Haberler

Soma Maden Faciası Davasında, Yargılama Yeniden Başladı (3)

'PİMPİRİKLİ ADAMIM, BAŞIMA GELDİ'Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu, 46 sanıklı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklar ile avukatları da bilirkişi raporuna karşı savunmalarını yaptı.

'PİMPİRİKLİ ADAMIM, BAŞIMA GELDİ'

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu, 46 sanıklı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklar ile avukatları da bilirkişi raporuna karşı savunmalarını yaptı. Mağdur ailelerin avukatlarından sonra söz alan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, bilirkişi raporuna tepki gösterdi. Raporla bu davanın kapatılmak istendiğini savunan Can Gürkan, "Raporu elime aldığım zaman üç celsedir dinlediğim olayları gördüm. Olayın kapatılması için, maddi gerçeğin ortaya çıkmaması için bir güç var. Olayın, bilirkişinin ortaya koyduğu gibi olması imkansız. Birçok tanık var, istediklerini dinliyorlar. Sadece görmek istediklerini görmek gibi hastalıkları var" sözleriyle eleştirilerini ifade etti.

Metanın yangın çıkan bölgeyi yakmasının imkansız olduğunu, olayın gerçek çıkış nedenini bilmeyi çok istediklerini anlatan Can Gürkan, "Savcılık ifademde de sabotaj olabileceğini söyledim. Ortaya çıkan gelişmeler, beni bu yöne götürüyor. Gerçek ortaya çıksın. Kimse sorumluysa cezasını çeksin. Gerçek nasıl ortaya çıkacak? Bilimle" dedi.

'SIFIR DELİLLE RAPOR HAZIRLANDI'

Bilirkişi raporunun sıfır delille hazırlandığını savunan Can Gürkan, "Dünyanın en pimpirikli adamıyım. Gölgemden korkarım. Sadece madende değil, inşaatları bile gezip gece baretsiz çalışan var mı diye kontrol ederdim. Olay benim başıma geldi. Ben de başıma ne geldiğini öğrenmeye çalışıyorum" dedi. Bilirkişi raporundaki ocağa yatırım yapılmadığı yönündeki tespitlere tepki gösteren, babası Alp Gürkan'ı da savunan Can Gürkan, "Yatırımı hep destekledim. Park enerji şirketinden aldıktan sonra ocağı içerisine 3 kilometre uzunluğunda anayol yaptık. Ocağın içi tamamen bakımdan geçti. Bunlar, milyonluk yatırımlar. Mekanize, yarı mekanize sistemleri kurduk. Bunlar yatırım değil mi? Ancak ocakta mühendislik işlerine karışmadım. Ne ben, ne babam, ne de Mustafa Yiğit, mühendislik konularına karışmayız" dedi.

Mağdur ailelerin avukatlarının görüş değiştirmesinin bilirkişilerle bağlantıda olduklarını ortaya koyduğunu da ileri süren Can Gürkan, "S panosunda hava kapıları var. Ancak olay çok hızlı oluyor. Gaz maskelerinin olduğu bölümde kapılar var, ancak işçiler buraya ulaşamamışlar. O kapıyı açabilselerdi, duman bay pass edilecekti. Acil eylem planını yetersiz kılan, alternatif sistemlerin çökmesine neden olan olayın oluş hızıdır. Bilirkişinin tespiti bu durumu açıklamıyor. Bilirkişiler, dünya literatüründe olmayan bir şeyi keşfetmiş. Gazların buluşmasından bahsetmiş" dedi. Olayın oluş şeklini araştırmak için tutukluluk süresinin infaza dönüşmemesi için tahliyesini de isteyen Can Gürkan, "Haksız bir raporla linç edildik. Bu raporla da yok edilmek isteniyoruz. Gerçek ortayla çıksın, zaten onlar gereken cezayı görecekler. Adalet linç etme üzerine olmamalı. Adalet gerçeğe ulaşmakla hükümlüdür" dedi. Can Gürkan, ayrıca bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını da istedi.

'BİLİM İNSANLARININ RAPORUNA ÜZÜLDÜM'

Tutuklu sanıklardan Genel müdür Ramazan Doğru, şirketlerin koordinasyonundan görevli olduğunu, ocakta ne tür işlemlerin yürütüldüğünden haberi olmadığını, ancak işçilere gaz maskesi konusunda bilimsel eğitim verdiklerini savundu. İşletme Müdürü Akın Çelik de, bilirkişilerini ön yargılarla ya da bilimsel yeterlilikten uzak rapor hazırladıklarını, çok sayıda çelişkilerin olduğunu ifade etti. İsmail Adalı ise bilirkişi raporunda yer aldığı gibi üretim baskının olmadığını, kaza günü kurtarma çalışmalarında verdiği kararların arkasında durduğunu anlattı. Diğer tutuklu sanıklar Ertan Ersoy ile Mehmet Ali Günay Çelik de, bilirkişi raporunu eleştirip tahliyelerini istedi.

Sanıklardan sonra söz alan Can Gürkan'ın avukatı Kader Çekin de, "Bilim insanlarından bilimsel rapor bekliyordum. Üzüldüm. Ülkem adına üzüldüm. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz, profesör ünvanlı bilim insanlarının tahrifat yapmasına üzüldüm. Rapor olayın oluşunu tamamen değiştiriyor. Kendisinden önceki raporlara katılmıyor. O raporları hazırlayanların başlarında da profesör unvanı var. Hangisi doğrusunu yazdı. Metan konusunda uzmanlardan yardım alınmalıydı. Ocakta metan yok. Metan yanması yok. Bulunla ilgili de bilimsel çalışma yapacağız" dedi.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISINDAN DESTEK

Bu arada duruşmayı izleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok ile Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, açıklama yaptı. Parti olarak duruşmayı takip ettiklerini söyleyen Zeynep Altıok, "İlk günden bunun kaza olmadığını, afet olmadığını söyledik. Bu cinayettir, katliamdır dedik. Kasıtlı suçtur dedik. Bilirkişi raporu ilk günden beri ailelerin dile getirdiği bizlere ulaştırmaya çalıştığının delil niteliğindedir. Bilirkişinin teyit ettiği bu gerçeklik, kasıt, ihmal ve ihlali göz önüne sermektedir" dedi.

Taylan YILDIRIM/İZMİR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Soma Kömür Alp Gürkan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title