Haberler

Ankara'da 9 Kişinin Hayatını Kaybettiği Tren Faciasında Hareket Memurunun İfadesi Ortaya Çıktı

Güncelleme:

Geçtiğimiz hafta Ankara'da yaşanan tren kazasında 9 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Olay ile ilgili hareket memurunun ilk ifadesi ortaya çıktı. Memurun ifadesine göre, Hat 1'de gitmesi gereken hızlı tren Hat 2'ye girince kaza meydana geldi.

Ankara'da, 9 kişinin yaşamını yitirdiğ tren kazasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen kontrolör Emin E.E., hareket memuru Sinan Y. ve makasçı Osman Y.'nin savcılık sorgusu tamamlandı. 3 şüpheli, 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan tutuklanmaları istemiyle mahkemeye çıkarıldı.

3 MEMUR TUTUKLAMA TALEBİ İLE MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ

Kaza soruşturması kapsamında gözaltına alınan hareket memuru S.Y, makasçı O.Y. ve kontrolör E.E.E, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından getirildikleri Ankara Adliyesinde, soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısına ifade verdi.

Savcı, ifade işlemi sonrasında şüphelileri tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti.

"İĞNE UCU OTURDU ANCAK KİLİTLEME YAPMADI"

Ankara'daki tren kazası şüphelilerinden makasçı Osman Y. savcılık ifadesinde, "Saat 05.00'da kılavuz makine 8. yoldan H1'i takiben gitmesi için hareket memuru Sinan Y.'nin talimatı üzerine makası tanzim ettim. Daha sonra akşamdan 12. yolda olan saat 06.10 İstanbul trenini hareket memurunun talimatıyla H1'e tanzim edip gönderdik. Daha sonra depodan saat 06.50 Eskişehir treni boş olarak geldi. Hareket memurunun talimatıyla makasını tanzim edip 13. yola aldım. Bu treni yola alırken 12. yol başındaki makas buzlandığı için iğne ucu oturdu ancak kilitleme yapmadı. Ben de hareket memuruna bu durumu bildirdim. Treni yavaş hareketleriyle yola yerleştirdik. Daha sonra gece en son gelip 11. yolda park halinde olan saat 06.30 Konya trenini hareket memurunun H1'den sevk etmem talimatı üzerine panodan elektrik kontrolünü S makası yeşil renkli butona basarak H1'e geçirdiğimi hatırlıyorum. Ancak yoğunluk nedeniyle hareket kontrol memuru Sinan Y.'e bunu yaptığımı teyit ettiğimi hatırlamıyorum" dedi.

"BENİMLE İLETİŞİME GEÇMEDİLER"

Sinan Y. ifadesinde meydana kazanın iletişim kopukluğundan kaynaklandığını iddia etti. Sinan Y. tren makinistlerinin 1. yoldan hareket ettikten sonra 9 makas değişikliği ile H1 hattına girmesi gerektiğini, ancak makas değişikliği yapılmadan H2'ye girdiğini görmeleri gerekmesine rağmen bu konuda kendisiyle iletişime geçmediklerini ve bildirimde bulunmadıklarını iddia etti.

"BANA HERHANGİ BİLGİ VERİLMEDİ"

İetişimsizlik ve bilgi eksikliğinden kazaya yol açtığını yineleyen Sinan Y. devamla şunları söyledi: "Kaza, Tren teşkil memurunun (makasçının) bana makasları değiştirip treni H1'e aldığına dair teminat vermesine rağmen 5 makası H1'e tanzim etmemesi, H2'ye girdiğini gören makinistlerin yanlış yola girdiklerine dair bana ve kontrolöre herhangi bir bilgi verilmemesinden kaynaklandı"

"KAZADAN ÜST YÖNETİM SORUMLU"

Sinan Y. ifadesinin sonunda şu ifadelere yer verdi: "Daha risksiz ve insan faktörü daha az kullanılmak suretiyle işleyen sistemin değiştirilmesi suretiyle trenlerin kabul ve sevk işlemlerini tamamen tren teşkil memurunun (makasçının) başarısına, çalışmasına, özverisine bağlayan üst yönetimin gerekli önemli almayarak sorumlu olduğunu düşünüyorum"

Kaynak: Haberler.com / Güncel

3. Sayfa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (27)

adalar:

sanki oyoncak tren yürütüyosun. yok makas geçmemiş yok o olmus yok bu olmus. bu kaza gösteriyorki bu umursamazlık hep vardı ama trenler çarpışınca ortaya çıktı. nasıl olsa devlet işindesin birisine sırtına dayayıp oraya gelmişsin. çiftlikya yatın anasını satayım.

35
1
yanıtYanıtla
Adem:

Torpille işten anlamayan eş dostu böyle işlere koyarsalar onlarda yattığım yerden maaşım geliyor diye takılır.. Olan 9 vatandaşımıza olur

20
2
yanıtYanıtla
Sizin Eseriniz:

İşi bilene hak edene teslim etmezseniz facia kaçınılmaz olur.

19
3
yanıtYanıtla
S.K:

Sinan Y''nin ifadesi kazanın doğrudan nedenini açıkça ortaya koymaktadır. Teknolojiyi kısıtlı kullanmak, eksik altyapı ve donanımla işi idare etmek, iş yükünü bir insana bırakmak . Bu insan da mutlaka hata yapar.

19
2
yanıtYanıtla
afagut:

sinan y haklı beyler tek bi kişinin üstüne yıkmakla bu iş olmaz

yanıt0
yanıt0
Ustalık:

Birilerine yalakalık yaparak işe giren işten anlamayan kişilerin eseri bu. Allah bildiği gibi yapsın.

17
3
yanıtYanıtla
FATİH:

yıl olmuş 2018 sinyalizasyon sistemi olmadan hızlı tren işletiyorsunuz. 450 ton bu tren! otobüs mü?

14
1
yanıtYanıtla
benim adım cemil:

Fatih sinyal hatasından değil makas değişiklik hatasından meydana geliyor makası değiştirmesi gereken adam değiştirmiyor ve tren ters yöne giriyor. Makasçı 1. derecede suçlu makinist de uyanık olsaymış olmaması gereken yolda olduğunu görüp uyarabilirmiş yani 2. derece suçlu. Burada en az makasçının şefi hatalı çünki talimatları doğru vermiş ve geri dönüş almış makasçı değiştirmediği halde değiştirdim diyerek katliama sebep olmuş.

yanıt2
yanıt1
Kırık:

BUNUN SORUMLULARI BELLİ ALLAHSIZLAR KİTAPSIZLAR SİNYAL SİSTEMİNİ KAPATANLAR BU CİNAYETİ İŞLEYENLERDİR İSTİFA BİLE ETMEDİLER NE HARAMZADE İNSANLAR BUNLAR !

15
0
yanıtYanıtla
müslüm düzenli:

para alınmış ama yapılmamış ne güzel demi soran yok sorgulayan yok istifa eden yok ne güzel bir ülkeyiz. torpille adam kayırmacalar.

11
0
yanıtYanıtla
Tüm 27 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title