. Avrupa Erkekler Şampiyonlar Ligi'nde ise Arkas Spor D Grubu'nda Diatec Trentino, Berlin Volleys ve Energy Lugano takımlarıyla, Halkbank F Grubu'nda Jastrzebski Wegiel, Tomis Constanta ve Hypo Tirol Innsbruck; Galatasaray ise G Grubu'nda ZAKSA Kedzierzyn Kozle, Knack Roeselare ve VfB Friedrichshafen takımlarıyla eşleşti.

29 Haziran:

Avrupa Takımlar Şampiyonası için gittiği İngiltere'de rahatsızlanarak ameliyat olan ve yaklaşık bir haftadır yoğun bakımda tutulan milli atlet Binnaz Uslu, Sağlık Bakanlığına ait ambulans jetle Ankara'ya getirildi.

30 Haziran:

Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, Dünya Supersport Şampiyonası'nın 8. ayak yarışını birinci bitirdi. İtalya'nın Imola kentinde yapılan yarışta, takımı MAHI Racing Team India adına yarışan Sofuoğlu, 26: 11.297'lik derecesiyle birinci oldu. Yakhnich Motorsport'tan Büyük Britanyalı Sam Lowes 26: 15.254 ile ikinci,  takım arkadaşı Rus Vladimir Leonov ise 26: 15.706 ile üçüncü sırada yer aldı.

Sezonun 8. yarışı olan Büyük Britanya Grand Prix'sini Mercedes pilotu Rosberg kazandı. Red Bull Renault pilotu Webber ikinciliği elde ederken, Ferrari'nin şampiyon pilotu Alonso üçüncü oldu.

At yarışlarında 87. Gazi Koşusu'nu Atila Özkan'ın sahibi olduğu ve jokeyliğini Yücel Bilik'in yaptığı "Divine Heart" adlı safkan kazandı.

FIFA Konfederasyonlar Kupası, 15-30 Haziran tarihleri arasında Brezilya'da yapıldı. FIFA tarafından 4 yılda bir düzenlenen organizasyonun Rio de Jenairo'daki Maracana Stadı'nda oynanan final maçında, son Avrupa ve dünya şampiyonu İspanya'yı 3-0 yenen Brezilya, 4. kez kupayı müzesine götürdü. - Ankara

Kaynak: AA / Spor

Roland Garros Akdeniz Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title