Haberler

    Siyah Çoraplılar Futbol Akademisi

    CELAL UMUT EREN

    Kulübün kuruluşunun ilk dönemi olarak kabul edilen ve 1899'da faaliyet gösteren Siyah Çoraplılar kulübüne atıfta bulunarak devreye girecek olan proje için Juventus, Milan, Real Madrid, Manchester City, Sporting, Benfica, Lille ve Ajax ile görüşüldü, detaylı bir çalışma yürütüldü.

    Fenerbahçe'de dev bir altyapı ve scouting sistemi geliyor. 2-3 Haziran'da yapılacak seçim öncesi büyük bir çalışma içerisinde olan Başkan Aziz Yıldırım ve yönetim, yepyeni bir futbol akademisi kurmanın hazırlığını yapıyor.

    Aziz Yıldırım'ın en büyük hedeflerinden biri olan bu proje, kulübün kuruluşunun ilk dönemi olarak kabul edilen ve 1899'da faaliyet gösteren Siyah Çoraplılar kulübüne atıfta bulunulan, "Siyah Çoraplılar Futbol Akademisi" adıyla devreye giriyor.

    2015'ten bu yana

    Çok geniş kapsamlı bu akademi için 2015 yılından itibaren hummalı bir çalışma yürütülüyor. Hatta bu proje doğrultusunda Avrupa'nın büyük kulüpleriyle bire bir temasa geçildi.

    Juventus, Milan, Real Madrid, Manchester City, Sporting, Benfica, Lille ve Ajax ile görüşüldü. Uluslararası sistemlerle ile Türkiye gerçekleri arasında bir sentez kurularak yapılan bu proje için detaylı bir çalışma bulunuyor. Ekonomik, sosyo-kültürel ve gündeme dair tüm koşullar göz önünde tutularak, iki ayaklı bir sistem devreye girecek. Bu sistemin birinci ayağında yurt çapındaki Fenerbahçe futbol okulları seçme ve futbol akademisi çalışmaları için yerel merkezler olarak yeniden ele alınacak. Futbol okullarının standartları yeniden belirlenecek, Türkiye'nin her yerinde azami standartları sağlayan futbol okulları bu sistemin bir parçası olacak.

    Kampüs kurulacak

    Ayrıca İstanbul'da bir futbol Akademisi kurulacak ve akademide yetenekli futbolcular yaş gruplarına uygun şekilde takımlar halinde futbol eğitimi alacaklar. Burada iki tip futbolcu eğitimi verilecek.

    İstanbul dışından gelecek futbolcular, akademi kampüsü kuruluna kadar misafir edilip, Fenerbahçe kurumlarında eğitimlerini almaya devam edecek, daha sonra kurulacak kampüste eğitim ve futbolu aynı anda götürecek.

    İstanbul içinde eğitim alan futbolcular, taşımalı sistemle akademiye gelecek, ilkokul ve lise eğitimlerine uygun bir programda futbol eğitiminden geçirilecek. Kurulacak sistem, en üst takımla bağlantılı olarak, futbol ekolünü ve modelini benimseyecek, belirlenen bu modele uygun olarak tüm alt yapı takımlarına aynı futbol eğitimi verilecek.

    Bu model oluşturulduktan sonra gerek üst yapı takımına gerekse alt yapı takımlarına bu sistemi bilen futbolcular tercih edilecek. Bu sebeple model işlemeye başladıktan sonra üst yapı ile birlikte koordine edilerek çalıştırılacak.

    'Seçim projesi değil'

    Asbaşkan Şekip Mosturoğlu, Siyah Çoraplılar Futbol Akademisi'nin çok önemli olduğunu ve bu projenin kesinlikle seçimle ilgisi olmadığını belirtti.

    Mosturoğlu, "Şunu özellikle vurgulamak isterim ki, bu kulübün projesidir, seçim projesi değil. Kulüp projesi olduğu için de geçmişi olan bir proje. Bence seçimden sonra kim başkan olursa olsun bu projeyi yürütür" dedi.

    Eğitim hayatı aksamayacak

    Kurulacak bu sistemin en önemli parçalarından birisi de eğitim olacak. Bu amaçla sisteme dahil olan tüm futbolculara, inşasına başlanması hedeflenen ilkokul-ortaokul-lise eğitim ve öğretimi verilecek okul içerisinde temel yabancı dil eğitimi verilecek.

    Bunun dışında kişisel, sosyal, kültürel gelişimi sağlayacak hobiler de eğitimin bir parçası olarak futbolculara edindirilecek. Bunun yanında, psikolojik gelişim konusunda futbolculara mentörler tarafından kişisel destek sağlanacak.

    Pilot takım kurulacak

    Futbol Akademisi projesi kapsamında İstanbul'da bir pilot kulüp bulunacak. Bu sistem ile beraber işbirliği yapılacak pilot kulüp, Fenerbahçe Spor Kulübü profesyonel futbol takımı için kaynak olarak kullanılacak. Bu pilot takım, TFF 1. Lig'e çıkarılarak, potansiyeli olan 21 yaş altı yabancı futbolcuların da oynama uygunluğu sağlanacak. Hatta pilot takım, antrenmanlarını Gebze ve Tuzla'da yapılacak kampüslerde yapacak. Ayrıca pilot takımın mevcut stadının şartları da düzeltilecek, hatta kapasite artırımı olacak.

    Futsal geliyor

    Akademi içerisinde Futsal'ın olması da amaçlanıyor. Türkiye'de bugüne kadar görülmemiş bir futbol projesi gündemde. Özellikle Güney Amerika ülkelerinden çıkan birçok yıldız ismin salon futboluyla parlaması göz önünde tutuluyor, bu nedenle benzer bir yapı Fenerbahçe'nin yeni kampüsünde hayata geçirilecek planlar arasında.

    Üniversite avantajı

    Fenerbahçe'de yeni dönemde eğitim hayatına başlaması beklenen Fenerbahçe Üniversitesi bu sistemde önemli bir yer tutacak. Spor bilimlerine ağırlık verilecek fakültelerden yetişen ve spor bilimleri alanında kulübün tesis ve imkanlarından yararlanacak öğrenciler, mezuniyetleri sonrasında kurulacak sisteme işgücü olarak kazandırılacak.

    Futbol kalkınma sistemi

    Fenerbahçe'nin projesi kapsamında Ulusal Futbol Kalkınma Sistemi kurulacak. Bu sistem, Avrupa'nın önemli bir futbol ülkesinde benzer şekilde dizayn eden ve sistemi hayata geçiren bir ismin liderliğinde kurulacak.

    Sistemin kuruluşu, ulusal çapta yapılacak tarama ile aynı anda başlatılacak olan paydaşların eğitimden geçirilmesi ile eş zamanlı yürüyecek.

    Antrenör, yardımcı antrenör, kaleci antrenörü, fizyoterapist, scout, masör, diyetisyen, aşçı ve her türlü yardımcı görevliler sistem ile ilgili başlangıç eğitimini alacak, belirlenecek takvime uygun şekilde en üst düzeyde eğitimleri tamamlanacak.

    Dev kampüs

    Futbol Akademisi, tıpkı Manchester City örneğinde olduğu gibi dev bir kampüste faaliyet gösterecek. Gebze ve Tuzla'nın kuzey bölgesinde satın alınan taşınmaz üzerinde futbol akademisinin yapımına hızlıca başlanacak.

    Bu inşaat süresince kurulacak sistemin aksamaması için Samandıra Can Bartu Tesisleri ve Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri'nin imkanları geliştirilecek.

    Futbol akademisi gerek inşaat kalitesi, gerekse teknik alt ve üst yapısıyla türünün büyük bir yatırımla en modern donanımlarına sahip olacak.

    Öncelikle ilk etapta 3-4 saha yapılacak, sonrasında bu imkanlar kademeli olarak genişletilecek. Bu sahalar arasında çim, suni çim, halı saha ve toprak sahalar da olacak.

    Kaynak: Skorer / Spor

    Aziz Yıldırım İstanbul Spor Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title