Haberler

Sivil Toplum Kuruluşları "Vize Sorununu" Masaya Yatırdı

AB'nin Türk İş İnsanlarına Çıkardığı Vize Sorunları 12 Sivil Toplum Örgütü Tarafından Masaya Yatırıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Ortak Akılla Sürekli Geliştirilebilir Nitelikte Ortak Bir "Eylem Planı" Hazırlamaya Çalışacaklarını Belirterek, Bu Eylem Planını Bir An Önce Uygulamaya Geçirmeyi İstediklerini Söyledi.

-AB'nin Türk iş insanlarına çıkardığı vize sorunları 12 sivil toplum örgütü tarafından masaya yatırıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ortak akılla sürekli geliştirilebilir nitelikte ortak bir "Eylem Planı" hazırlamaya çalışacaklarını belirterek, bu eylem planını bir an önce uygulamaya geçirmeyi istediklerini söyledi.

ANKARA (ANKA) – -AB'nin Türk iş insanlarına çıkardığı vize sorunları 12 sivil toplum örgütü tarafından masaya yatırıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AB üyesi ülkelerin Türklere yönelik yürüttüğü vize uygulamasının rahatsız edici bir hal aldığını belirterek, ortak akılla sürekli geliştirilebilir nitelikte ortak bir "Eylem Planı" hazırlamaya çalışacaklarını kaydetti.

TOBB, TİSK, Türk-İş, TESK, Hak-İş, Kamu-Sen, TÜSİAD, MÜSİAD, TÜGİAD, TUSKON, Türkiye Barolar Birliği ve İKV'den oluşan 12 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek vize sorununu masaya yatırdı. Toplantı öncesinde konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AB üyesi ülkelerin Türklere yönelik yürüttüğü vize uygulamasının rahatsız edici bir hal aldığını belirterek, buna rağmen sorunun çözümüne dönük kapsayıcı nitelikte somut bir adım atılamadığı vurguladı. Avrupa Topluluğu Adalet Divanı kararlarında, gelişmelerin Türklerin lehine seyrettiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, bunun anlamını ve muhtemel sonuçlarını tartışacaklarını söyledi.

Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye'ye bir vize kolaylaştırma anlaşması ve beraberinde de geri kabul anlaşması önerildiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Vize konusu birden çok platformda ve fakat birbirine bağlı olarak gündemde tutuluyor. Ancak, her durumda da vatandaşların Ortaklık Hukuku'ndan kaynaklanan haklarının gereği yerine getirilemiyor. İşadamlarımız mağdur durumdadır. Malları serbestçe AB üyesi ülkelerin piyasalarına girerken, işadamlarımız veya çalışanları, iş amacıyla seyahat edemiyor. Vize almak için, zaman alıcı çok sayıda formaliteyi tamamlaması ve ayrıca da ciddi bir masrafa katlanması gerekiyor" diye konuştu.

Bütün formalitelerin tamamlanmasına rağmen vizenin alınıp alınmayacağının şüpheli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, vizenin zamanında düzenleneceğinin ise hiç garanti olmadığını kaydetti.

-VİZE SORUNU, AB PROGRAMLARINDAN İSTİFADE ETMEMİZİ ENGELLİYOR-

Türkiye'nin AB'nin çeşitli programlarına katkı ödeyerek katılmasına rağmen vize sorunu nedeniyle programa katılımda sıkıntılar yaşandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu nedenle programlardan yeterince istifade edilemediğini söyledi. Toplantının iki bölüm halinde yapılacağının belirten Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"İlk bölümde, İKV Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof Dr. Haluk Kabaalioğlu, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nda Abatay Sahin Davası Avukatı Dr. Rolf Gutman, Düsseldorf Barosu ve İstanbul Barosu Avukatı, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Murat Uğur Aksoy, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Harun Gümrükçü vize uygulamasının 'ortaklık hukuku' açısından bir değerlendirmesini yapacak."

İkinci bölümde ise ortak akılla sürekli geliştirilebilir nitelikte ortak bir "Eylem Planı" hazırlamaya çalışacaklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu eylem planını ise bir an önce uygulamaya geçirmeyi istediklerini söyledi. (ANKA)

(HLY/YLD/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title