Haberler

SPK Başkanı, Finans Finansal Kiralama'ya İlişkin Temyiz Kararını Savundu

SPK Başkanı Turan Erol, Financial Times ile Yaptığı Söyleşide Ankara 16. İdare Mahkemesi'nin Finans Finansal Kiralama'daki Azınlık Hissedarlarının Lehinde Verdiği Karara Karşı "Uygulamalarımızın İnandırıcılığını Korumak İçin Temyize Gidiyoruz" Derken, Gazete, Mahkeme Kararının, Haksız Muamele Gördüğünü İddia Eden Azınlık Yatırımcıları İçin Taşıdığı Önemi Vurgulayarak, "Türk Yargı Sürecinde Azın...

Ankara 16. İdare Mahkemesi'nin Finans Finansal Kiralama'daki azınlık hissedarları lehinde aldığı karar ve bu konudaki tartışmalar yurt dışında da yankılandı. SPK Başkanı Turan Erol, Financial Times ile yaptığı söyleşide Mahkemenin kararına ilişkin olarak "Uygulamalarımızın inandırıcılığını korumak için temyize gidiyoruz" dedi. Mahkeme kararının, haksız muamele gördüğünü iddia eden azınlık yatırımcıları için taşıdığı öneme vurgu yapan gazete ise "Türk yargı sürecinde azınlık hissedarları lehinde ender rastlanan bir karar" diye yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Ankara 16. İdare Mahkemesi'nin Finans Finansal Kiralama ile ilgili kararı ve bu karara karşı SPK'nın temyiz kararı almasını değerlendirdiği haberinde, "Türkiye, sermaye piyasaları düzenleyici kurum, karlı bir satın alma işleminde haksız muamele gördüklerini iddia eden yatırımcıların lehindeki mahkeme kararına karşı temyize gidiyor" diye yazdı.

Yatırımcılar ile SPK arasındaki tartışmaların Finansbank'ın 2006 yılında 4.5 milyar euroya Yunanistan Ulusal Bankası (GNB) tarafından satın alınmasına ilişkin olduğunu belirten gazete, şikayetçi olan yatırımcıların Finans Finansal Kiralama'da hisse sahibi olduklarını kaydetti.

İngiliz gazetesi, yatırımcıların, Finansbank'ın satışı sürecinde kendilere çağrı yapılırken pay başına önerilen 3.98 YTL'den çok daha yüksek bir fiyat verilmesi gerektiğini savunduklarını belirtti.

Merkezi Londra ve Celebi Tarık'ta olan bazı fonların da dahil olduğu yatırımcıların mahkemeye başvurdukları, mahkemenin de geçen ay lehinde karar verdiğini anlatılan haberde SPK'nın ise, "standart uygulamalarını zedelediği" gerekçesiyle kararı daha yüksek bir mahkemeye temyiz ettiği kaydedildi.

Gazete, yatırımcıların ise, mahkeme kararının "Türk yargı sürecinde azınlık hissedarları lehinde ender rastlanan bir karar" olduğunu, İMKB'de faaliyet gösteren yatırımcılar açısından bir hamle oluşturduğunu söylediklerini yazdı.

Financial Times ile söyleşi yapan SPK Başkanı Turan Erol da, neden mahkeme kararını temyiz ettiklerini anlatırken de "Karar almamızın güvenirliğini ve uygulamalarımızın inandırıcılığını korumak istediğimiz için temyiz ediyoruz" dedi.

Gazete, de SPK tarafından Finans Kiralama ile ilgili çağrı için belirlenen fiyatın, şirketin önceki üç ayın işlem fiyatlarının ortalamasını yansıttığını kaydetti.

-"BELİRLENEN FİYAT HAKSIZ"

Yatırımcılardan Griffin Sermaye Yönetim Şirketi'nin portföy direktörü Aziz Unan da, azınlık hissedarlarına önerilen fiyatın, haksız olduğunu savunurken Finans Kiralama hissedarlarının, Finansbank hissedarlarına sağlanan defter fiyatının 3.6 katı olarak belirlenen oranı yansıtması gerektiğini söyledi.

SPK'nın, Finans Kiralama konusunda çağrı yapılmasından önce kurum dışına danışması gerektiğini savunan Unan, "Azınlık hissedarlarının çıkarlarının doğrultusunda hareket etmediler" dedi. Unan, azınlık hissedarlarının "daha adil" bir fiyattan kendilerine yeni bir çağrı yapılmasını istediklerini de söyledi.

Financial Times, SPK'nın yeni bir çağrı yapılıp yapılmayacağı konusunda karar vermek amacıyla önümüzdeki iki hafta bir toplantı yapacağını da belirtti.(ANKA)

(CN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title