Haberler

Son Yağışlarla Yuvacık Barajı' Nda Toplanacak Su, Bayramda Verilecek

Yuvacık Barajı'ndaki Suyun Bitmesi ve Hem Konutların, Hem Sanayinin Susuz Kalması, Barajın Tamamlanmasının Ardından Kapatılan Kuyuları Kıymetlendirdi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nden Gelen Ekipler Eski Kuyuları Yeniden Devreye Almak İçin Onarım ve Temizlik Çalışması Başlattı.

YUVACIK Barajı'ndaki suyun bitmesi ve hem konutların, hem sanayinin susuz kalması, barajın tamamlanmasının ardından kapatılan kuyuları kıymetlendirdi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nden gelen ekipler eski kuyuları yeniden devreye almak için onarım ve temizlik çalışması başlattı.

Tüpraş Genel Müdürlüğü de, Sapanca Gölü'nden aldığı suyun bir hattını İzmit Su İşletmesi'nin kullanımına verdi. Son yağışlarla Yuvacık Barajı'nda toplanacak su ise bayrama kadar saklanıp Kurban Bayramı'nda tüm yerleşim birimlerine verilecek.

Özellikle Gebze Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların bazılarının üretimi durdurma noktasına gelmesi, bazıları ise yüzde 50 düşürmesinin ardından başlayan tartışmalar sürerken, bu tartışmalar da bir dizi önlem ve arayışlar getirdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su İşletmesi Genel Müdürü (İSU) İlhan Bayram Kocaeli'de şu anda günlük 350 bin metreküp su tüketimi olduğunu, Yuvacık Barjı'ndaki arıtma tesislerinden 100 bin metreküp su alındığını söyledi. 250 bin metreküp açık bulunduğunu söyleyen İlhan Bayram, ''İSKİ'den Gebze'ye günde 50 bin metreküp su geliyor. Yalova Gökçedere'den Gölcük ve Karamürsel ilçeleri ile bağlı beldeleri besliyoruz. Yuvacık Barajı devreye girmeden önce kapatılan kuyularımız vardı. Devlet Su İşleri'nden gelen ekipler bu kuyuların bakım ve anırımı ile temizliğini yaptı. İlk aşamada Derince İlçesi'ndeki 11 kuyu sisteme alınacak. Bu kuyulardan alacağımız su 300 ile 500 litre saniye arasında değişi. Ama sorunu da sadece bunlarla çözmek mümkün değil'' dedi.

TÜPRAŞ'A TEŞEKKÜR

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, bölgede çekilen susuzluk üzerine Tüpraş Genel Müdürlüğü'nün İzmit Rafinerisi'ne daha önce yapılan anlaşmalarla Sapanca Gölü'nden iki ayrı hat üzerinden aldığı suyun bir hattını da İSU'ya devrettiğini söyledi. ''Tüpraş Genel Müdürlüğü'ne teşekkür ediyorum'' diyen Bayram, bu suyun yanı sıra Tüpraş'ın kendi arıtma tesislerinde arıttığı suyun bir bölümünün de Körfez İlçesi'nde şebekeye aktarıldığını anlattı.

SALGIN TEHLİKESİ YOK, YİNE DE SUYU KAYNATIN

İlhan Bayram, su sıkıntısı nedeniyle bazı çevrelerin bölgede salgın hastalık başlamış gibi göstermeye çalıştığını da belirterek şöyle devam etti: ''Kamuoyuna sürekli bilgi veriyoruz. 'Ne şekilde olursa olsun suyu kaynatmadan içmeyin' diye uyarıda bulunuyoruz. Ama biz 60 noktadan numune alıyoruz. Şu ana kadar suyun kirli olduğuna ilişkin bir göstergeyle karşılaşılmadı. Yeni hatlardan gelen suları da klorladıktan sonra sisteme veriyoruz. Ama, kesintili su verildiği için, şebekeye kirli su karışabilir. Kesinti sonrası vakum yaptığından, su geldiğinde bir süre akıttıktan sonra kallanılmalı. Vatandaşlarımız yine de suyu kaynatmadan içmesinler. Salgın hastalık riski kesinlikle yoktur. Vatandaşta panik yaratılmaması lazım.''

SANAYİCİYE 3 BİN TON

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'ne, vatandaşlara ne kadar su veriliyorsa o oranda su verilmeye devam edileceğini de söyleyen İlhan Bayram, ''Burada ilaç ve deterjan sanayii özellikle fazla suya ihtiyacı olan tesisler. Gebze'nin günlük su tüketimi 100 bin tondu. Şu anda sıkıntı nedeniyle 50 bin ton veriyoruz. Organize Sanayi Bölgesi'nin 6 bin tondu. 3 bin ton veriyoruz. Bu da onların ihtiyacını karşılayacak düzeydedir'' dedi.

BİRİKEN SU BAYRAMA SAKLANACAK

İlhan Bayram, Kocaeli Bölgesi'nde dün akşam aralıklı olarak başlayan yağışların fazla etkili olmamasına rağmen baraja bazı derelerden su gelmeye başladığını da söyledi. Bayram, bu sabah işletmeci Thames Water firması yetkilileriyle toplantı yaptıklarını belirterek şunları söyledi:''Şu anda uygulanan su kesintisi programı oturdu. Bu programı değiştirmek istemiyoruz. Yağışlarla Yuvacık Barajı'na gelen suyu da şu anda kullanmak istemiyoruz. Önümüz Kurban Bayramı. Biz barajda birikecek suları bayramda şebekeye vermek istiyoruz. Bunları depolama kararı aldı. Hedefimiz bayramda tüm yerleşim birimlerine kesintisiz olarak gün boyu su verebilmek.''

Mustafa BAĞDİKEN

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title