Haberler

Koronavirüsü iki kez yenen doktor: 'Hastalığı geçirdim' diye rehavete kapılmayın

Güncelleme:

Koronavirüsü iki kez yenen doktor: 'Hastalığı geçirdim' diye rehavete kapılmayınGAZİ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Duran Buran, koronavirüse yakalanıp, hastalığı yendikten sonra koronavirüs polikliniğinde tekrar enfekte oldu.

Koronavirüsü iki kez yenen doktor: 'Hastalığı geçirdim' diye rehavete kapılmayın

GAZİ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Duran Buran, koronavirüse yakalanıp, hastalığı yendikten sonra koronavirüs polikliniğinde tekrar enfekte oldu. İkinci hastalığı daha ağır geçiren ve 1 ay süren tedaviyle sağlığına kavuşan Buran, hastanede yeniden iş başı yaptı. Buran, "Vatandaşlar 'ben bu hastalığı geçirdim, tekrar geçirmem' diye bir rehavete kapılmasınlar. Sıkı tedbirlere uysunlar. Bu hastalık birkaç sefer geçirilebiliyor" dedi.

Dr. Duran Buran, koronavirüs testinin pozitif olduğunu öğrendiği bir kişinin temaslısı olması nedeniyle 11 Mayıs'ta Covid-19 testi yaptırdı. Koronavirüs belirtilerinden hiçbirini taşımayan Buran'ın test sonucu pozitif çıktı. Dr. Buran, bunun üzerine Ankara Şehir Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Koronavirüs kliniğinde yaklaşık 5 gün tedavi gören Dr. Buran, daha sonra taburcu edildi. 14 gün evinde karantinada kalan Buran, son testleri negatif çıkınca hastanedeki işine geri döndü. Koronavirüs polikliniğinde Covid-19'lu hastalar ile ilgilenen Buran'ın ilk koronavirüs tanısından yaklaşık 3,5 ay sonra yüksek ateş, öksürük, kas ağrısı, baş ağrısı, ishal ve halsizlik şikayeti başladı. Bunun üzerine Buran, 28 Ağustos'ta tekrar Covid-19 testi yaptırdı. Test sonucu pozitif çıkan Buran, evinde ilaç tedavisine başladı. Ailesiyle yaşayan Buran, bu süre içinde farklı bir eve geçerek kendisini karantina altına aldı. 3 hafta test sonuçları pozitif çıkan Buran, yaklaşık 1 ay sonra iyileşerek hastanedeki işine geri döndü.

'HASTALIĞI ATLATAMAYACAK MIYIM DİYE DÜŞÜNDÜM'

Dr. Buran, ikinci koronavirüs enfeksiyonunun ilkine göre çok ağır geçtiğini söyledi. Dr. Buran, "İlkinde pozitif biriyle temaslı olduğum için test yaptırdım ve pozitif çıktı. İkinci koronavirüs enfeksiyonunu koronavirüs polikliniğinde Covid-19'lu hastalar ile ilgilenirken aldığımı düşünüyorum. İkincisi daha ağır geçti. Bu süre içinde tedirgin oldum, aralıklarla PCR baktırdım, 3 hafta pozitif görünce 'ben bu hastalığı atlatamayacak mıyım' diye düşünerek psikolojik problemler yaşadım" dedi.

'REHAVETE KAPILMAYIN'

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Dr. Buran, "'Ben bu hastalığı geçirdim, tekrar geçirmem' diye bir rehavete kapılmasınlar. Sıkı tedbirlere uysunlar, kalabalıktan uzak dursunlar, sosyal faaliyetlerini biraz azaltsınlar. Bu hastalık bir kaç sefer geçirilebiliyor. Her insanın bünyesi aynı olmayabiliyor. Yaşlılar bu enfeksiyona daha duyarlı. Ben gençlerimizi şu şekilde uyarmak istiyorum; koronavirüs polikliniğinde çalıştığım süre içinde gördüğüm kadarıyla bu hastalık sadece yaşlı insanları ilgilendiren bir hastalık değil. Genç insanlar da bu hastalıktan ağır bir şekilde etkilenebiliyorlar. Gençler de yoğun bakımda tedavi görebiliyor, hayatını kaybedenler de oluyor. Bu hastalık süresi içinde ailemden uzak kalarak kendimi izole ettim. Ailemden uzak kalmak da beni etkiledi. Zaman zaman sıkıldım, ailemi özledim" diye konuştu.

'10 VAKADAN BİRİ SAĞLIK ÇALIŞANI'

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, sağlık çalışanları içinde birden fazla kez enfekte olan kişilerin olabildiğini belirterek, "Hemen tamamına yakını koronavirüs geçirip iyileştikten sonra mesleklerine dönüp çalışmaya başlıyor. Hepsi koronavirüs geçirdikten sonra görevlerinin başına dönerek daha önce verdikleri hizmeti veriyor. Eylül ayının başında Sayın Bakanımız bir açıklama yapmıştı. O zaman vaka sayısı 280 bin civarındaydı. O zamanki vakaların içindeki 28 bin kişi sağlık çalışanıydı. Aslında Türkiye'deki her 10 koronavirüs hastasından birisinin sağlık çalışanı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Sağlık çalışanları mesleklerini yaparken bu hastalığa yakalanıyorlar" ifadesini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gazi Üniversitesi Koronavirüs Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title