Haberler

ABD, Patriot Sistemlerini Türkiye'ye Satmak İçin Müzakereye Başladı

Güncelleme:

Reuters haber ajansına göre, ABD, Rusya'dan S-400 alan Türkiye'ye Patriot hava savunma sistemi satmak için müzakere halinde olduğunu duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi ve Askeri İlişkilerden Sorumlu Kıdemli Müsteşar Yardımcısı Vekili Büyükelçi Tina Kaidanow, Türkiye'nin hâlihazırda Rusya ile anlaşmaya vardığı S-400 hava savunma sistemlerine alternatif olarak, ülkeye satmak istedikleri Patriot hava sistemleri konusunda müzakere yürütüldüğünü söyledi.

"ABD, STRATEJİK İLİŞKİ İÇİNDE OLDUĞU ÜLKELERİ DESTEKLEMEK İSTİYOR"

Tina Kaidanow, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türklere Patriot'a saygı duymalarını anlamayı sağlamaları için ne yapabileceklerini düşündüklerini, ABD'nin stratejik ilişkilere sahip olduğu ülkelerle ilişkilerini desteklemek istediğini söyledi.

S-400 füze savunma sistemi, 'S' serisi sistemlerinin devamı. Tüm hava ve uzay araçlarını imha etmek için geliştirilen ve NATO'nun 'SA-21 Growler olarak tanımladığı S-400, Rus yapımı orta ve uzun menzilli füze savunma sistemi. Almaz-Antey şirketi tarafından üretiliyor.

PATRİOT VE S-400 FÜZE SAVUNMA SİTEMLERİ ARASINDAKİ FARKLAR

Patriotlar Raytheon şirketi tarafından üretilen, ABD ve genellikle NATO çatısı altındaki ülkeler tarafından kullanılan, genel amacı stratejik bölgeleri korumakla birlikte kara, deniz ve hava üslerini düşman saldırılarından korumak amacıyla geliştirildi.

Ne zaman envantere girdiler?

Rus yapımı S-400'ler 'S serisinin devamı ve Patriotlar kadar eski değil. Daha yeni teknolojiye sahip olan S-400 Rus ordusunun envanterine 2007 yılında girdi. Patriot füze savunma sistemi ise 1982 yılında Amerikan ordusuna teslim edildi. Bu sistemler Körfez Savaşı'nda ve ABD'nin Irak işgalinde kullanıldı.

Hangi ülkeler kullanıyor?

Patriotları 15 ülke kullanıyor. NATO kapsamında üye ülkelere de yerleştirilebilen bu sistemler 2015'te Türkiye'den çekilmişti.

Patriotları ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Suudi Arabistan, İspanya, Yunanistan, Mısır, Japonya, Ürdün, Tayvan, Hollanda, İsrail ve Bahreyn kullanıyor.

S-400'ü şu an sadece Rusya kullanıyor. Çin'e sevkiyat aşamasında olan S-400'ler için Türkiye ön ödeme yaparken, Suudi Arabistan'ın geçtiğimiz aylarda bir anlaşma imzaladığı açıklandı.

Hindistan'ın da S-400'ler için Rusya ile görüştüğü biliniyor.

TEKNİK ÖZELLİK KARŞILAŞTIRMASI

Menzil

S-400: >250 km

Patriot: 160 km

Radar kapsama alanı

S-400: 600 km

Patriot: >150 km

Kuruluş süresi:

S-400: 5 dakika

Patriot: 30 dakika

Sistem tehdide karşı tepki süresi

S-400: 10 saniye

Patriot: 15 saniye

Hedefin vurulması için füzenin havadaki hızı

S-400: <4800 m/s

Patriot: >2200 m/s

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Türkiye Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title