Haberler

Sivas Valisi Kolat, Gemerek'te

Sivas Valisi Ali Kolat, Gemerek'te incelemelerde bulundu.

Sivas Valisi Ali Kolat, Gemerek'te incelemelerde bulundu.

Gemerek Kaymakamı Adnan Tezcan, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Faruk Öksüz ve İlçe Emniyet Müdür Vekili Hüseyin Selman tarafından ilçe girişinde karşılanan Kolat, Sivas İl Özel İdaresi tarafından ihale edilerek 2011 yılı ilkbaharında temeli atılan ve yapımı tamamlanarak geçici kabul aşamasına gelen 12 derslikli Gemerek Yatılı Bölge İlköğretim Okulu (YİBO) binasını inceledi.

Müteahhit firma yetkilisi ve kontrolörlerden bina hakkında bilgi alan Kolat, okulun eğitim-öğretime hazır hale getirilmesini istedi. Kolat, yapılan çalışmalardan dolayı müteahhit firmaya ve yetkililere teşekkür etti. Derslikleri tek tek gezen Kolat, Van'da meydana gelen depremden sağ olarak kurtulan iki çocukla yakından ilgilendi.

Gemerek Belediye Başkanı İrfan Sağırkaya'nın torunu olan çocuklar, Vali Kolat'a depremde yaşadıklarını anlattı. Annelerinin Van ilçesinde hemşire olduğunu anlatan çocuklar, deprem sırasında bir salonda tiyatro oyunu izlediklerini belirtti. Kolat, depremin ardından Gemerek'e gelen çocuklara ve dedeleri olan Belediye Başkanı Sağırkaya'ya geçmiş olsun dileklerini iletti. Okulda Vali Kolat ve beraberindekilere, pasta ve çay ikram edildi.

Daha sonra Gemerek Adliye binasına geçen Kolat, ilçeye yeni atanan Cumhuriyet Savcısı Yakup Eker'i makamında ziyaret etti.

-Saanen keçisi dağıtım törenine katıldı-

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hazırlanan gelir getirici projeler kapsamında alınan Saanen keçilerinin dağıtım törenine de katılan Kolat, 9 aileye Saanen keçilerini teslim etti.

Gemerek Kaymakamlığı'nca hazırlanan törende konuşan Vali Kolat, "Umarım insanlar bu keçileri ellerinde uzun süre tutarlar. Sütünden, yavrularından ve etinden bol kazançlar elde etmelerini temenni ediyorum" dedi.

Kolat, projenin hazırlanmasında emeği geçen başta Kaymakam Adnan Tezcan olmak üzere vakıf çalışanlarına teşekkür etti. Gemerek Kaymakamı Adnan Tezcan ise Kaymakamlık olarak insanlara balık vermek değil, balık tutmayı öğretmek için gayret gösterdiklerini belirtti.

Bu bağlamda ilçede fırın, kebapçı, berber, elektrikli ev aletleri dükkanı, tuhafiyeci, bisiklet tamir atölyesi, zücaciye dükkanı, oto yıkama, şarküteri, çiçekçi ve çay evi açıldığını anlatan Tezcan, seyyar satıcılık yapanlara, yöresel gıdalar ve el sanatlarıyla uğraşanlara destekler verildiğini söyledi. Son olarak da Saanen keçisi projesini hayata geçirdiklerini belirten Tezcan, bu tür 24 projeyi uyguladıklarını kaydetti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Tarım Müdürü İhsan Aslan ise Saanen keçilerinin bölge uygun olduğunu ifade etti.

-Patates hasadı töreni-

Bu törenin ardından Kolat ve beraberindekiler, Yeniçubuk Beldesi Karacalar Mahallesinde patates hasadı törenine katıldı. Törende konuşan Vali Kolat, çiftçilere yemeklik patatesin yanında tohum yetiştiriciliğine de yönelmelerini önerdi.

Gemerek, Şarkışla ve Altınyayla ilçeleri başta olmak üzere Sivas genelinde kaliteli patates yetiştirildiğini ifade eden Kolat, tohumluk patates yetiştirilmesine de öneme verilerek, bölgenin patatesinin marka haline getirilmesini istedi.

Gemerek Kaymakamı Adnan Tezcan ise Gemerek ilçesinden 2006 yılından beri patates ekildiğini, patates üretiminin ilçenin ekonomisine ciddi katkı sağladığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Tarım Müdürü İhsan Aslan ise vatandaşların yemeklik patates ürettiğini belirterek, tohum için yurt dışına ciddi paralar ödendiğini söyledi. Aslan, çiftçilerden tohum üretimine yönelmelerini istedi. Yeniçubuk Belediye Başkanı Mustafa Demir ise patates üretiminin bol ve kazançlı olmasını diledi.

Çiftçi Abbas Şenen, ürettikleri patatesleri depolamak üzere Vali Kolat'tan bölgeye depo yapılması talebinde bulundu. Vali Kolat,çiftçilerin patates deposu talepleriyle yakından ilgileneceğini belirterek, yetkililere bu konuda proje çalışmalarına başlamaları talimatı verdi.

Konuşmaların ardından Vali Kolat, patates hasadını başlattı. Bir süre traktörle patates söken Kolat, patates topladı. Kolat ve eşi İlksen Kolat ile diğer protokol üyelerine patatesli gözleme ve haşlanmış patates ikram edildi.

-Çiftçilerden depremzedelere patates yardımı-

Yeniçubuklu çiftçiler, Van'daki depremzedeler için 5'er torba patates yardımında bulunmayı taahhüt etti. Yeniçubuk Belediye Başkanı Mustafa Demir de Van'a gönderilecek patateslerin nakliyesinde yardımcı olacağını belirtti.

Sinan Durmuş'a ait, Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında yapılan besi ahırını da ziyaret eden Kolat'a, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aslan tarafından proje hakkında bilgi verildi. 112 evin bulunduğu TOKİ konutlarında da incelemelerde bulunan Kolat, bir aileyi ziyaret etti.

Kolat'a, Gemerek'teki temasları sırasında eşi İlksen Kolat, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, İl Genel Meclis Başkanı Sedat Özata, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan ve İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter eşlik etti.

- SİVAS

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title