Haberler

Son dakika haber: Su altı kazılarında Osmanlı savaş gemisi gün yüzüne çıkarılıyor

Güncelleme:

DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nün bilimsel danışmanlığında ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Muğla'nın Datça ilçesinde yürütülen arkeolojik su altı kazısında bulunan Osmanlı savaş gemisine ait eserler gün yüzüne çıkarılıyor.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nün Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı desteği ile yürüttüğü 'Türk Batık Envanteri Projesi: Mavi Miras (TUBEP)' kapsamındaki bilimsel çalışmalar devam ediyor. Geçen dönemde Foça açıklarında 'Koca Piri Reis Araştırma Gemisi' ile yürütülen çalışmalarda, 18'inci yüzyıla ait olduğu değerlendirilen savaş gemisi batığı keşfeden heyet; şimdi de Muğla'nın Datça ilçesinde yürütülen arkeolojik su altı kazısında, 18'inci yüzyıla ait olduğu düşünülen Osmanlı dönemine ait savaş gemisinin kalıntılarına ulaştı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nün bilimsel danışmanlığında ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başkanlığında yürütülen su altı kazısında dalış yaparak, batık geminin son durumunu inceledi.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş ve batığın ayrıntılı plan çalışmalarını yapan Öğretim Üyesi Dr. Nilhan Kızıldağ'dan bilgi alan Bakan Ersoy, su altı kazılarında Türkiye'nin dünyada ilk sırada yer aldığını söyleyerek, "Kazı sürelerini artırmamız, bu çalışmaları tamamladıktan sonra da dalış turizminde daha popüler olmamız gerekiyor. Yaptıkları çalışmalar nedeniyle hocalarımızı tebrik ediyoruz. Yaptığımız dalışta askeri amaçla kullanılan bir gemi olduğunu gördük. Hocalarımız kazı süreleri uzadıkça daha güzel keşifler yapacaktır" diye konuştu.

PROJELER DEVAM EDECEK

Projenin bilimsel başkanlığını yürüten DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş ise 18'inci yüzyıla ait bir Osmanlı dönemi batığı bulduklarını belirtip, "Geminin, Tunus, İskenderiye ve İstanbul'a uğradığını düşünüyoruz. Batıkta yer alan eserlerin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalarımız sürüyor. Bilimsel ve teknik altyapısını üstlendiğimiz bu projeyi bakanımız Mehmet Nuri Ersoy da ziyaret ederek bizlere çok büyük ayrıcalık gösterdi. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı desteği ile Türkiye karasularında yürüttüğümüz projeler devam edecek" dedi.

Türkiye'nin su altı kültürel miras haritasının oluşturulmasına katkı sağlamaya devam edeceklerini söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise projeye emek veren DEÜ mensuplarına katkılarından dolayı teşekkür etti.

ASKERİ MÜHİMMAT BULUNDU

18'inci yüzyıldan Osmanlı savaş gemisine ait olduğu düşünülen batıkta askeri mühimmat da bulundu. 24 metre uzunluğunda olduğu tespit edilen batık geminin içinde, humbaralar (el bombası), tüfekler, kurşun mermiler, barutluklar, patlamış demir top gülleleri ve kılıca ulaşıldı. Ayrıca gemi personelinin kullandığı pipolar, kaseler, tabaklar, tahta ve metal kaşıklar ile geminin mutfağına ait bakır kaplar ve kazanlar, alet kutusu ile seramik testi, amfora ve küp tarzı seramikler tespit edildi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osmanlı Bodrum Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title