Haberler

Soma Ticaret Odası Başkanı: Otoyol İçin Milyonlarca Zeytin Ağacı Kesiliyor Olay Çıkmıyor

Manisa'nın Soma İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Işık, İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.

Manisa'nın Soma İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Işık, İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Işık, Soma Yırca'da termik santral yapmak için 6 bin zeytin ağacının kesilmesini nasıl değerlendirdiğini soran basın mensuplarına, "Otoyollar yapılırken milyonlarca zeytin ağacı kesilirken olay çıkmazken Soma'da neden çıkıyor ona bakmak lazım" dedi.

Soma'da yaşanan maden faciasının ardından kendisine telefonla arayarak destek veren İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'a teşekkür ziyaretinde bulunan Manisa Soma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Işık, "Soma çok ciddi bir kaza yaşadı. Başkan Demirtaş, duyar duymaz aradı. İTO'nun yanımızda olduğunu söyledi. Olayın olduğu anda bu tür telefonlar insana çok ciddi destek, onu yaşayınca anlıyorsunuz" dedi.

Soma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Işık, Yırca'da termik santral kurmak için 6 bin zeytin ağacının kesilmesini nasıl değerlendirdiğini soran basın mensuplarına şunları söyledi:

"Soma'da santral kurulmasını istiyoruz. Çünkü şu anda geçimi sağlayacak başka sektör yok. Mutlaka santral yapılmalı. Onun dışındaki konuda doğruyu bulmamız gerekiyor. Zeytin ağacı kesilmeli mi kesilmemeli mi tartışmasına gireceksek eğer otoyollar yapılırken milyonlarca zeytin ağacı kesilirken olay çıkmıyor, Soma'da neden çıkıyor ona bakmak lazım. Bence doğruyu bulmak lazım. Zeytin kesilmeli mi kesilmemeli mi? Kesilmemeliyse her yerde kesilmemeli. Zeytin taşınabiliyor. Bununla ilgili sakin düşünülürse çözüm bulunacağına inanıyorum. Ben Soma'da yeni iş imkanları açısından santral sayısının artmasından yanayım."

"KESTİĞİNİN BEŞ KATINI DİKMELİ"

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, zeytin ağaçlarını kesen Kolin Şirketi'nin kestiğinin beş katı zeytin ağacı dikmesi gerektiğini belirterek, "Zeytin iki taşın arasında da çıkar ovada da yetişir dağda da yetişir. Zeytin ölmeyen bir ağaçtır. Kökünü kesseniz dahi altta kalanlardan zeytin ağacı çıkar. Santral kuracak şirketin yaptığı tasvip edilemez. Aşamalı olarak yerlerini hazırlayarak taşısaydı sorun olmazdı. Yeşili katledercesine yapması doğru değil. Kolin, kestiğinin beş katı zeytini oraya dikmeli" dedi.

"KAYGI İÇİNDEYİZ"

Manisa Soma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Işık, maden faciasının ardından Soma ekonominin nasıl etkilendiğini soran gazetecilere Soma'da ticaret yapan pek çok kişinin kaygı içinde olduğunu, kazanın yaşandığı firmanın ödeme yapamamasının birçok firmayı zor durumda bıraktığını söyledi.

MADEN OCAĞI SİMÜLASYONU

Işık, iş güvenliği ve gerekli önlemlerin sağlandıktan sonra kömür üretileceğini düşündüğünü, organize sanayi bölgesinin yapımı ile kömür dışında üretime geçilmesini beklediğini söyledi. Işık, iş güvenliği eğitimi için maden ocağı simülasyonu oluşturulacağını, işçilerin birebir ocağa giriyormuş gibi gireceklerini ve çalışacaklarını anlattı. Işık, "Maden riskli yerin altındasınız. Alınacak önlemler var. Oda olarak incelemeyi yapan komisyona çeşitli önerilerde bulunduk. Eğitimlerin artacağını düşünüyorum. Almanya'dan gelen üniversite Soma'da bu eğitimleri üst düzeye çıkarmak için çalışacağını söyledi" dedi.

ANLAMLI HEDİYE

Başkan Işık, Demirtaş'a maden ocağında kömür taşıyan bir maden işçisinin tasvir edildiği ve Soma'da ölen 301 madencinin isimlerinin yanı sıra 'Karanlığımızı aydınlattığınız için teşekkür ederiz' yazılı gümüş rölyef hediye etti. Başkan Demirtaş da hediyenin çok anlamlı olduğunu söyledi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İzmir Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title