Haberler

Son dakika haberleri | ECOWAS heyeti, Mali Cumhurbaşkanı Goita ile görüştü

Güncelleme:

Gelen son dakika haberine göre Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) adına arabuluculuk faaliyetlerinde bulunan eski Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, 24 Mayıs'taki darbenin ardından Cumhurbaşkanı Assimi Goita ile bir araya geldi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) adına arabuluculuk faaliyetlerinde bulunan eski Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, 24 Mayıs'taki darbenin ardından Cumhurbaşkanı Assimi Goita ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, başkent Bamako'da yapılan görüşmede, geçiş sürecinin seyri ve kapsayıcı bir geçiş hükümetinin kurulmasına ilişkin konuların ele alındığı kaydedildi.

Mali'de darbenin arkasındaki isim olan Goita'nın 7 Haziran'daki cumhurbaşkanlığı yemin töreni sonrasında beraberindeki heyetle ülkeye gelen Jonathan, 2 gün boyunca ECOWAS'ın sivil geçiş sürecine ilişkin tavsiyelerini aktaracak.

ECOWAS, 30 Mayıs'ta Gana'da düzenlediği olağanüstü zirvede, Goita'dan sivil bir başbakan ataması talebinde bulunmuştu.

Darbeden önce Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevinde bulunan Goita, 24 Mayıs'taki darbeyle kendini cumhurbaşkanı ilan etmiş, 7 Haziran'da yemin ederek resmen görevine başlamıştı.

Goita'nın Başbakanlık makamına, 18 Ağustos 2020'deki darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın istifası için eylemler yapan M5-RFP isimli muhalefet platformunun öne çıkan isimlerinden Chogeul Maiga'yı getirmesi de ECOWAS tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

Gana'da 19 Haziran'da tekrar bir araya gelecek ECOWAS'ın ana talepleri arasında ev hapsinde tutulan eski Cumhurbaşkanı Bah Ndaw ve Başbakan Moctar Ouane'nin serbest bırakılması yer alıyor.

İkinci darbeden önce 22 Şubat 2022'de yapılacağı duyurulan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin belirlenen tarihte düzenlenip düzenlenmeyeceği ise henüz netlik kazanmış değil.

9 ayda ikinci darbe

Ağustos 2020'deki darbenin de arkasındaki isim olan Albay Goita, 24 Mayıs'ta yapılan kabine değişikliğinin usullere uygun olmadığı gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Ndaw ve Başbakan Ouane'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkilinin gözaltına alınması emrini vermişti.

Goita, akabinde kendisini cumhurbaşkanı ilan ederken, Ndaw ve Ouane ise 27 Mayıs'a kadar bir önceki darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Keita'nın da tutulduğu Kati kışlasında alıkonulmuştu.

Ndaw ve Ouane, 27 Mayıs'tan bu yana hala ev hapsinde tutuluyor.

Uluslararası toplumdan yaptırım

Mali'nin üyesi olduğu uluslararası kurum ve kuruluşlar 9 ay içinde yaşanan ikinci darbenin akabinde bu ülkeye yaptırım uygulama kararı almıştı.

ECOWAS ile Afrika Birliği ve Uluslararası Frankofoni Örgütü, Mali'nin üyeliğini askıya almıştı.

Fransa da Mali ile yürüttüğü ortak askeri operasyonları askıya aldığını duyurmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Nijerya Afrika Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title