Haberler

Turistlerin gözdesi "Ortamahalle" yenilenen yüzüyle hizmet verecek

Güncelleme:

Orta Mahalle'den havadan drone görüntüleri Orta Mahalle'den konaklardan görüntüler Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim'ın açıklamaları Turistlerin gözdesi "Ortamahalle" yenilenen yüzüyle hizmet verecek Trabzon'un Akçaabat ilçesinde tarihi dokusunu koruyan Ortamahalle, Osmanlı dönemine...

Orta Mahalle'den havadan drone görüntüleri

Orta Mahalle'den konaklardan görüntüler

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim'ın açıklamaları Turistlerin gözdesi "Ortamahalle" yenilenen yüzüyle hizmet verecek

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde tarihi dokusunu koruyan Ortamahalle, Osmanlı dönemine ait evleri, konakları, çeşmeleri, sokakları ve mahalle kültürünün bir bütün halinde sergilenmesiyle her mevsim yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor

Tabiatla iç içe vakit geçirme, konaklama ve yöresel lezzetleri tatma imkanı da sunan mahalle, Akçaabat Belediyesince hayata geçirilen "Sokak Sağlıklaştırma Projesi" ile 2021 turizm sezonunda yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayacak

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde, 1988'de büyük bölümü kentsel sit alanı ilan edilen ve tarihi dokusu korunan Ortamahalle, Akçaabat Belediyesinin "Sokak Sağlıklaştırma Projesi" kapsamında yaptığı çalışmalarla 2021 turizm sezona yenilenen yüzüyle girecek.

Osmanlı dönemine ait evler, konaklar, çeşmeler, sokaklar ve mahalle kültürünün bir bütün halinde sergilendiği Ortamahalle, tarihi dokunun bugüne kadar aktarılabildiği nadir yerleşim yerleri arasında bulunuyor.

Arnavut kaldırımlı sokakları, dik yokuşları ve dar meydanlarıyla tarihi görünümünü koruyan mahalle, Osmanlı döneminin yanı sıra Roma ve Bizans gibi farklı medeniyetlerin de izlerini taşıyor.

Kente gelen turistlerin de pandemi sürecine rağmen ilk tercihleri arasında yer alan Ortamahalle, Osmanlı konut mimarisinin tipik özelliklerini taşıyan 120 tarihi evi ve restore edilen 8 konağıyla ziyaretçilerine ev sahipliği yapıyor.

Turizmde giderek daha da ön plana çıkan mahalle, misafirlerine her mevsim eşsiz manzarasıyla tabiat ile iç içe vakit geçirme, konaklama ve yöresel lezzetleri tatma imkanı sunuyor.

Uzaktan bakıldığında yağlı boya tabloyu andıran tarihi Ortamahalle, gerek film yapımcılarının gerekse yerli ve yabancı turistler ile ilçeye gelen fotoğraf sanatçılarının da ilk adresi oluyor.

Bu kapsamda Akçaabat Belediyesi, tarihi Ortamahalle'nin turizmde adından daha fazla söz ettirebilmesi için "Sokak Sağlıklaştırma Projesi"ni hayata geçirildi.

Proje kapsamında Ortamahalle'deki tarihi yapıların cephelerinin iyileştirilmesi, yol ve kaldırım düzenlemelerinin yapılması, sokak kaplamalarının, aydınlatma elemanlarının mevcut dokuya uygun şekilde yenilenmesi gerçekleştiriliyor.

Tarihi Ortamahalle, kısa sürede tamamlanması planlanan çalışmalarla 2021 turizm sezonunda yeni yüzü ile ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

"Ortamahalle'nin özgün, tarihi dokusu bozulmadan korunmuştur"

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, AA muhabirine, Tarihi Ortamahalle'nin, mahalle ölçeğinde korunarak bugünlere gelebilmiş ender yerlerden olduğunu söyledi.

Bu kapsamda da turizmden daha fazla pay almak adına gayret ettiklerini dile getiren Ekim, şu ifadeleri kullandı:

"Ortamahalle'nin geçmişten günümüze gelen değerli, özgün, tarihi dokusu bozulmadan korunmuştur. Ancak bakımsızlık bu mahalle için tehdit unsurudur. Söz konusu projemizle bu sokaklarda bulunan tarihi yapıların cephelerinin iyileştirilmesi, yol ve kaldırım düzenlemelerinin yapılması, sokak kaplamalarının, aydınlatma elemanlarının mevcut dokuya uygun olacak şekilde yenilenmesi planlanmaktadır."

Ekim, yapılan çalışmalarla Ortamahalle'nin yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini karşılayacağını vurgulayarak, "Şu anda projemizin birinci etap çalışmaları kapsamında 11 tescilli yapının restorasyonu ile bu yapıların bulunduğu sokaklarda niteliğini kaybetmiş taş duvarlar yapılmaktadır. Proje kapsamında çalışmalarımızın tamamlanmasıyla Ortamahalle'miz daha nitelikli bir turizm alanı kimliği kazanacaktır." diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Akçaabat Trabzon Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title