Haberler

Sivil Hava Meydanları, Limanlar ve Sınır Kapılarına Sınır Mülki İdare Amiri Atanmasına İlişkin Tasarı İçişleri Komisyonu'nda Kabul Edildi

Sivil Hava Meydanları, limanlar ve sınır kapılarına Sınır Mülki İdare Amiri atanmasına ilişkin tasarı İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarı, hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında çok başlılığın önlenmesini amaçlıyor.

İl İdaresi Kanunu ile Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı bugün TBMM İçişleri Komisyonu'nda ele alındı. Tekirdağ Milletvekili Tevfik Ziyaeddin Akbulut başkanlığındaki Komisyon toplantısı Alt Komisyon'un raporunun okunmasıyla başladı. Toplantıya katılan İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, daha önce de sivil havaalanı, liman ve sınır kapılarında görevlendirilen mülki idare amirlerinin Vali adına görev yaptıklarını hatırlatarak, mülki idare amiri atanması ve yetkilerinin kanunla düzenlenmesinin bir eksikliği gidereceğini kaydetti. Tasarı üzerindeki görüşmeler sırasında verilen bir önergeyle 'Hudut mülki idare amiri' ifadesi 'Sınır mülki idare amiri' olarak değiştirildi.

Tasarıya göre, İçişleri Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurul'nca belirlenecek sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında görev yapmak üzere hizmet içi eğitimini tamamlamış vali yardımcısı veya kaymakamlar arasından sınır mülki idare amiri atanacak. Sınır mülki idare amiri, sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında güvenliğin sağlanması, giriş çıkışlarla ilgili görev ve hizmetlerin düzenli ve etkili bir biçimde yürütülmesi, görevli kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması için gerekli önlemleri almak, uyglamak ve kuruluşların çalışmalarını denetlemekle yetkili olacak. Sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında hizmet veren kurum ve kuruluşlar hizmetlerin yerine getirilmesinden sınır mülki idare amirine karşı sorumlu olacak. Sınır mülki idare amirine yardımcı olmak üzere birer sınır müdürü ve büro hizmetlerini yürütmek üzere yeteri kadar personel atanacak. Büroların demirbaş, kırtasiye, araç-gereç gereksinimleri İçişleri Bakanlığı bütçesine konacak ödenekle karşılanacak.

Sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında bulnan binalarda, uçaklarda, gemilerde ve diğer deniz, hava, kara taşıtlarında, yolcular ile görevli personelin üstlerinde, araçlarında ve eşyalarında milli güvenlik, kamu düzeninin korunması amacıyla usulüne göre verilmiş hakim kararı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise sınır mülki idare amirinin yazılı emri ile arama yapılabilecek ve gerektiğinde özel kağıtları ile eşyalarına el konulabilecek. Sınır mülki idare amirinin verdiği yazılı emir 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulacak. Hakim kararını en geç 48 saat içinde açıklayacak, aksi takdirde el koyma kendiliğinden ortadan kalkacak.

Sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında görevli personelin bağlı oldukları kurumlarınca görevlendirilmeleri, görevden alınmaları, disiplin işlemleri, izinleri hakkında sınır mülki idare amirine ilgili kurumn yetkilileri tarafından gerekçeli bilgi verilecek ve görüşü alınacak. Önleyici tedbirlerin zamanında alınabilmesi için emniyet, jandarma ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı sınır birlikleri, gümrük, gümrük muhafaza ve diğer kam kurum ve kuruluşları, elde ettikleri bilgileri sınır mülki idare amirlerine bildirecekler.

Öte yandan, İçişleri Komisyonu Toplantısı'na katılan Gümrük Müsteşarlığı ve Maliye yetkilileri tasarıya itiraz etti. Tasarının Gümrük Müsteşarlığı açısından hiyerarşinin bozulmasına ve koordinasyonsuzluğa yol açacağını öne süren müşteşarlık yetkilisi, tasarının aramalar, sicil amirliği ve yolcu işlemlerinin yapılmadığı limanlardaki işlemler bakımından sıkıntı doğuracağı uyarısında bulundu. Maliye Bakanlığı yetkilisi ise atama kapsamında yeni personel ihdasına ihtiyaç olmadığını, İçişleri Bakanlığı'nda yeteri kadar boş kadro bulunduğun kaydetti. Maliye Bakanlığı yetkilisi ayrıca İçişleri Bakanlığı'na bu atama çerçevesinde yeni ödenek konmasına da gerek olmadığını savundu. Tasarı, görüşmelerin ardından İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

(ZÇ-ÖK-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title