Haberler

'sonsuz Şükran Köyü Festivali' Başlıyor

Konya'nın Hüyük İlçesi'ne bağlı Çavuş Beldesi'nde 'Sonsuz Şükran Köyü Projesi' kapsamında 3-17 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek festival öncesi birçok sanatçı, akademisyen ve oyuncu beldeye gelmeye başladı.

Konya'nın Hüyük İlçesi'ne bağlı Çavuş Beldesi'nde 'Sonsuz Şükran Köyü Projesi' kapsamında 3-17 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek festival öncesi birçok sanatçı, akademisyen ve oyuncu beldeye gelmeye başladı. Çavuş Beldesi Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, proje kapsamında beldeye 210 kerpiç ev yapılacağını belirterek "Sonsuz Şükran Köyü Projesi' kapsamında sanatçı, akademisyen ve oyuncular evleri kendileri yaptırıyor. Şu ana kadar 10 evin yapımı tamamlandı ve 7'sine oturulmaya başlandı. 13 evin inşaatı sürüyor. Evleri yaptıranlar buraya geldikleri zaman sanatsal çalışmalarını bu evlerde yapacak" dedi.

Projenin 2 yıl önce başladığını belirten Çiğdem, bu yıl 3-17 tarihleri arasında düzenlecek 'Sonsuz Sükran Köyü Festivali'ne aralarında sanatçı Tolga Çevik, Halil Ergün, Kerem Alışık, modacı Cemil İpekçi, Türkücü Yavuz Bingöl gibi 200'den fazla ulusal ve uluslararası sanatçının katılmasını beklediklerini söyledi. Projenin Anadolu mimarisini ve tarihini yaşattığını belirten Mehmet Çiğdem, şöyle konuştu:

"Bu proje bizim için çok önemli. Anadolu'nun orta yerinde olması burayı daha cazip hale getiriyor. Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmuş tarihi yapılarını bu sayede yeniden yaşayacak. Bayramda olmamıza rağmen pek çok insan sanki daha önce bu mimarı eserleri hiç görmemişler gibi buraya gelip ziyaret ediyor. Yoldan geçen herkes merak edip buraya geliyor. Kasabamızına adı artık 'Çavuş Kasabası' olarak değilde 'Şükran Köyü' olarak anılmaya başladı. Bu da bizin için sevindirici. Burada insanlar arasında neredeyse akrabalık ilişkileri başladı. İnsanlar arasında müthis bir kaynaşma var. Tarihi yeniden yaşattığımız için çok mutluyuz. Hem bizim için hemde tarihimizi tanıtmak için bu proje paha biçilemez bir öneme sahip. "

HERKESİ BÜYÜK SÜRPRİZLER BEKLİYOR

Proje kapsamında festivale gelecekleri büyük sürprizlerin beklediğini ifade eden Çiğdem, "Bu festivalde 210 konuğumuz olacak. Resim çalışmaları ve açık havada vizyonda gösterime giren filmler gösterilecek. Oyuncular ve yönetmenleriyle sempozyumlar düzenlenecek. Köye gelen köşe yazarları halkla iç içe olacak" dedi.

"KOZMOPOLİT BİR KÜLTÜR OLUŞUYOR"

Sonsuz Şükran Köyü Projesi kapsamında ev yaptıran Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Sosyolog Nilüfer Narlı da şöyle konuştu:

"Bu proje yeni bir yaratcılık ortaya çıkardı. Bu proje lider ve doğurgan bir proje. Burada yaşamaya başlayan sakinler arasında yeni düşünce ve fikirler ortaya çıkıyor. Sakinler farklı alanlarda çalışıyor. Burası sanat alanındaki farklı kişileri bir araya getirerek yeni bir sinerjiyi ortaya çıkarıyor. Buda yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. İnsanlar arasında güzel bir etkileşim meydana geldi. Bu projeyle Anadolu kültürünü yeniden yaşayacağız. Eskiye dönüp onu burada yaşayacağız. Bizi besleyen uzaklaştığımız Anadolu kültürünü yeniden öğreneceğiz. Burada kozmopolit kültürü yeniden oluşturnacağımızı düşünüyorum. Kozmopolit kültür zaten anadolu kültüründe var. Mevlana'da da bu var. Burada kozmopolitliği görebiliyoruz. Bizim açımızdan kozmopolit kültür çok önemli. " - Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title