Haberler

Sözde "Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı"na Fransız Tepkisi... -Türk-fransız Ticaret Derneğinin Başkanı Yves-marıe Laouenan,tasarıya Karşı İmza Kampanyası Başlatmak İçin Web Sitesi Kurduklarını Bildirdi

Türk-fransız Ticaret Derneği Başkanı Yves-marie Laouenan, Fransa'daki Sözde "Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı"na Karşı İmza Kampanyası Başlatmak İçin Web Sitesi Kurduklarını Bildirdi.

Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Yves-Marie Laouenan, Fransa'daki sözde ''Ermeni soykırımı yasa tasarısı''na karşı imza kampanyası başlatmak için web sitesi kurduklarını bildirdi.

Laouenan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Yardımcısı Ali Hazır'ı ziyaretinde, gazetecilerin Türkiye'nin AB üyeliği ve sözde ''Ermeni soykırımı yasa tasarısı''na ilişkin sorularını yanıtladı.

''Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik son dönemde Fransa'da muhalif seslerin yükseldiğini''nin hatırlatılması üzerine Laouenan, şunları söyledi:

''Türkiye'nin kırgın olmasında çok haklı olduğuna inanıyoruz. Ama şuna kanaat getiriyoruz; Türkiye yeterince kendini tanıtamadı ve Fransızlar da yeterince tanımadı. Adım atamadılar ve biz bu adımı atmak istiyoruz. Yani çabalamaya hazırız. Fransa'da faaliyet gösteren çok fazla Türk şirketi olmadığını görüyoruz, çok yazık. Çok fazla Türk şirketinin de bu adımı atması lazım. O zaman Fransa daha iyi tanıyacak, o eksiklik giderilebilecek.''

-''TÜRKİYE, YETERİNCE ADIMLARI ATAMADI''-

Laouenan, bir gazetecinin sözde ''Ermeni soykırımı yasa tasarısı''nın ikili ilişkilerde zaman zaman gerginliği neden olduğununu hatırlatıp, bu konu da neler yapılabileceği yönündeki sorusunu, şöyle yanıtladı:

''Biliyorsunuz Fransa'da 2007'de seçim var. İki seçim birden yapılıyor ve seçim kampanyaları şimdiden başladı. Fransa'da 400 bin Ermeni seçmen var. Bütün bu işin anahtarı bu. Her iki seçimde oy farkları milim oynayacak. Yani çok kritik bir seçim. Bu seçimi lehe döndürmek için bir tür kullanma aracı oluyor. 400 bin oyu bir şekilde alabilmek için... Ancak Türkiye de yeterince adımları atamadı. Yeterince Fransa'da Türk varlığı hissedilmiyor. Belki daha fazla şirketin olması, Türklerin varlıklarını daha fazla hissettirmeleri Fransızları çok daha fazla düşündürür. Yani Türkiye'yi hissetmiyorlar. Sesini duyamıyorlar.''

-''KANUN, TARİHÇİLERİN YERİNE GEÇMİŞ OLUYOR''-

450'ye yakın üyeyi temsil eden oda olarak Fransa'da bugün gelişen olayları hiçbir şekilde anlayamadıklarını, bunun kendilerini rahatsız ettiğini vurgulayan Laouenan, şunları kaydetti:

''Ayın 12'sinde bu tasarı geçerse şu sonuca varacağız: Kanun, tarihçilerin yerine geçmiş oluyor. Tarihi geride bırakıyor ve kendisi ön plana çıkıyor. Bu olumsuzluklar başbakanınız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Ermenistan'a elini uzattığı ve de tarihçilere olayı bıraktığı esnada cereyan ediyor. Zamanlama hakikaten hoş değil.''

Laouenan, bir gazetecinin, ''Konuşmanızda ikili ilişkilerden ve karşılıklı ticari heyet ziyaretlerinin gerekliliğinden bahsediyorsunuz. Ancak, tasarı yasalaşırsa, 'Ermeni soykırımı yoktur'' dediğinde Türk iş adamları tutuklanacak mı? Bu durumda ikili ilişkiler nasıl gelişebilir?'' sorusu üzerine de şu yanıtı verdi:

''Fransa'da çok Türk yaşıyor. Bunların da hatta 10 bin tanesi bir deklarasyon imzalayabilir, 'Biz bu olayı kabul etmiyoruz' diye. O zaman bakalım Fransız Hükümeti ne yapacak? Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve bütün milletvekilleri bu problemin Türk ve Ermeni bilim adamları tarafından tartışılmasını ve de arşivlerin açılmasını önerdiler. Buna hiçbir şekilde cevap gelmedi. Bu problemlerin Türkiye ile Ermenistan arasında hallolması doğrudur.''

-WEB SİTESİ-

Yves-Marie Laouenan, tasarıya karışı imza kampanyası başlatmak için bir web sitesi kurduklarını, sitenin yarın aktif hale geleceğini belirterek, şöyle dedi:

''Derneğimiz, bu tartışmada kendi görüşünü getirmek istiyor. Dün gece itibariyle bir internet sitesi kurduk, yarın aktif olacak. Bu internet sitesi herkese açık olacak ve herkesten imza toplamak istiyoruz. Bütün girenler ve bizim gibi düşünenleri imzaya davet edeceğiz. Bu site ki göreceksiniz; bütün Fransa'daki seçilmiş olanlara bir çağrıda bulunuyor. Fransa ile ilişkisi olan, Türkiye'yi seven herkesi bu sitede yer almaya ve imzasını vermeye davet ediyoruz. Bu sitede, bu çok net verilecek.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title