Haberler

Bu Son Olsun Paneli

Güncelleme:

Odunpazarı Belediyesi tarafından Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan kazayla ilgili olarak düzenlenen, "Soma: Bu Son Olsun" adlı panelde akademisyenler, görüşlerini bildirdi. 

Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panel, Soma'da hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 

İki tur halinde gerçekleştirilen panelin ilk bölümünde, Soma'da yaşanan kaza sonrası bölgeye giden  Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin video ve fotoğraflarla olay anına ilişkin izlenimlerine yer verildi. 

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Nezih Orhon,  moderatörlüğünü yaptığı panelde bu tarz olaylarda bir yandan acıyı yaşarken, diğer yandan olaya olgusal olarak bakabilmenin önemini anlattı.

Eskişehir Kent Konseyi Başkanı ve Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Nadir Suğur da Soma'daki madenle ilgili olarak, taşeron sisteminin nasıl işlediği hakkında bilgi verdi. 

Soma kazasında iki temel kavram olan "rödovans" ve "dayıbaşılık" kavramlarının tartışıldığını belirten Suğur, rödovansın bir taşeron sistemi olduğunu söyledi.

Soma madenindeki kazaya sebebiyet veren eksiklikleri sıralayan Suğur, şöyle konuştu:  

"Eğer iş güvenliği önlemi alınmıyorsa, ocaklardaki sensörler yenilenmiyorsa, gaz ölçümleri gereği gibi yapılmıyorsa, ocaklar işci sağlığı ve güvenliği açısından gerektiği gibi denetlenmiyorsa, patlatılmaması gereken dinamitler, daha fazla kömür üretimi için patlatılıyorsa, kaçış odaları yapılmıyorsa, vardiya değişimi üretim durmasın diye ocakta yapılıyorsa, ocakta tatbikat yapılmıyorsa, işçilere çay molası ve odası bile tahsis edilmiyorsa, maden ocağında maliyetli olduğu için yaşam odası bile yapılmıyorsa, sendika işçilerin üretimden gelen güçlerinin önünde bir engel gibi duruyorsa, dayıbaşılık sistemi işçilerin ölümüne kadar sömürmek için işveren tarafından kullanılıyorsa, devlet bir yasa çıkarıp, ölüm tazminatı gibi sorumluluklardan kaçınıyorsa, tüm bu olup bitenlere göz yumuyorsa, daha fazla kömür daha fazla kar anlamına geliyorsa ve eğer işçiler ölüyorsa maden ocaklarının karanlık kuytularında bu bir kaza değil, kusursuz bir cinayettir."

Anadolu Üniversitesi Porsuk Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Koca da enerjide dışa bağımlı bir hale gelindiğini savunarak, "Ne yapıp edip, yerli kaynaklarımızı kullanmak ve bu oranı arttırmak zorundayız. Mutlaka güvenli ve emniyetli bir şekilde yerli kaynaklarımızı kullanarak, enerji üretimimizi yerli kaynaklara bağlamak zorundayız" ifadelerini kullandı. 

 Son 30 yılda meydana gelen maden kazalarının yüzde 95'inin metan gazından meydana geldiğini dile getiren Koca, "Türkiye genelindeki çalışma ortamına bakacak olursak, 2013'te çalışanların yüzde 2.5'i iş kazasına maruz kalırken, bu madencilik sektöründe maalesef yüzde 10'un üzerine çıkmıştır. Amerika'yı tekrar keşfetmeye gerek yok. İngiltere, Almanya diğer gelişmiş ülkeler bunu nasıl gerçekleştirmişlerse bizde onları yinelemek zorundayız. Maden ocaklarının denetimi birinci önceliktir. İkinci olarak, teknik gazların sistematik olarak ölçümü yapılmalı ve mutlaka kayıt altına alınmalıdır. Tüm ocaklarda elektrik tesisatı, elektrik motorları, alev sızdırmaz ve patlamaya, yanmaya karşı dayanıklı olmalıdır. Tüm çalışanların gaz maskeleri ve gerekli teçhizatı olmalıdır ve gerekli eğitim verilerek, bunlar lkullandırılmalıdır. Maden ocaklarında hem galeri açmak hemde verimin arttırılması hem de kazaların önlenmesi için artık üretimin emek yoğun olmaktan çıkarılıp, mekanize yani yer altında çalışabilen kesici yükleyici makineler kullanılarak yapılabilmesi gerekmektedir."

Panel, Akademisyenler Prof. Dr. Ufuk Aydın, Doç. Dr. Emre Gökalp, Doç. Dr. Deniz Kılıç ve Yrd. Doç. Dr. Aysel Gürel Kayaoğlu'nun kazaların önlenmesi, iş ve işçi güvenliği konularında görüşlerini aktarmasıyla sona erdi. 

Kaynak: AA / Yerel

Odunpazarı Belediyesi Anadolu Üniversitesi Eskişehir Soma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title