Haberler

AFYONKARAHİSAR - Koruma altındaki 7 kara akbaba ölü bulundu

Güncelleme:

Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesinde nesilleri tehlike altında olan ve kırmızı listede koruma altında bulunan 7 kara akbaba, ölü bulundu.

Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesinde nesilleri tehlike altında olan ve kırmızı listede koruma altında bulunan 7 kara akbaba, ölü bulundu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÜREM) Müdürü Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, gazetecilere yaptığı açıklamada, hafta sonunda ilçeye bağlı Üçlerkayası köyünden gelen bir ihbar üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin 7 kara akbabanın ölüsünü bulduğunu söyledi.

Ölüm nedenlerinin belirlenmesi için merkeze getirilen akbabaların ön otopsilerinin yapıldığını dile getiren Kandır, şöyle konuştu:

"Akbabaların ölüm nedenlerinin tespiti amacıyla merkezimizde nekropsi işlemi yaptık. İlk belirlemelerimize göre bu toplu bir zehirlenme vakasıdır. Yoğun fare zehri içeren etleri tüketmelerinden kaynaklandığını tahmin etmekteyiz. Ne yazık ki bu tür zehirlenme vakalarının akbaba ölümlerinde büyük etkisi olmakta, hayvancılık için tehdit olarak görülen kurt, çakal, tilki gibi yırtıcı memelileri yok etmek için çevreye atılan zehirli etler akbabaları yok etmektedir."

Kandır, ekolojik sistem için akbabaların çok önemli olduğunu vurgulayarak, bu hayvanların yeryüzündeki leşleri temizleyerek salgın hastalıkların yayılmasını engelleyen son derece faydalı kuşlar olduğunu bildirdi.

İnsan faaliyetleri neticesinde birçok canlı türü gibi kara akbabaların da sayılarının azaldığını, nesillerinin tehlike altına girdiğini dile getiren Kandır, "Dünya üzerinde yaşayan 23 akbaba türünün 4'ü Türkiye'de gözlemlenmektedir. Ülkemizdeki akbabaların en irisi olan kara akbaba, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından yayınlanan 'kırmızı listede' yer alan nesli tükenme tehdidi altında bulunan bir kuş türüdür." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Haberler

Bakmadan Geçme

Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title