Haberler

    Sony Xperia M5

    Sony'nin MediaTek Helio X10 çipsetli yeni modeli test merkezimizde.

    Mahmut Saral - -

    Sony'den üst seviye kameralara sahip, su ve toza karşı dayanıklı telefon modelleri görmeye devam ediyoruz. Firmanın güncel modellerinden olan Xperia M5, inceleme merkezimizin yeni konuğu. Dikkat çekici tasarımı bulunan ve MediaTek'in Helio X10 çipsetiyle gelen telefon, bakalım bizlere neler sunabiliyor...


    Tasarım


    Xperia M5, 7.6mm kalınlıkta ve yaklaşık 143 gram ağırlığında. Sony'nin kullandığı premium malzemeler gerçekten çok hoş. Öncelikle M5, diğer birçok üst seviye Sony telefon gibi IP65/68 sertifikasına sahip. Dolayısıyla bu ürün, su ve doza karşı dayanıklı bir yapıya sahip. Ek olarak, cihaza şöyle bir baktığınızda, alt tarafta hoparlör ve USB bağlantı noktası, üst tarafta da kulaklık girişinin suya karşı herhangi bir koruma kapağına sahip olmadığını görüyorsunuz. Sony, dayanıklılık konusunu dış görünüşe olumsuz etki etmeyecek şekilde içten içe yedirmeyi başarabiliyor. Yine de yetkililer, telefonunuzla suyun içine girmenizi önermiyor. Çünkü bu tip hareketler risk oluşturduğundan cihazınızın su alıp bozulma ihtimali bulunuyor.



    Yüksek çözünürlüklü inceleme videosu için tıklayın.


    "Öyleyse suya ve toza karşı dayanıklı tasarım ne işe yarıyor?"diye sorabilirsiniz. Zaten dikkat ederseniz "suya dayanıklı" deniliyor, "su geçirmez" denilmiyor. Günlük hayatta telefonunuzu kullanırken ufak bir su birikintisine düşürebilirsiniz, yağmur altında kullanmak zorunda kalabilirsiniz ya da sofrada bir şeyler içiyorken cihazınızın üzerine içtiğiniz içeceği yanlışlıkla dökebilirsiniz. İşte bu gibi istenmeyen durumların telefonunuza ciddi bir hasar vermemesi için Sony'den böyle bir hamle geliyor ve sonraki üst seviye modellerde de bu devam edecek gibi.


    5 inç ekranı bulunan telefon, önden baktığınızda aslında kalın diyebileceğimiz bir çerçeveye sahip. Özellikle birçok kullanıcı için sıkıntı olan alt kısımdaki çerçeve boşluğu ve Android tuşlarının ekranın içine yedirilmesi durumu bu modelde de söz konusu. Ön tarafta dikkat çeken en güzel detay ise, üst kısımda konumlandırılan 13MP değerdeki selfie - öz çekim kamerası.


    #Sayfa#


    Arka kısıma geldiğimizde, Sony'nin cam kaplama tasarım akımını aynen sürdürdüğünü görüyoruz. 21.5MP ana kamerayla flash ışığı da yine karşımıza çıkıyor ve yine Sony ile NFC logolarını görüyoruz ve geliyoruz çerçevelere...


    Yanlara baktığımızda Sony, sağ yan tarafta kamera kısayol tuşu, tek parça ses tuşu ve güç tuşuna yer vermiş. Sim kart ve microSD kart için de sol yan tarafta bir hazne var ve bu hazne bir kapakla kapatılmış.


    Xperia M5, tek elle rahatlıkla kullanılabilir bir telefon. Evet, yanların metal çerçeve tasarım ve arka kısmın da camla kaplı olması sebebiyle bazen avuçta terleme ve kaymalar yaşanabiliyor, ama çerçevenin yanlardan yumuşatılmış olarak tasarlanması tutuş hissini artırıyor. Ek olarak Sony, muhtemel düşmeleri de işin içine katarak metal çerçeveyi çok sağlam hazırladığını bildiriyor. Böylelikle herhangi bir düşme durumunda cihazın kasasının hasar görmemesi hedefleniyor.


    Tasarım konusuna genel bir yorum yapmamız gerekirse, Sony'nin dikkat çekici malzemeler kullanarak dayanıklı bir tasarım ortaya çıkardığını söyleyebiliriz. Elde tutuş hissi de güzel, ama özellikle ön tarafın pek de yakışıklı olduğunu söylemek biraz zor.



    Ekran


    Telefonun 5 inç ekranı, FHD çözünürlük sunuyor ve 441ppi değerinde. IPS teknolojisi sayesinde farklı açılardan bakıldığında da renkler bozulmadan iyi sonuçlar almanız hedeflenirken, ek olarak Sony'nin Mobile Bravia Engine 2 teknolojisi sayesinde renklerin canlı ve olabildiğince gerçekçi olarak sunulması amaçlanıyor.


    Ekranın dokunuşlara verdiği cevaplar başarılı. İç mekan kullanımında sunduğu görüntü kalitesi de gayet iyi. Zaten ayarlar bölümünden Mobile Bravia Engine 2'yi aktifleştirerek de görüntü iyileştirmesi yapabiliyorsunuz. Parlaklık düzeyi ve beyaz dengesini ayarlama gibi seçeneklerin yanında eldivenle kullanım modu da var. Bunlar zaten artık telefonlarda standart halini almaya başladı diyebiliriz.


    #Sayfa#


    Ve evet, telefonun ekranı ıslakken de kuru haline kıyasla zorlansanız da telefonunuzda işlemlerinizi halledebiliyorsunuz. Özellikle yağmur altında ya da duştayken ıslak halinizle telefon kullanmak durumunda kaldığınızda ıslak ekranda sorun yaşamıyorsunuz.


    MediaTek destekli Sony


    Xperia M5, MediaTek'in Helio X10 çipsetine sahip. 2.GHz octa-core Cortex-A53 işlemci, PowerVR G6200 GPU, 16GB dahili depolama + microSD kart desteği ve 3GB RAM gibi detayları var.


    Cihaz, AnTuTu testimizde 36845 puan; Geekbench 3 testimizde de tek çekirdekte 753, çift çekirdekte 2957 puan elde etti. Telefonda Angry Birds 2 ve Mortal Kombat X gibi güzel grafiklere sahip oyunları test ettik ve oyunları rahatlıkla çalıştırabildiğine tanıklık ettik. Uzun süreli oyun deneyimlerinde cihazda az da olsa ısınmalar yaşanabiliyor, ama bu zaten sorun oluşturacak boyutta değil.


    Android 5.0 işletim sistemi ve Sony'nin akıcı arayüzüyle gelen cihaz, ekran geçişlerinde, uygulama çalıştırma esnasında, uygulamalardan çıkıp farklı bir uygulamaya adım attığınız esnalarda güzel bir performans sergiliyor. Arada ufak tefek kasmalar olsa da ciddi bir sorunla karşılaşmadık.



    Ekrandaki tüm hareketlerinizi videoya kaydedin


    Cihazın sağ yan tarafında yer alan güç ve kamera kısayol tuşlarına aynı anda basarsanız karşınıza bir menü geliyor. Buradan isterseniz ekran görüntüsü alabiliyor, isterseniz de fotoğraf değil de video kayıt başlatabiliyorsunuz. Yani ekranda yaptıklarınız bir bir kayıt altına alınıyor ve dahası, aynı anda ön kamerayı açıp kendiniz için de sesli video kaydı yapabiliyorsunuz. Mesela bir oyun oynadığınızı ve onu kaydederken ön kamera sayesinde de kendinizi çekerek oyunu anlattığınızı bir düşünün...


    #Sayfa#


    Dikkat çekici kameralar


    Sony, uzun süredir üst seviye modellerinde 20.7MP değerdeki kamerasına yer veriyordu. Son dönemde duyurulan bazı yeni modellerinde ise, 21.5MP ana kamera bulunuyor. M5'in de flash ışıklı 21.5MP ana kamerası var ve güzel fotoğraflar, güzel videolar çekebiliyor. Özellikle de gün ışığında. Cihazın 60FPS'de 1080p video desteği, 4K video çekim özelliği ve çeşitli çekim modları da var. Yaptığımız 4K video çekim testinde, 7 dakikayı geride bırakmamıza rağmen cihazın ciddi bir ısınma boyutuna gelmediğini gördük. Dolayısıyla 4K tarafında da gelişme olduğunu söyleyebiliriz.


    Ön kamera için de güzel şeyler söyleyebiliriz. 13MP değerdeki ön kamera, yine özellikle gün ışığında başarılı fotoğraflar ve videolar çekebilmenize yardımcı oluyor. İki kamera, düşük ışık koşullarında da özellikle yakın mesafe çekimlerinde işe yarar sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.


    Sony Xperia M5 ile çekilen örnek fotoğraflar - Kamera testi



    Pil performansı


    Her yeni telefonda en çok merak edilen detaylardan biri de pil performansı oluyor. Bu telefonda, çıkarılamaz 2600mAh pil yer alıyor. Bu pil, tek şarj ile size bir günlük kullanım ömrü sunuyor, bazen ikinci günü de görebilirsiniz. Ek olarak, Sony'nin Ultra Stamina modunu aktifleştirerek birçok uygulamayı devre dışı bırakıyor, tabii ki performanstan da ödün vererek daha uzun süre kullanım ömrü elde edebiliyorsunuz.


    Son sözlere gelecek olursak


    Sony Xperia M5, suya ve toza karşı dayanıklı, 2 kamerasıyla da dikkat çeken, tek elde kullanıma uygun bir ürün. Özellikle sağ yan tarafta konumlandırılan fiziksel tuşlar ve yanlardan yumuşatılmış çerçeve tasarımı, tek elle kullanımı kolaylaştırıyor. Android 5.0 işletim sistemi ve Sony'nin arayüzü de kolay ve akıcı kullanım için fırsatlar sunuyor. Arka tarafın camla kaplı olmasının bir süre sonra avuçlarda terlemelere yol açabildiğini hatırlatalım ve Android tuşlarının ekrana yedirilmişken altta kalan belirgin boşluğun da pek hoş görünmediğini belirtelim.



    Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Mahmut Saral Sony Xperia Sony Teknoloji Haberler

    500

    Yorumlar (4)

    Seda:

    İnceleme için teşekkürler. Xperia™ M5 tanıtıldığı günden bu yana takip ediyorum. Artık Türkiyeye gelsin, lütfen!

    4
    0
    yanıtYanıtla
    DERYA:

    İnşallah

    yanıt1
    yanıt0
    bilgin:

    SONY ye mail attım ekim ortalarında gelecek deniliyorbilginize

    3
    0
    yanıtYanıtla
    efe demir:

    Telefo ne zaman satisa cikacak?

    1
    1
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title