Haberler

Socar'dan Türkiye'ye 10 Milyar Dolarlık Yatırım

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi State Oil Company Of Azerbaijan Republic (Socar) Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, Türkiye'de 10 Milyar Dolarlık Enerji Yatarımı Yapmayı Planladıklarını Söyledi.

Azerbaycan devlet petrol şirketi State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, Türkiye'de 10 milyar dolarlık enerji yatarımı yapmayı planladıklarını söyledi.

Abdullayev, Palmali Holding'in Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminali'nden ilk petrol yüklemesi nedeniyle düzenlenen törene katılmak üzere geldiği Adana'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Abudllayev, bir soru üzerine, İran'ın Türkiye'ye verdiği gazı kesmesinin ardından Türkiye'den ciddi bir talep artışı gelmediğini ve ülkesinde havaların soğuk gitmesi nedeniyle iç pazarda talebin arttığını belirtti. Şahdeniz gazının Türkiye'ye verilmesinin kontrata uygun olduğunu kaydeden Abdullayev,

"Çünkü oradan çıkan gaz sözleşme yönetimindedir. Zaten günlük 13.5 milyon metreküp gazı Türkiye'ye veriyoruz. Kış ayalarında da vermeye devam edeceğiz. Artırma söz konusu değil" dedi.

Rusya gibi büyük bir gaz satıcısı olmaya çalıştıklarını vurgulayan Abdullayev, "Türkiye'de yeni yatırımlarımız olacak. Özellikle Ceyhan'da ve Petkim'de yeni petrol rafinerisi kurulması, bunun ardından kimya teçhizatlarının kurulması projemiz var. Tabi yatırımlar değişir ama yaklaşık '10 milyar dolara yakın yatırım yapacağız' demektir bu" diye konuştu.

Türkmen gazının Hazar Denizi ve Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşınması konusunun Türkmenistan'ın kendi problemi olduğunu belirten Abdullayev, hattın Azerbaycan topraklarında geçmesi aşamasında da hiçbir problem oluşmayacağını söyledi.

Nabucco Projesi gibi bir çok projenin bulunduğunu belirten SOCAR Yönetim Kurulu Abdullayev, "Sadece Nabucco olarak yaklaşmak doğru olmaz. Trans-atlantik projesi var. Türkiye-Yunanistan-İtalya projesi var. Proje çok, yeter ki gaz olsun. Nabuccu projesi de baktığımız projelerden birisidir" şeklinde konuştu.

Petkim'in özelleştirilmesinin durdurulmasının Türkiye'nin kendi işi olduğunu söyleyen Abdullayev, "Biz o işe karışmıyoruz. Ancak bize verilmesi halinde Petkim'de çok büyük bir değişiklik ve ilerleme olacak. Bu konularda ilerleme var" dedi.

BTC boru hattının mevcut kapasitesini artırmaya iktisadi açıdan baktıklarını söyleyen Abdullayev, İran'da yatırım yapma planlarının olmadığını kaydetti. Rövnag Abdullayev, Kazak petrolünü Azerbaycan'la müşterek bir şekilde Azerbaycan'a getirmeyi, BTC ile veya karadan nakletmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

(HT-AB-NÇ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title