Haberler

Son dakika haberi! Avusturalyalı Büyükelçi, Afganistan soruşturmasını Avusturalya makamlarının yapmasını istedi

Güncelleme:

Son dakika gelişmesine göre Avusturalya'nın Hollanda Büyükelçisi Matthew Neuhaus, Avustralyalı askerlerin Afganistan'da savaş suçu işlediğine dair iddiaların Avusturalya askeri ve adli makamlarınca soruşturması gerektiğini belirtti.

Avusturalya'nın Hollanda Büyükelçisi Matthew Neuhaus, Avustralyalı askerlerin Afganistan'da savaş suçu işlediğine dair iddiaların Avusturalya askeri ve adli makamlarınca soruşturması gerektiğini belirtti.

Büyükelçi Neuhaus, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde düzenlenen "Çeşitlilikte Birlik" temalı fotoğraf sergisi açılışına katıldı.

Burada AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Neuhaus, Avustralyalı askerlerin Afganistan'da savaş suçu işlediğine dair iddiaların Avusturalya askeri ve adli makamlarınca soruşturması gerektiğini ifade etti.

Neuhaus, amaçlarının, bu olayı ilk olarak Avustralya askeri ve adli makamlarınca soruşturmak olduğunu belirtti.

Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'nün, bu tür soruşturmalar için öncelikle iç hukuk yoluna gidilmesini istediğini belirten Neuhaus, "Hem Uluslararası Ceza Mahkemesi hem Avustralya, soruşturmayı Avustralya makamlarının yapmasını istiyor." dedi.

Büyükelçi Neuhaus, ülkeler gerekli soruşturmayı yapamadığında UCM'nin "tamamlayıcı yargı yetkisi" gereği devreye girebileceğini belirterek, "Mahkeme ile iş birliği halindeyiz." ifadesini kullandı.

Avustralyalı askerlerin Afganistan'da savaş suçu işlediği iddiası

Avustralya Savunma Kuvvetleri'nin, Afgan sivilleri yasa dışı olarak öldürüldüğünü belgeleyen rapor yayımlanmıştı.

Raporda, Afganistan'daki kurbanların ailelerine tazminat ödemesi gerektiği kaydedilmişti.

Avustralya Genelkurmay Başkanı General Angus Campbell, Avustralyalı 25 askerin ya suçları işlediğine ya da en azından ciddi suçlara karıştığına dair raporda "inandırıcı bilgiler" olduğunu belirterek, "Afganistan halkından, Avustralya Savunma Kuvvetleri (ADF) adına, Avustralya askerlerinin herhangi bir suçu için içtenlikle ve kayıtsız şartsız özür dilerim." demişti.

Avustralya'nın, ABD ve diğer müttefikleriyle devam eden barışı koruma çabalarının bir parçası olarak Afganistan'da yaklaşık 400 askeri bulunuyor.

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Fatou Bensouda, Afganistan savaşı sırasında işlendiği iddia edilen muhtemel savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili Mahkemeden soruşturma talebinde bulunmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Afganistan Avustralya Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title