Haberler

Sökeli Vergi Rekortmenleri Ödüllendirildi

Söke Ticaret Odası Tarafından Gerçekleştirilen Ödül Töreninde 2006 Yılı Kazançları Üzerinden Yüksek Düzeyde Vergi Ödeyen, İhracatta Başarılı Olan, En Fazla İstihdam Sağlayan ve 30 Yıldan Fazla Oda Üyeliği Devam Eden Ticaret Odası Üyelerine Plaket ve Belge Verildi. Söke Vali Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonunda Gerçekleşen Ödül Törenine Aydın Valisi Mustafa Malay, Aydın Vergisi Dairesi Başkanı Me...

Söke Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen ödül töreninde 2006 yılı kazançları üzerinden yüksek düzeyde vergi ödeyen, ihracatta başarılı olan, en fazla istihdam sağlayan ve 30 yıldan fazla oda üyeliği devam eden Ticaret Odası üyelerine plaket ve belge verildi. Söke Vali Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonunda gerçekleşen ödül törenine Aydın Valisi Mustafa Malay, Aydın Vergisi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, ADÜ Söke Meslek Yüksek Okulu Müdürü Sabiha Işık, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Aykut Kara, daire müdürleri, kurum ve kuruluşların temsilcileri, iş adamları, ticaret odası yönetim ve meclis üyeleri ve davetliler katıldı.

Toplantıda konuşan Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran yıllardır gerekli katma değeri oluşturan Söke'ye devletten gerekli desteğin verilmesini beklediklerini söyledi. Toyran "Bugün burada gerek ödedikleri vergiler, gerekse yarattıkları istihdam ve gerekse yaptıkları ihracat ile Söke ticareti ve ekonomisi içinde önemli yer tutan, aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sağlayan firmalarımızı ve şahıslarımızı onure etmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Bir de 30 yıldır odamız üyesi olan bu süre zarfında düzenli olarak verisini ödeyen çeşitli çalkantı ve krizlere rağmen ayakta kalmayı başaran oda üyelerimize de bir onur belgesi vermeyi uygun gördük" dedi.

Devletin vatandaşlara yüklediği bu sorumluluğun asıl amacının devlet harcamalarını karşılayabilmek ve temel altyapı hizmetlerini sağlayabilmek olduğunu belirten Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran; toplanan vergilerin en iyi şekilde değerlendirilip, en iyi hizmetlerin verilmesinin devletin, hükümetlerin vatandaşa karşı yerine getirmesi gereken asli görevlerinden biri olduğunu söyledi. Konuşmasında Aydın ilinin vergi toplamadaki başarısından söz eden Toyran; "2007 yılının ilk dokuz aylık bütçe gelirleri ve bütçe harcamalarına bakıldığında Aydın ilinin bütçe gelirlerinin 449 milyon 988 bin 500 YTL, bütçe giderlerinin ise 500 milyon 934 bin YTL olduğunu görmekteyiz. Nerdeyse geliri ile gideri denk. Yani geliri giderinden fazla olan toplam19 ilimizle birlikte en azından devlete yük olmayan illerimizdendir. Bu doğru bir saptama mıdır? Hayır değildir. Çünkü bankalar dahil olmak üzere zincir mağazalar ve şube konumundaki işyerlerinin geliri merkezlerinde gösterilmektedir. Bu yönüyle değerlendirilecek olursak Aydın ilinin de gelir fazlası yaratan bir il olduğunu ifade edebiliriz. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde gelirleri ve bütçe harcamaları arasında uçurum bir fark olduğunu görmekteyiz. Söke'ye bakıldığında yıllardır oluşturduğu katma değer ve ödediği vergiler hep Aydın ili genelinde ön sıralarda yer almıştır. Her ne kadar son senelerde ilçemiz ekonomisinde kan kaybı olsa da Söke önceki yıllarda il geneli sıralamalarında hep başlarda yer almış birçok rekortmen çıkarmıştır. Durum böyle olmasına rağmen ilçemiz oluşturduğu katma değer ve gelir oranında devletten yatırım alma yönünde son derece fakir kalmıştır. Biz devletten Organize Sanayi ve Fakülte konularında destek bekliyoruz. Ve verilecek olan desteğin fazlasıyla devlete gelir olarak geri döneceğinden eminiz" dedi.

2008 yılının Söke için çok zor bir yıl olacağını belirten Toyran; "Söke esnafı ticaret erbabı çiftçisi S.O.S vermektedir. Lütfen bu sese kulak verin" ifadelerine yer verdi.

Daha sonra kürsüye çıkan Aydın Vergi dairesi Başkanı Mesut Yılmaz son dönemde vergi borcu olan mükelleflerin banka hesaplarına konan haciz ile ilgili değerlendirme yaptı. Devletin alacağının mutlaka tahsil edilmesi gerektiğini, devletin hizmet götürebilmek için tek gelirinin vergi olduğunu vurgulayan Mesut Yılmaz konuşmasında; "Vergi Daireleri olarak mükelleflere tüm ödeme kolaylıkları sağlanmaktadır. Tüm kolaylıklara rağmen vergisini ödemeyen vatandaşlarımızdan çok hoşnut olmadığımızı söylemek isterim. Çokta hoşnut olmadığımız haczi uygulamak zorunda kalıyoruz. 18 aya kadar taksitlendirme imkanı sunduğumuz halde vergisini ödemeyen vatandaşa haciz işlemi uygulanıyor. Ayrıca haciz işlemi mükellefin bankada bulunan tüm nakdi veya mevduatına değil sadece vergi borcu kadarına yapılıyor" dedi.

Ödül töreninde konuşmasını yapmak üzere son olarak Aydın Valisi Mustafa Malay ise; Türk halkının çalışmak ve üretmek zorunda olduğunu ülkenin ancak bu şekilde kalkınabileceğini söyledi. Vatandaşlar arasında sınıf ayrımı yapmak istemediğini ancak vergisini ödemeyen vatandaşların ikinci sınıf hatta daha aşağıda olduklarını söyleyen Vali Malay; "Vergisini ödeyen vatandaşlarımız her zaman itibar sahibi vatandaşlardır. Kazandığı halde vergisini vermiyorsa o benim için 2. sınıf vatandaştır. Ödenen vergilerle ancak vatan ayakta kalabilir. Devletin aldığı vergi yine vatandaşına hizmet olarak dönecektedir. Vergi kaçaklarının önü mutlaka kesilmelidir. Vergide kesinlikle af söz konusu olmamalıdır. Vergi ödeme konusu bir ahlak meselesidir, bu ahlak konusu çocuk yaşlarda öğrenilmeli ve öğretilmelidir. Benim için vergi kaçırmak bir savaşta cepheyi terk etmekle aynı şeydir" dedi.

Vergi toplamada devletin mekanizmalarının doğru çalışmasının da çok önemli olduğunu dile getiren Aydın Valisi Mustafa Malay; vergi toplama konusunda Aydın ili genelinde tüm vergi daire kurumlarının oldukça başarılı olduğunu belirterek, tüm vergi teşkilatını kutladı.

Konuşmaların ardından 2006 yılı kazançları üzerinden yüksek düzeyde vergi ödeyen, ihracatta başarılı olan, en fazla istihdam sağlayan ve 30 yıldan fazla oda üyeliği devam eden Ticaret Odası üyelerine plaketleri ve belgeleri verildi.

(LT-İK -Mİ-

(LT-İK-Mİ-)

16.11.2007 16:12 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title