Haberler

Sovyetler'in 1921 Tiflis İşgali, Gürcistan'da Protesto Edildi

Gürcistan'da eski meclis binası önünde toplanan sivil toplum kuruluşları ve Ulusal Demokrat Parti yetkilileri, Rusya'nın 1921 yılında Tiflis'i işgal etmesini ve günümüzde Abhazya ve Tshinvali gibi bölgelerde Rus askerlerinin konuşlanmasını...

Gürcistan'da eski meclis binası önünde toplanan sivil toplum kuruluşları ve Ulusal Demokrat Parti yetkilileri, Rusya'nın 1921 yılında Tiflis'i işgal etmesini ve günümüzde Abhazya ve Tshinvali gibi bölgelerde Rus askerlerinin konuşlanmasını protesto etti. Göstericiler, düzenledikleri eylemde yanlarında getirdikleri Rus bayrağını yaktı.

90 yıl önce yaşanan işgalin bugün halen bir bakıma devam ettiğini belirten Giorgi Tsiklauri yaptığı açıklamada, "Bolşevik Rusya'nın Tiflisi ele geçirmesinin üzerinden 90 yıldan fazla geçti fakat Gürcistan halen Rusya tarafından işgal altında. Abhazya ve Tshinvali bölgelerimizde halen Rus birlikleri bulunuyor. Ülkemiz, 1921 yılında başlayan işgalden kurtulmak için elinden geleni yapıyor ve bizim de bu konuda bir şeyler yapmamız gerekiyor" dedi.

Ulusal Demokrat Parti Lideri Baçuki Kardava ise, "Hükümetimiz Rusya'nın hakim olduğu herhangi bir birliğe katılmayacağını açık açık belirtmelidir. Bizim tercihimiz Avrupa-Atlantik entegrasyonundan yanadır" şeklinde konuştu.

Aynı günün ilerleyen saatlerinde, şuan İsviçre Büyükelçiliği olarak kullanılan eski Rusya büyükelçilik binası önünde bir araya gelen genç bir grup da, Gürcü vatanseverlerin Sovyetler tarafından vurulmasını resmeden bir flaşmob gerçekleştirdi.

2008 yılında Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan savaş sonrasında, ülkenin halihazırda gergin olan ilişkileri daha da gerginleşmişti. Gürcistan'da bulunan Güney Osetya ve Abhazya bölgelerinde binlerce Rus askerinin bulunması ve Rusya'nın bu bölgelerin bağımsızlığını tanıması, Gürcüler tarafından tarihin bir tekerrürü olarak nitelendiriliyor.

25 Şubat günü Gürcistan'da Sovyet İşgal Günü olarak kutlanıyor. "Beni Yalnız Bırak Kuzeyli" sloganıyla adlandırılan günde, Bolşevik Rusya'nın 1921 yılında Tiflis'i ele geçirmesi protesto ediliyor. - TİFLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Rusya Federasyonu Demokrat Parti Gürcistan Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title