Haberler

Belçika'da firar eden aşırı sağcı asker için Hollanda ve Almanya da alarmda

Güncelleme:

Belçika'daki birliğinden ağır silahlar çalarak firar eden ve terör tehdidi oluşturduğu belirtilen aşırı sağcı askeri arama çalışmaları sürüyor. Firari askerin sınırı geçme ihtimaline karşı Hollanda ve Almanya'da asker ve polisler de hazır tutuluyor.

Belçikalı firari asker Jürgen Conings'i bulmak için en az 400 polis ve askerle başlatılan operasyon, ülkenin kuzeydoğusundaki Limburg'da ormanlık alanda devam ediyor.

Bölgenin Almanya ve Hollanda'ya yakın olması sebebiyle Conings'in bu ülkelere geçme ihtimaline karşı Almanya'da çok sayıda askerin, Hollanda'da ise polis ekiplerinin sınır yakınında hazır tutulduğu bildirildi. Belçika makamlarının, Alman ve Hollandalı yetkililerle temas halinde olduğu aktarıldı.

Federal Savcılık sözcülerinden Wenke Roggen, Conings'in bulunduğu tahmin edilen alanların belirlendiğini, firari yakalanana kadar operasyonun süreceğini söyledi.

Roggen, "Silahlı ve çok iyi eğitimli bir askerden bahsediyoruz. Hala hayatta olduğunu düşünüyoruz. Arama yaptığımız alan oldukça zorlu bir arazi." dedi.

Aşırı sağ eğilimi nedeniyle "terör tehdidi" oluşturduğu değerlendirmesi yapılan ve Belçika ordusundaki 30 asker ile birlikte gözlem altında tutulan Conings hakkında yeni bilgiler de ortaya çıkmaya başladı.

Savunma Bakanlığının verdiği bilgilerde, Conings'in 2019'da aşırı sağ hareketlere yakınlığının tespit edildiği, internette ırkçı yorumlar yaptığı gerekçesiyle 2020 yazında hakkında şikayette bulunulduğu, ancak şikayetin savcılık tarafından reddedildiği belirtildi.

Bunun ardından Conings'in 4 gün uzaklaştırma aldığı, ardından operasyon ekibinden alınarak lojistik bölümüne gönderildiği, burada da operasyon hazırlıkları ve silahlardan sorumlu ekipte yer aldığı bildirildi.

Belçika Savunma Bakanı Ludivine Dedonder de böyle bir kişinin tehlikeli eğilimlerinin tespit edilmesine rağmen silahlara erişimi olmasını ve ordu tarafından sıkı kontrol altında tutulmamasını eleştirdi.

Dedonder, "Kısa vadede bu tür kişiler için çok sıkı önlemler alınacak. Bunlar arasında belli alanlara ve silahların tutulduğu depolara giriş izninin kaldırılması, uzaklaştırma, hatta ordudan atılma bulunacak." diye konuştu.

Conings'in daha önce Belçika'nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelesinin koordinatörlüğünü yürüten virolog Marc Van Ranst ve ailesini tehdit ettiği açıklanmıştı. Van Ranst ve ailesi güvenli bir yere götürülmüştü. Van Ranst, Kovid-19 tedbirleri alınmasındaki rolü nedeniyle daha önce de aşırı sağcılar dahil bazı grupların eleştirilerine maruz kalmıştı.

Polis, firari askerin bulunabileceği yerlere yakın konumdaki camilerin önlem amaçlı geçici olarak kapatılmasını istemişti. Bazı camiler ise polis koruması altında açık tutuluyor. Bölgedeki bazı okulların da kapatılmasa bile kapılarının kilitli tutulduğu belirtiliyor.

Polisin dünkü arama operasyonunda firari askerin terk edilmiş aracında 4 antitank roketi bulduğu açıklanmıştı. Askerin hala çok sayıda silahı yanında bulundurduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Belçika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title