Haberler

Son dakika... Azerbaycan'ın Paris Büyükelçiliğinden Ulusal Meclis'in Dağlık Karabağ kararına tepki

Güncelleme:

Gelen son dakika haberine göre Azerbaycan'ın Paris Büyükelçiliği, Ulusal Meclis'in Fransız hükümetine sözde "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti"ni tanıması çağrısında bulunulan kararı onaylamasını Azerbaycan'a karşı kışkırtıcı ve düşmanca bir eylem olarak nitelendirdi.

Azerbaycan'ın Paris Büyükelçiliği, Ulusal Meclis'in Fransız hükümetine sözde " Dağlık Karabağ Cumhuriyeti"ni tanıması çağrısında bulunulan kararı onaylamasını Azerbaycan'a karşı kışkırtıcı ve düşmanca bir eylem olarak nitelendirdi.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, Meclis'te söz konusu kararın kabul edilmesinin, Fransa'nın 27 Eylül'den bu yana Azerbaycan'a karşı iftira ve histerik kampanya yürüttüğünün işareti olduğu belirtildi. Meclis'in bu kararı onaylaması Azerbaycan'a karşı kışkırtıcı ve düşmanca bir eylem olarak nitelendirilen açıklamada, Meclis'in tamamen yanlış gerekçelerle Ermeni yanlısı tutumları savunmaya çalıştığı aktarıldı.

Açıklamada, Azerbaycan'da çeşitli din ve etnik kökenlerden insanların bir arada uyum ve barış içinde yaşadığı, bu nedenle Azerbaycan ile Ermenistan arasında ihtilafın dinler arası çatışma gibi gösterilmesinin yanlış ve kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Meclis ve Senato'nun Dağlık Karabağ konusunda aldığı kararların uluslararası hukuka ve Fransa'nın uluslararası taahhütlerine aykırı olduğuna dikkati çekilen açıklamada, diğer taraftan Meclis'in Ermeni ordusunun 1991'den bu yana Azerbaycanlıların temel insani haklarını ihlal etmesine ilişkin bir karar almadığı, bunun da Meclis'in pozisyonunun ön yargılı olduğunu gösterdiği belirtildi. Açıklamada, bu kararın bölgede barış ve güvenliği sağlama konusundaki çabaları sabote ettiği vurgulandı. Bu kararla arabulucu Fransa'nın itibarı ve güvenirliğine darbe vurulduğu ve kararın Azerbaycan ile Fransa ilişkilerindeki tansiyonu artıracağı kaydedildi.

Fransa, Ermenistan'a destek vermekle eleştiriliyor

Ulusal Meclis, hükümete sözde "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti"ni tanıması çağrısında bulunan kararı dün onaylamıştı. Senato da 25 Kasım'da bu yöndeki kararı kabul etmişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Meclis'te yaptığı açıklamada, sözde "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti"ni tanıma çağrısını kabul etmediğini belirterek "Ermeni dostlarımızın kendisi bunu istemedi. Böyle bir karar alınırsa kendi kendimizi (AGİT) Minsk Grubundan çıkarmış oluruz ve arabulucu rolümüzden vazgeçmiş oluruz." demişti.

Söz konusu karar kabul edilmesine karşın Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasında, Dağlık Karabağ'ın statüsünü belirten unsur bulunmuyor.

Ayrıca Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, Dağlık Karabağ, Azerbaycan toprağı olarak kabul ediliyor.

Meclis ve Senato'nun bu yönde karar kabul etmesinde Ermeni lobisinin etkisi olduğu değerlendiriliyor.

Fransa, AGİT Minsk Grubu Eş Başkanı ülkelerden biri olarak Dağlık Karabağ sorununda tarafsızlığını yitirmekle ve Ermenistan'a destek vermekle eleştiriliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Dağlık Karabağ Azerbaycan Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Gaddar CANLI izle! Fox TV Gaddar 13. Bölüm tek parça HD izle 19 Nisan Cuma!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title