Haberler

Spastik Senaristin Kısa Metrajlı Filmi Kanada'da Gösterime Girdi

Mersin'de, Spastik Senarist, Yönetmen ve Yazar 26 Yaşındaki Umut Koşan'ın 'Çoçuklarla Dünya Platformu' Tarafından Düzenlenen Yarışmada Birinci Olan Senaryosuna Çekilen Kısa Metrajlı 'Yitik Beşik' Filmi Kanada'da Gösterime Girdi.

Mersin'de, spastik senarist, yönetmen ve yazar 26 yaşındaki Umut Koşan'ın 'Çoçuklarla Dünya Platformu' tarafından düzenlenen yarışmada birinci olan senaryosuna çekilen kısa metrajlı 'Yitik Beşik' filmi Kanada'da gösterime girdi.

Mersin'de yerel bir televizyonda yaptığı programla dikkatleri üzerine çeken spastik Umut Koşan'ın, geçen yıl ekim ayında 'Çocuklarla Dünya Platformu' tarafından Kanada'da düzenlenen kısa metrajlı film senaryosuna gönderdiği 'Yitik Beşik' adlı çalışması, 12 eseri geride bırakarak birinci oldu. 2 sosyolog, 2 iletişim uzmanı, 1 avukat ve 1 doktordan oluşan jürinin birinciliğe layık gördüğü Koşan'ın senaryosu için film çekilmesi de istendi. Sonucun Koşan'a bildirilmesinin ardından çekimlere Mersin'de başlandı. Filmde, tarlada doğum yaparken çocuğunu kaybeden kadın tiyatrocu Güler Cengiz, cinsiyet ayrımcılığı ve silahlanmanın çocuklardaki yansımaları ise Alperen ve Ümmü Feyza Korkmaz kardeşler tarafından canlandırdı. Filmin kurgu ve montajını Yasin Korkmaz, müziğini Özdaş Eroğlu ve görüntü yönetmenliğini ise Kadir Baziki gerçekleştirdi.

Kısa metraj olarak çekilen 2 dakika 27 saniyelik Yitik Beşik, Türkiye'deki töre cinayetleri ve şiddeti simgesel bir anlatımla ele alıyor. Töre ve şiddetten en çok kadınlar ile çocukların etkilendiğine dikkat çeken Umut Koşan, Türkiye'deki töre cinayetleri ve genel anlamdaki şiddete işaret ederek bunun görmezden gelinemeyeceğini ifade etti. Bu nedenle ilk filmi şiddet ve töre konusunda çekmeye karar verdiklerini söyleyen Umut Koşan, yeni projelerde de benzer konulara yer vereceklerini kaydetti. Filmin, platformun 2007 yılında yapacağı ve 13 ülkeyi kapsayan etkinliklerde gösterileceğini de kaydeden Koşan, ''Filmin böyle bir etkinlik içerisinde yer alması, benim ve arkadaşlarımın emeği için sevindirici bir gelişmedir. Ancak, öte yandan böyle acı bir yapıtı insanlarla sunmak çok üzücüdür. Bu arada Yitik Beşik, Kanada'daki etkisinin yanında, üyesi olduğum Gündem Çocuk Derneği'nin etkinlikleri arasında da yer alacak. Böylelikle kamuoyunun dikkatini bir kez daha bu olaya çekilmesini sağlayacağız'' diye konuştu.

----- KUTU ----

UMUT KOŞAN KİMDİR?

Umut Koşan 1981 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Koşan, doğum sırasında kordon dolanması nedeniyle dünyaya spastik olarak gözlerini açtı. Annesi ve babasının desteği ile ilköğretim ve lise eğitimini değişik kentlerde tamamlandı. Ailesinin desteğiyle Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'nda senaryo, gazetecilik eğitimi alan Koşan Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkileri Bölümü'nde eğitimini tamamladı. Ankara'da Bağımsız Medya Platformu'ndan 'Kitle İletişim Psikoloji' eğitimini gördü. Aynı zamanda bu platformda 10 yıl aralıksız olarak gazetecilik yaptığı için 10'ncu Yıl Başarı Ödülü aldı. Almanya'da da 'Gurbetin çocukları' isimli bir belgesele imza atan Koşan, bazı özel televizyonlar içinde TV formatındaki dizilerin metin yazarlığını yapıyor. 2005 yılında Antalya'da Amatör Sinemacılar Derneği'nin düzenlediği senaryo yarışmasında da 3'ncülük ödülü alan Koşan, halen Mersin'de çalışmalarını sürdürüyor.

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title