Haberler

Son dakika haberi | Adnan Menderes'in açtığı 66 yıllık Susurluk Şeker Fabrikası'nda anılar müzede yaşatılıyor

Güncelleme:

Son dakika haberleri: Balıkesir'in Susurluk ilçesinde temeli 1954 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından atılan, açılışı 1955'te Başbakan Adnan Menderes tarafından yapılan şeker fabrikasının bahçesindeki müze kurumun geçmişine ışık tutuyor.

Balıkesir'in Susurluk ilçesinde temeli 1954 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından atılan, açılışı 1955'te Başbakan Adnan Menderes tarafından yapılan şeker fabrikasının bahçesindeki müze kurumun geçmişine ışık tutuyor.

Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Hakan Çelik'in girişimleri sonucu "Geçmişten günümüze." sloganıyla tesisin bahçesindeki binada 2017'de açılan müzede fabrikanın kuruluş hikayesine ait materyaller ve kullanılan eşyalar yer alıyor.

Eserler arasında fabrikanın yapımında büyük katkıları olan Susurluk İl Daimi Komisyon Üyesi Rıfat Çıkrık'ın, dönemin Susurluk Belediye Başkanı Nuri Eroğlu ve Demokrat Parti (DP) İlçe Başkanı İsmail Ortaköylü ile Adnan Menderes'e yazdığı fabrika kurulması talebini içeren mektup ve Menderes'in "Teşekkür eder ve bilmukabele tebriklerimi sunarım. Davamız tahakkuk edecektir." yanıtını verdiği telgraf da bulunuyor.

Bayar'ın fabrikanın temelini atarken kullandığı mala, Menderes'in açılış kurdelesini kestiği makas ve gümüş tepsi ile bunlara ilişkin fotoğraflar, Adnan Menderes'in el yazısıyla kaleme aldığı satırlar ve imzasının yer aldığı anı defteri de sergileniyor.

Fabrikanın tarihsel sürecini gözler önüne seren malzemelerden pancar boşaltma, çuval dikim makinesi, inşaat ve açılışla ilgili fotoğraflar, mekanik atölyede kullanılan el aletleri, ölçü kontrol aletleri, şeker oranını test eden cihazlar, revirde kullanılan tıbbi cihazlar, hesap makineleri ve daktiloların yanı sıra kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği sinema makaraları, çalışanların Fransızca öğrenmek için kullandığı pikap ve piyano ziyaretçileri geçmişte yolculuğa çıkarıyor.

Hakan Çelik, AA muhabirine, onlarca yıllık geçmişe sahip fabrikanın anılarının yaşatılması gerektiğine inanarak müzeyi kurduklarını söyledi.

Eski değerlerin unutulmaması gerektiğini belirten Çelik, teknoloji geliştikçe müzedeki aletlerin yüzde 90'ının kullanım dışı kaldığını anlattı.

Sergilenen materyaller arasında kendisi için en değerlisinin anı defteri olduğunu dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

"Defterimizde, merhum Başbakanımız Adnan Menderes'in el yazısı ve imzasıyla yazdığı fabrikayla ilgili düşüncelerini ilettiği yazısı orijinal haliyle duruyor. Defterde dönemin bazı devlet büyüklerinin de el yazıları var. Hedefimiz, zamanında büyükleri burada çalışan kişilerden müzemize gelenlere, dedelerinin, babalarının ne şartlarda çalıştığını, hangi malzemeleri kullandığını ve o döneme ait hatıraları göstermekti. Buraya gelenlerin birçoğunun gözleri doluyor, çok duygulanıyorlar. Kapımız herkese açık. Herkesten gelip burayı gezmelerini, görmelerini istiyorum, davet ediyorum."

Kaynak: AA / Ekonomi

Adnan Menderes Balıkesir Hisarcık Susurluk Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait?
500

Yorumlar (1)

Yılmaz1:

Pandemi olmasa bir an önce gidip görmek isterim.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title