Haberler

Snowden: "Abd Hükümeti, Düşmanlarına Yardım Ettiğimi Söyleyecektir"

Eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden, "ABD hükümeti, düşmanlarına yardım ettiğimi söyleyecektir" diyerek, 1 ay önceden ABD'nin kendi hakkında yapacağı suçlamaları tahmin etti.

Eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden, "ABD hükümeti, düşmanlarına yardım ettiğimi söyleyecektir" diyerek, 1 ay önceden ABD'nin kendi hakkında yapacağı suçlamaları tahmin etti.

Eski ABD NSA ajanı Snowden'in 6 Haziran'da Hong Kong'daki otel odasında Guardian gazetesine verdiği röportajın ikinci kısmı yayınlandı. İlk kısmı 9 Haziran'da yayınlanan röportaj medyada büyük yankı uyandırmış ve ABD'nin Snowden'i yakalama çabalarını daha da arttırmasına sebep olmuştu. Snowden daha sonra Hong Kong'dan, ABD'nin Casusluk Yasası altında suçlamalarla yüzleştirilmesi için iade girişimlerine karşı çıkılan Moskova'ya kaçmıştı.

1 ay önceden ABD tarafından bir casus olarak nitelendirileceği tahmininde bulunan Snowden, "Ağır suçlar işlediğimi, Casusluk Yasası'nı çiğnediğimi ve ABD'nin düşmanlarını gözetleme sistemlerinden haberdar ederek onlara yardım ettiğimi söyleyecekler" dedi.

İstihbarat alanında çalışmaya başlamasının özellikle gizli bilgileri ortaya çıkarmak için mi olduğu sorulan Snowden, devlet hizmetine çok genç yaştayken, ilk olarak Irak istilasının ardından ABD ordusuna katılarak başladığını söyledi. Snowden, "Yaptığımız şeyin ve denizaşırı ülkelerde baskıya uğrayan insanların serbest bırakılması niyetinin iyiliğine inandığım için bu hizmete başladım" şeklinde konuştu.

Ancak bu görüşlerinin, basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını, propaganda amaçlı olduğunu gördükçe zamanla değiştiğini dile getiren Snowden, "Küresel bilinçte belli bir zihniyet oluşturmak için yalnızca Amerikan halkının değil, bütün halkların yanlış yönlendirilmesinde biz de yer alıyorduk ve alsında ben de bunun bir kurbanıydım" ifadelerini kullandı.

Gazeteye verdiği röportajda vatansever olduğu konusunda ısrar eden Snowden, "ABD aslında iyi bir ülke. Doğru olanı yapmaya çalışan iyi değerlere sahip iyi insanlar var. Ancak var olan gücün yapıları, halkların özgürlüğü pahasına kendi amaçları doğrultusunda imkanlarını genişletebilmek için çalışıyorlar" dedi.

Snowden istihbarat ajansı tarafından insanların özgürlüklerine "aşırı şekilde" zarar verildiği gerekçesiyle Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'na ait son derece gizli bilgileri açıklamaya karar verdiğini ifade ederek, "Söylediğim ve yaptığım her şeyin, konuştuğum herkesin kaydedildiği bir dünyada yaşamak istemiyorum. ve bu kesinlikle desteklemek, inşa edilmesine yardımcı olmak ve altında yaşamak istediğim bir şey değil" diye konuştu.

Snowden ayrıca, "hükümet aşırılığı" olarak nitelendirdiği sistemlerin politik liderler tarafından dizginlenmesini beklerken işini yapmaya devam ettiğini ancak bunun gerçekleşmediğini gördüğünü belirterek, "Aslında geçmiş hükümetlerin aşırılıklarını daha da yoğunlaştırıyor ve daha beter hale getiriyorduk. ve hiç kimse de gerçekten bunu durdurmak için ayakta durmuyordu" ifadelerinde bulundu. - HONG KONG

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Edward Snowden Hong Kong Moskova Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title