Haberler

Solingen Kurbanları 24 Yıl Sonra Anıldı

Almanya'nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993'te ırkçılar tarafından kundaklanan evde hayatını kaybeden 5 Türk için anma töreni yapıldı.

Almanya'nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993'te ırkçılar tarafından kundaklanan evde hayatını kaybeden 5 Türk için anma töreni yapıldı.

Untere Werner Caddesi üzerindeki evlerinde 24 yıl önce yaşanan faciada 5 aile ferdini yitiren anne Mevlüde Genç, Almanların hiçbirini kötülemek istemediğini ancak o faciayı yaşatan 4 caniye karşı nefret duyduğunu söyledi.

Anma töreni öncesi gazetecilere açıklamada bulunan Genç, "Bunlar benim çocuklarımı şehit etti. Biz de şehit anne, babası olduk. Bu insanlar ne bu dünyada ne de diğer dünyada rahat etmez. Herkes ne yaparsa kendine yapar. Benim evlatlarımı onlar aldı, yerlerini mezar etti, Allah da onları kara gün içinde yaşatsın. Almanya'da yaşayan Müslümanlar olarak dostluğumuzu, kardeşliğimizi belli edelim, insanlığımızı yayalım. Müslümanlığın ve iyiliğin olduğu yerde her şey yolunda olur. Sabırlı olalım, sabrın açmadığı kapı olmaz." ifadelerini kullandı.

Anma törenine katılan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, bu kadar büyük acıya dayanabilen ve o günden beri topluma hep olumlu mesaj veren, gençleri sağduyu ve sükunete davet eden Mevlüde ve Durmuş Genç çiftine toplum adına şükranlarını arz etiğini söyledi.

"Irkçı saldırılarda artış kaydedildi"

Son dönemlerde ırkçı saldırı vakalarının sayısında artış olduğunu belirten Yeneroğlu, şöyle devam etti:

"Sadece geçen yıl, savaş ortamından kaçıp, buraya sığınan yabancılara ve göçmenlere yönelik binin üzerinde saldırı oldu. Yine camilere yönelik her hafta en az bir saldırı gerçekleştirildi. Bununla mücadele konusunda içinde yaşadığımız ülkede Alman hükümetinden çok daha kararlı bir mücadele bekliyoruz. Bugünlerde bu konularla ilgili çok ciddi eksikliklerin olduğunu biliyoruz. Solingen şehrinde son seçimlerde ırkçı partinin yüzde 8'den fazla oy alması, birçok konuda toplumun meseleleri olması gerektiği şeklinde değerlendirmediğini gözlemliyoruz."

Yeneroğlu, özellikle göçmen kökenlileri ve STK'ları böyle meseleler karşısında çok daha kararlı ve güçlü şekilde hep birlikte sesini yükseltmeye, dayanışma sergilemeye ve bu tarz anmalara katılmaya davet etti.

Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach yaşanan olaylardan duydukları üzüntüyü ifade ederek, böyle olayların tekrar yaşanmaması için çaba gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.

Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel, Solingen faciasının unutulmaması için burada olduklarını, yabancı düşmanlığına karşı Alman dostları ile birlikte mücadele etmeleri gerektiğini vurguladı.

Anma törenine katılan STK temsilcileri de 24 yıl önce yaşanan bu büyük faciadan dolayı duydukları üzüntünün altını çizerek, bir daha bu tarz acıların yaşanmaması gerektiğini belirtti.

Solingen kentinde 29 Mayıs 1993'te aşırı sağcılar tarafından Genç ailesinin evi kundaklanmış, yangında Hatice, Hülya ve Saime Genç, Gürsün İnce ve Gülistan Öztürk hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Yeneroğlu Solingen Almanya Politika Güncel Haberler

title