Haberler

Vücut ağrısı yaşayan çocuklar atla fizyoterapi sayesinde iyileşiyor

Güncelleme:

Pandemi döneminde evlerinden çıkamayan ve bedensel ağrılar yaşayan çocuklar, Sakarya'da fizyoterapist ve çocuk gelişim uzmanları gözetiminde atla terapi alıyor.

Pandemi döneminde evlerinden çıkamayan ve bedensel ağrılar yaşayan çocuklar, Sakarya'da fizyoterapist ve çocuk gelişim uzmanları gözetiminde atla terapi alıyor.

Serdivan ilçesindeki bir atlı spor kulübüne gelen çocuklar burada uzmanlar gözetiminde ata binerek hem eğleniyor, hem de ağrılarından kurtulmak için tedavi oluyor.

Çocuk Fizyoterapisti Uzman Fırat Aldemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, pandemi sürecinde uzun süre evde kalan insanların iş hayatını da evden yürütmek zorunda kaldığını, çocukların da eğitim dönemini bilgisayar ve televizyon başında geçirdiğini söyledi.

Bu sürecin çocukları fiziksel anlamda oldukça etkilediğini ifade eden Aldemir, şöyle devam etti:

"Çocuklar dışarıya çıkmaya başladığında danışanlarımızda duruş bozukluklarında ciddi bir artış oldu. Çok fazla postirel bozukluk, omurga eğriliği gelişmeye başladı. Şikayetler çok fazla arttı. Bu süreçte çözüm olarak bulduğumuz en uygun şeylerden biri atlı terapi oldu. Atlı terapinin vücuda sağladığı üç önemli fayda var. Koordinasyon denge ve kas güçsüzlüklerini azaltmak üzerine çocuklar üzerinde ciddi etkileri var. Çift taraflı bir vücut egzersizi olduğu için özellikle omurga eğriliğinde ciddi tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu süreçte çocuklara önerimiz olumsuzlukları düzeltmesi açısından atlı sporlar önceliğimiz oluyor. Çocuklar üzerinde zayıf kas gruplarını güçlendirmesi, kas güç dengesini ciddi şekilde azaltmakta, güzel bir duruş sergilemeye başlıyor. Özellikle uzun süreli at terapilerinde bu tarz etkiler görmekteyiz."

Canlılarla temas eden çocuklarda güven duygusu gelişiyor

Çocuk Gelişim Uzmanı Duygu Uyar da pandemi sürecinde doğaya ve hayvanlara olan ihtiyacı bir kez daha fark ettiklerini belirtti.

Çocukların duygusal, fiziksel ve ruhsal gelişimlerinin atlı terapiyle daha iyi bir gelişim gösterdiğini danışanlarından gözlemlediğini ifade eden Uyar, "Çocuklar burada olabildiğince canlılarla temas halinde. Canlılarla temas ettiklerinde kendilerine güveniyorlar, uyum sağlıyorlar ve empati geliştiriyorlar. Her geldiklerinde yeni şeyler öğrenip başarı duygusu, öz güvenleri gelişiyor. Sevinç, mutluluk ve korku gibi bir çok duyguyu yaşayıp bu duygularını düzenleyebilmeyi öğreniyorlar. Burada öğrendiklerini sosyal hayata da aktarabiliyorlar. Akademik başarıları gelişiyor, kendilerini ifade edebiliyorlar ve akran ilişkilerinde gelişmeler kaydediyorlar. Sakarya'da böyle bir yerin olması bir avantaj." diye konuştu.

Sakarya Atlı Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Önsoy, misafirlerinin doğal ortamda doğayla iç içe sosyal mesafenin korunabildiği bir spor alanı gördüklerini, bunun sonucunda yoğun ilgi gördüklerini söyledi.

Ailelerin ve çocukların burada doğal beslenip doğal ortamda gününü geçirdiği için mutlu olduğunu anlatan Önsoy, "Pandemi dönemde çocuklarım evde kaldı. Tabletlerle bilgisayarlarla doğal ortamın dışında bir ortama hapsoldular. Pandemi sonrası buraya gelen çocuklarımızda dikkatlerinin arttığı, durup bozukluklarının giderildiği, psikolojilerinin daha iyi olduğunu biz de aileleri de fark etti. Gelen çocuklarımız çok mutlu ve tekrar gelmek istiyorlar." dedi.

" Burası bana kendimi özgür hissettiriyor"

Ata binen Ece Naz Çoklar ise pandemi süresince online eğitim aldığını sürekli bilgisayarın karşısında hareketsiz kaldıkları için sırt ve bel ağrılarının başladığını belirterek, "Ailem beni hiç gezmeye ya da kapalı yerlere göndermedi sonra biz burayı bulduk ve atla beraber spor yapmaya binicilik yapmaya başladım. Burası bana kendimi özgür hissettiriyor daha mutlu oluyorum buraya gelince ata binmeye başladım kendimi daha zinde ve güçlü hissediyorum bedensel ağrılarım azaldı ve hayvanlarla daha iç içe olmaya başladım." dedi.

Ayse Nur Karaca da pandemi döneminde evde bulunmalarından dolayı çok fazla da hareketsiz kaldıklarını ve sosyal hayattan uzaklaştıklarını ifade ederek, "Bu dönemde spor yapmak için açık havaya çıkıyoruz. Vücut açısından birkaç kez ata binmek bile vücudumuzu çok fazla geliştiriyor, dik durmamızı sağlıyor. At üzerinde dik duruyoruz ve duruşumuza çok dikkat etmemizi gerektiriyor, sırt ağrılarıma faydası oldu." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Serdivan Sakarya Haberler

500

Yorumlar (1)

Yahya:

Kızların atlara binmesi sakıncalı diyenler nerede.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title