Haberler

Soma'daki Maden Faciası

İzmir Barosu, Soma'daki maden faciasına ilişkin Holding AŞ Yönetim Kurulu üyeleri ve diğer "kusuru bulunan" kişiler hakkında savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.

İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, Soma Holding AŞ Yönetim Kurulu üyeleri hakkında savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

Demir, İzmir Barosu Konferans Salonunda düzenlediği basın toplantısında, Alp Gürkan, Can Gürkan, Ayşegül Şenes, Ramazan Doğru, Mehmet Ali Deniz, Hayri Kebapçılar, Haluk Sevinç, Süleyman Sarı ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş şirketi ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile "kusuru savcılıkça tespit edilecek diğer kişiler" hakkında Soma Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Suç duyurusunun "Kasten öldürme, kasten yaralama ve resen tespit edilecek diğer suçlar"ı kapsadığını belirten Demir, "Şüpheliler tarafından yasalarca öngörülen önlemler alınmayarak işçilerin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verilmiştir. Suçun işlenmesinde tüzel kişilerin yanı sıra şirket yöneticisi ve sahiplerinin şahsi sorumluluğu bulunmaktadır. İş yerindeki facianın daha önce gerçekleşme ihtimali yüksek olduğu bilinmesine rağmen gerekli önlemler alınmayarak kamuoyunda da herkes tarafından bilinen ölüm ve ağır yaralanmalar meydana gelmiştir" dedi.

Demir, istatistiksel olarak tespit edildiği üzere kamu işletmelerinde gerçekleşen iş kazasına göre özel sektörde gerçekleşen iş kazasının 12 kat daha fazla olduğunu, bunun nedeninin ise maliyet unsuru olan iş sağlığı ve güvenliği önlemleri maliyetlerinden kaçınmak için gerekli önlemlerin alınmamasından kaynaklandığını dile getirdi.

İşyerinde patlama sonrası işçilerin sağlıklı bir şekilde maden ocağından çıkarılamaması tehlikenin gerçekleşmesi halinde tahliyeye ilişkin önlemlerin alınmadığını, gerekli güvenlik odalarının hazırlanmadığını, gerekli donanımın hazır bulundurulmadığını ve sağlanmadığını ifade eden Demir, bu kapsamda işveren tarafından birçok hukuk normunun ihlal edildiğini bildirdi.

Suç duyurusunda ihlal edilen hukuk normlarını ayrıntılı şekilde sıraladıklarını aktaran Demir, kamu davası açılmasını talep ettikleri dilekçede ayrıca şu taleplerde bulunduklarını belirtti:

"Soruşturmanın sıhhatli bir şekilde yürütülebilmesi, sorumluların tespiti ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için öncelikle bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Suç delillerine ulaşılması öncelikle işveren sıfatı bulunan holding ve şirketin kayıtları, işyeri ve işletmelerinde inceleme yapmayı gerektirmektedir. Suç delillerinin korunmasını ve soruşturmaya etkilerini önlemek için şüpheli durumundaki holding ve şirket yöneticileri ile işveren vekili sıfatı ve denetici sıfatı bulunan kişilerin CMK 100 ve devamı maddeleri gereğince tutuklanmalarına karar verilmesinin hakimlikten talebi zorunludur.

Talebimizin reddi halinde şüphelilerin kaçmasını önlemek amacı ile CMK 109. maddede sayılan adli kontrol hükümlerinden özellikle yurtdışına çıkma yasağının uygulanması yönünde hakimlikten talepte bulunulması gerekmektedir.

Üretim maliyetlerini düşük tutmak adına gerekli önlemleri almayarak işletme karını yükselten, sermaye birikimi bu şekilde sağlayan tüzel kişiliklerin de olaydaki sorumluluğu açıktır. Bu kapsamda, şüpheli durumundaki holding ve şirket yöneticilerinin kişisel mal varlıkları ile Soma Holding A.Ş ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin gerek suç mahallindeki mal varlıklarına ve gerekse aynı holdinge ait Zonguldak kömür işletmelerinde ve Mersin Krom İşletmelerindeki tüm mal varlıkları üzerine üçüncü kişilere devrini engellemek amacıyla tedbir konulması ve yargılama sonucunda müsadere kararı alınmasına karar verilmesini talep ederiz." - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Soma Holding Ercan Demir Soma Kömür İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title