Haberler

Somuncu Baba Fırını ve Evi Restore Ediliyor

Güncelleme:

Osmangazi Belediyesinin tarihi ve kültürel mirasın korunup yaşatılmasına yönelik çalışmaları kesintisiz sürüyor.

Somuncu Babanın Restorasyonuna İlk Harcı Dündar Koydu.

Osmangazi'de Tarihi Mekanlar Tek Tek Yenileniyor..

Somuncu Baba'nın Restorasyonuyla, Hem Tarihi, Hem de Manevi Miras Ayağa Kaldırılıyor

Osmangazi Belediyesi'nin tarihi ve kültürel mirasın korunup yaşatılmasına yönelik çalışmaları kesintisiz sürüyor. Bu güne kadar çok sayıda tarihi yapıyı restore ederek Bursa'ya kazandıran Osmangazi Belediyesi, Somuncu Baba Evi ve Fırınının da, aslına uygun şekilde restore edilerek kent belleğine kazandırılması için çalışma başlattı.

Bursa'nın tarihi ve kültürel mirasının kalbi konumundaki Osmangazi, tarihi ve kültürel mirası yaşatma çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Somuncu Baba Evi ve Fırın'ının restorasyon çalışmaları, Başkan Mustafa Dündar ve çok sayıda davetlinin katıldığı harç koyma töreni ile başladı. Evliyalar şehri Bursa'nın en önemli manevi miraslarından birisi olan Somuncu Baba Evi ve Fırın'ının Restorasyon çalışmalarına ilk harcı koyan Başkan Mustafa Dündar, Somuncu Baba Evi ve Fırın'ının, tarihi dokusu korunarak restore edilip, Bursa turizminin hizmetine sunulacağını söyledi.

Yıllardır özel mülkiyete ait olan ev ve fırını kamulaştırıp, restorasyon çalışmalarına başladıklarını ifade eden Başkan Mustafa Dündar, "Ulu Camii'nin yapımında çalışanların karnını iki göz fırınında pişirdiği ekmekle doyuran Somuncu Baba'nın Fırını, yapılacak çalışmaların sonunda yeniden canlanacak. Evinin bahçesi genişletilerek buraya bir şadırvan yapacağız. Yapılacak olan bahçe ve peyzaj çalışmalarıyla, buranın manevi güzellikleri, mekânsal güzellikle bütünleşecek" dedi. Bir yıl içinde tamamlanması planlanan Somuncu Baba Fırını ve Evi'nin restorasyonunda, engelli ve yaşlı ziyaretçilerin giriş çıkışlarını kolaylaştıracak düzenlemelerinde unutulmadığını söyleyen Dündar, "Bu yapıyı tekrar canlandırmak için 353 metrekare alan kamulaştırıldı. Kamulaştırma ile birlikte yaklaşık 674 bin TL kaynak kullanacağımız tarihi yapımız şimdiden hayırlı olsun" diye konuştu.

Osmangazi Belediyesi olarak bu güne kadar 145 tarihi eseri ayağa kaldırıp Bursa'ya kazandırdıklarını belirten Dündar, "Sahip olduğumuz köklü mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak için bundan sonra da büyük bir gayretle çalışacağız" diye konuştu. Mollafenari Mahallesine yaptıkları hizmetlere de değinen Başkan Dündar, "Mollafenari, Bursa'nın en eski yerleşim merkezlerinden biri. Hem tarihi mirası korumak hem de mahallemize kaliteli hizmet götürebilmek için, bugüne kadar 3 bin 500 metrekare kamulaştırma yaptık. Bu kamulaştırmaları, çıkmaz sokakları açmak, mahallemize otopark yapmak ve daha konforlu bir yaşam olanağı sağlamak için yapıyoruz. Mahallemizde bulunan Tekke ve Kahveci Çıkmazlarını açarak nefes aldırdık. Yeraltı katlı otoparkı, belediye hizmet alanı ve yol çalışmaları ile ilgili proje çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu. Törene katılan ve bir konuşma yapan Türk Parlamenterler Birliği Bursa Şube Başkanı ve eski Milletvekili Niyazi Pakyürek, tarihi geçmişini bilmeyen, ona sahip çıkmayan milletlerin ayakta duramayacağını, böyle toplulukların geleceğinden bir beklentisinin olamayacağını söyledi. Pakyürek, "Somuncu Baba Fırını ve Evi gibi manevi mirasa sahip yerlerin yeniden ayağa kaldırılması çok önemli. Bu çalışmayı hayata geçiren Osmangazi Belediye Başkanımız sayın Mustafa Dündar ve ekibine teşekkür ediyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Başkan Dündar, törene katılanlarla birlikte Somuncu Baba Evi ve Fırınının temeline ilk harcı koyarak restorasyon çalışmalarını başlattı. Dündar, tarihi yapının bir yıl içerisinde restore edilerek hizmete açılmasının planlandığını söyledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Osmangazi Belediyesi Mustafa Dündar Somuncu Baba Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title