Haberler

Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri

(03.05.2011 – İstanbul) - 27 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilen Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri 2011'de Fransa'daki École Nationale Supérieure Louis Lumière öğrencisi Louis Boulet, Öğrenci Odağı Yarışması'nı kazanan isim oldu.

Başlangıçta yarışmak üzere seçilen 200 kurum içinden, altı kıtadan 10 öğrenci, yarışmanın son aşamasında yer almak üzere kısa listeye kaldı. Londra'daki Leicester Square Odeon'da gerçekleştirilen prestijli Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri töreninde École Nationale Supérieure Louis Lumière ve Louis Boulet'nin kazandığı ilan edilirken, okula yaklaşık 45.000 Euro değerinde Sony dijital görüntüleme ekipmanı da ödül olarak hediye edildi.

"Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz"

Öğrencilere son meydan okumayı tamamlamaları için ödül töreni öncesinde bir aylık süre tanındı. Kendilerine "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" teması verilen öğrencilerden, Sony'nin SLT-A55 fotoğraf makinelerini kullanarak eylemler ve hareket konulu bir dizi fotoğraf çekmeleri istendi.

Louis, çektiği fotoğraflar ile ilgili olarak şunları söylüyor: "Bugün artık sözler ile eylem arasındaki ilişkinin hiç olmadığı kadar sorunlu olduğu, karmakarışık bir toplum içinde yaşıyoruz. Düşünmeden hareket edebilir miyiz? Her zaman hareket etmeden önce düşünmeli miyiz? Hiçbir şey yapmama riskine girmek pahasına mı? Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz sözü doğru mu?

Bu fotoğraf dizisi, banallikten faşizme giden bu belli belirsiz geçişi gözler önüne seriyor. Ne var ki, çözüm, şayet gerçekten varsa, ardı arkası gelmeyen tartışmalarda değil, tek başına söz ya da eylem olmayan, aslında içinde her ikisinden de bir şeyler barındıran bir hareket; fotoğrafçılık içinde gerçekliğin gözlemlenmesi ve analiz edilmesi ile başlıyor."

Kısa listeye kalan on fotoğrafçı da festivale katıldı

Louis Boulet ve kısa listeye kalan diğer dokuz fotoğrafçının hepsi, Londra'daki Somerset House'daki Dünya Fotoğraf Festivali'ne katıldı. Öğrenciler, sektörün simge haline gelmiş isimleri ve Akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen konferans, sohbet ve derslere katıldı. Ödül kazanan ve kısa listeye kalan fotoğrafları da Londra'daki Dünya Fotoğraf Festivali kapsamında sergileniyor.

Dünyanın en üst düzey öğrenci fotoğraf ödülü haline gelen Öğrenci Odağı, bünyesinde bir fotoğrafçılık programı bulunduran dünyanın tüm üniversitelerine açık. 2011 sezonunda, altı kıtadan 200'ü aşkın kurumdan başvuru alan yarışma, 2010 yılında 120 kurumdan, ilk yapıldığı 2007 yılında ise sadece on Avrupa üniversitesinden başvuru almıştı.

Tate Müzesi'nin yaratıcı gençlere yönelik Young Tate Online adlı dijital programı ile işbirliği içinde oluşturulan öğrenci yarışmasında bu yılın konusu, eleştirmenlerin de büyük beğenisini toplayan Londra'daki Tate Modern Müzesi'ndeki EXPOSED fotoğraf sergisine dayanıyordu. 2010 Öğrenci Odağı ortaklık projesi, Tate'in seyirciler ile yeni ve yaratıcı yollarla temasa geçmek üzere platformlar arası çalışarak Tate galerilerinin duvarlarının ötesine uzanma amacını da yansıtıyor. Öğrencilerden, sergide araştırılan konulardan esinlenen görüntüler sunmaları istenirken, ortaya son derece etkileyici bir kısa liste çıktı.

Kısa listeyi belirleyen jüri heyetinde, fotoğrafçılık camiasından şu prestijli isimler bulunuyordu: New York Üniversitesi Tisch Sanat Okulu Fotoğrafçılık ve Görüntüleme Profesörü ve Başkanı Deborah Willis, Sao Paolo Modern Sanat Müzesi Fotoğraf Küratörü Eder Chiodetto, The Guardian, The Observer ve guardian.co.uk Fotoğraf Direktörü Roger Tooth, Amerika Yabancı Basın Kulübü Ödülü ve Les Rencontres d'Arles'da Le Prix Dialogue sahibi Simon Norfolk ve dünya çapında sergilenen Yabancılar adlı portre serisi ile tanınan fotoğrafçı Shizuka Yokomizo.

Jüri üyesi Deborah Willis şunları söyledi: "Bunlar arasında bir süredir gördüğüm en heyecan verici öğrenci işlerinden bazıları da bulunuyor. Bu, yenilikçi, canlı ve çağdaş fotoğrafçılıktaki en ileri mevcut eğilimleri temsil ediyor. Fotoğraflar, var oluşa dair bir içsel durumu ve fotoğrafçıda 'eyleme geçme' veya 'canlandırma' gücünü gözlemleme hassasiyetini yaratarak 'ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz' fikrine mecazlar katıyor. İzleyici, zamanı eylem ile göçerten anı hayal ederken, fotoğrafçıların merceğine tepki veren öznelerin ifadeleri, gerilim ve beklenti yaratıyor."

Dünya Fotoğraf Organizasyonu Öğrenci Odağı Ödül Koordinatörü Ania Wadsworth ise şunları söyledi: "2011 Öğrenci Odağı yarışmasının École Nationale Supérieure Louis Lumière tarafından kazanılmış olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Her yeni Öğrenci Odağı yarışması ile birlikte, katılımcıların fotoğraflarının daha da etkileyici hale geldiğini görmek ilham verici. Öğrencileri kutluyor, mükemmele ulaşmak için çaba göstermeye devam etmeleri için onları teşvik ediyoruz!"

Sony Avrupa Dijital Görüntülemeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Tatsuya Akashi de şu yorumu yaptı: "Yarışmaya katılan öğrenciler tarafından üretilen çalışmaların yüksek kalitesini görmek ümit verici ve onların fotoğrafçılığa duydukları tutkuyu desteklemekten gurur duyuyoruz. "

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title