Haberler

Siyasetçi Nutuklarında Unutulan Çingeneleri AB İlerleme Raporu Hatırladı

Türkiye'deki Etnik Grupları Sıralayan Hükümet Yetkililerinin Nutuklarında Yer Bulamayan "Çingeneler" Avrupa Birliği'nin İlerleme Raporu'nda Yer Buldu.

Avrupa Birliği'nin son açıklanan İlerleme Raporu'na göre, dünyada Çingeneler için yaşanacak en kötü yerlerden biri Türkiye.

Hükümet yetkilileri ve siyasetçilerin nutuklarında Türkiye'deki etnik grupları sıralarken adlarını unuttuğu Çingeneler, Olli Rehn'in dün açıkladığı Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nda kendine yer buldu. Raporun Türkiye'deki insan haklarıyla ilgili bölümlerinde "Azınlık hakları, kültürel haklar ve azınlıkların korunması" şeklinde bir alt başlık yer aldı.

Rumlar, Ermeniler, Yahudiler, Kürtlerle ilgili gelişmeler ya da karşılaştıkları sorunlar sayıldıktan sonra, müzikleri, kendilerine özgü dansları ve yoksullukla iç içe ancak özgür yaşamlarıyla Avrupa kültüründe kendine özgü yerleri bulunan Çingenelerin Türkiye'deki durumları hakkında şöyle denildi:

"Çingenelere gelince, İçişleri Bakanlığı'na yurtsuz ve Türk olmayan Çingene ve Türk kültürüyle bir bağlantısı bulunmayan yabancıları sınır dışı etme yetkisi veren Yabancıların Türkiye'de Oturmaları ve Seyahatleri hakkındaki kanunda değişiklik için adım atılmamış, bu Çingenelere karşı ayrımcılığı desteklemiştir. Türkiye Çingene nüfusunun karşı karşıya kaldığı sorunlara yönelik bir stratejiyi daha oluşturacak ve onlara yeterli yasal korunma sağlayacaktır. Türkiye, Çingene toplumu tarafından çağrı yapılmasına karşın, 2005-2015 döneminde uluslar arası bir girişim olan "Çingenelerin Toplumsal Katılımı Onyılı" inisiyatifine katılmamaktadır."

-ZİL, ŞAL, GÜL, AYRIM, YIKIM-

Çingenelerin sosyal dışlanma ve eğitime erişimde marjinalleşmeyle karşılaştıkları, sağlık hizmetlerinde ayrımcılığa uğradıkları, istihdam fırsatlarında dışlandıkları, kişisel belgelere erişmede güçlük çektikleri, kamu hayatı ve kamusal ilişkilere katılımda dışlanmaya uğradıkları kaydedilen AB İlerleme Raporu'na şöyle devam edildi:

"İskan konusunda ise, Çingene nüfusu, Çingene yerleşim merkezlerinin kent yenileme programları adı altında birçok şehirdeki yıkımlarıyla karşı karşıya kalmaya devam etmektedir. Başbakanlık İnsan Hakları Komisyonu'nun, İstanbul Sulukule merkezindeki Çingene bölgesinde, 2008 ilkbaharında başlayan yıkımlarla ilgili araştırmalarında elde edilen bulgular henüz yayımlanmamıştır. "Avrupa Konseyi' İnsan Haklarından Sorumlu Komisyon Üyesi Türkiye ziyaretinden sonra, Türk yetkililer tarafından Sulukule'deki tarihi bölgedeki yaşam standartlarının yükseltilmesi için yapılan çalışmaları kaydetmiştir. Ancak Üye, bazı tahliyeler, Avrupa Konseyi insan hakları standartlarının aksine, ilgili aileler için alternatif barınma imkanı sağlanmadan gerçekleşirken Çingenelerin başka bir yerde iskan edilmelerine ilişkin süreçten duyduğu kaygıyı dile getirmiştir."

Raporda ayrıca, "Sürekli ayrımcı muameleyle karşılaşan Çingenelerin durumunda hiçbir ilerleme olmamıştır. Çingene merkezlerinin alternatif iskan sağlanmadan yıkımları devam etmektedir" cümlesi yer aldı.(ANKA)

(ORH/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title