Haberler

Soma'daki Maden Faciası Davası

Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın 22'nci oturumu sona erdi.

Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın 22'nci oturumu sona erdi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada mağdur ve tanıkların dinlenmesine devam edildi.

Duruşmada tanık sıfatıyla ifade veren Has Karabeyoğlu, 8 yıldır madencilik yaptığını, 2009'da işe başladığı Eynez ocağında da çavuş olarak görev yaptığını anlattı.

Olay günü madenin U3 bölgesinde bulunduğunu belirten Karabeyoğlu, şöyle konuştu:

"Saat 14.20'de topçu, 'top atılacak' dedi, atıldı. Saat 14.40 gibi 'güp' diye bir patlama sesi duydum. Birden simsiyah bir duman geldi. Anayola indim. 3. bandın motor başında temiz havaya ulaştık. Duman sıcaktı, suyla müdahale edelim dedik ama duman, elimizi içine sokamayacağımız kadar sıcaktı. Birilerine haber vermek istedim ama U3 içindeki telefon çalışmadı. Dumanda koku yoktu."

Karabeyoğlu, daha önce patlamanın olduğu yerde bir olayla karşılaşıp karşılaşmadığı sorusunu üzerine, olaydan yaklaşık 3 ay önce, patlamayı duyduğu bölgenin 40-50 metre aşağısında bir göçük meydana geldiğini anlattı. Karabeyoğlu, iş müfettişlerine verdiği ikinci ifadede, "dumanda kömür kokusu" şeklinde bir beyanı bulunduğunun hatırlatılmasına karşılık olarak, "Kömür kokusu yoktu" dedi.

Has Karabeyoğlu, ifadesinde, Ramazan Demir'i madenden çıkarttığını söylemesi üzerine, salonda bulunan Demir "Yeter artık iftira atma, beni sen kurtarmadın" diye tepki gösterdi ve salondan ayrıldı.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, yaklaşık 3 saat süren ifadenin ardından 15 dakika ara verdi.

Aradan sonra dinlenen mağdur Fethi Çantal ise 4,5 yıllık madenci olduğu, 4 yıldır da Eynez ocağında, tamir tarama ustası olarak çalıştığını belirtti.

Olay günü U3 bölgesinde, iki iş arkadaşıyla elektrik panolarının yakınındayken saat 14.35'te aniden bir duman geldiğini, yürüme yolundaki bantçıların "Arkadaşlar ortalık duman oldu" diye bağırmaya başladığını anlatan Çantal, şunları ifade etti:

"Duman simsiyah oldu. Yere yakın yerde dumandan daha az etkileneceğimi düşünerek sürünerek, 20-25 dakika ilerledim. Maskemi açtığımda içi simsiyah küftü, kullanamadım. Biraz daha ilerledim, daha temiz bir hava buldum. Orada bir süre kendime gelmek için bekledim. O sırada rahmetli kardeşim aklıma geldi, o S panosundaydı, dumana maruz kalmış mıdır diye düşündüm. 3. bantın nefeslik bölümünde bir yaralı vardı. 4 kişi kendi imkanlarımızla onu yukarı çıkardık. Çıktığımızda ambulans hazırdı. O sırada İmbat madenciliğin müdürlerini gördüm, 'evlatlarım çıktı mı, öldü mü' diye soruyorlardı. Bizim müdür Ramazan Doğru ise takım elbiseli olarak duruyordu, hiç umurunda değildi. Bundan etkilendim."

-"6,5 saat kardeşimin çıkmasını bekledim"

Çevredekilere S panosundan çıkan olup olmadığını sorduğunu, ancak o panodan kimsenin çıkmadığını söylediklerini ifade eden Çantal, kardeşinin madenden çıkması ümidiyle 6.5 saat beklediğini, ancak cenazesinin çıktığını kaydetti. Bu sırada salondaki bazı madenci yakınları gözyaşlarına hakim olamadı.

Çantal, soru üzerine ocaktan el yakacak kadar sıcak kömür çıktığına şahit olduğunu savunarak, "sabit sensörlerin temiz havanın geçtiği yerlere konulduğunu, bu nedenle temiz havadan ölçüm yapıldığını, bazı sensörlerin ise çalışmadığını, durumu ekip başına ilettiğini" öne sürdü.

Gaz maskesini 4 yıl önce işe girdiğinde aldığını, bir kere "bakım var" denilerek iş çıkışında alındığını, ertesi gün verildiğini belirten Çantal, bir arkadaşının çalışma sırasında gözünden yaralanması üzerine depo sorumlusundan iş gözlüğü ve eldiven istediğini, ancak "malzeme yok" denildiğini söyledi.

Çantal, müşteki avukatlarının "müfettişler geleceği zaman onlar için özel bir şey yapılıyor muydu?" sorusuna "Kulikarların koltukları değiştiriliyordu, onlar için özel koltuk takılıyordu" yanıtını verdi.

Çantal şikayetçi olduğunu sözlerine ekledi.

Mahkeme Başkanı Ballı, duruşmayı pazartesi gününe erteledi.

Kaynak: AA / Yerel

Ramazan Demir Akhisar Eynez Soma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title