Haberler

Sivas'ta Maden Zirvesi

Sivas'ta madencilik sektörünün bilgilendirilmesi, maden ve jeotermal kaynakların geliştirilmesi amacıyla 5 yıl aradan sonra ikincisi düzenlenen 'Maden Kenti Sivas Zirvesi' başladı.

Sivas'ta madencilik sektörünün bilgilendirilmesi, maden ve jeotermal kaynakların geliştirilmesi amacıyla 5 yıl aradan sonra ikincisi düzenlenen 'Maden Kenti Sivas Zirvesi' başladı. Zirvede konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Türkiye'de madenciliğin zorluğundan bahsederek, "Yerli ve yabancı müteşebbisler Türkiye'de, artık bilimsel veriler ışığında madencilik faaliyetlerini yürütüyor" dedi.

İlki 2007 yılında gerçekleşen ve 5 yıl aradan sonra ikincisi düzenlenen 'Maden Kenti Sivas Zirvesi'nin açılış programı Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapıldı. Programda konuşan Vali Ali Kolat, toplantının amacının sektörün temsilcilerini bir araya getirerek Sivas'ı ve madenciliği konuşmak olduğunu söyledi. Sivas'ın madende iyi bir potansiyele sahip olduğunu belirten Vali Kolat, "800'e yakın arama ruhsatı, 300'ün üzerinde işletme ruhsatı verilmesi açısından Sivas madencilik bakımından ilk 5'e girmektedir. Bu da demektir ki Sivas iyi bir potansiyele sahip. Ama bu potansiyel yeterince değerlendiriliyor mu? İşte onu tartışacağız. Aramalarımızı biraz daha artırmamız, işletmelerimizi daha aktif hale getirmemiz gerekiyor" dedi. Zirveye katılan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ise, Türkiye'deki madenciliğin zorluğundan bahsederek, "Yerli ve yabancı müteşebbisler Türkiye'de, artık bilimsel veriler ışığında madencilik faaliyetlerini yürütüyor" diye konuştu. Balta sözlerini şöyle sürdürdü; "Elbette Türkiye'de madenciliği aramak, madenleri işletmek, hem madencilerimizin finansman açısından yeterli olmayışı, aynı zamanda da arazinin hem coğrafi hem jeolojik yapısından kaynaklanan zorlukları olur. Yani ilk yatırım maliyetleri çok yüksek. Madencilerimiz genelde yeryüzünden madeni görerek, hem maden çıkarıp para kazanıp hem de yatırım yapmaya çalışıyor. Aslında ilk planda böyle yatırım yapmadan kazanç sağlamaya çalışıyoruz, ancak bu birazcık da define işine benziyor. Sonuçta ileride ne olacağını bilmiyoruz. Ama gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde de son zamanlarda özellikle MTA'nın önderliğinde, şimdi de özel sektörün önderliğinde Türkiye'de bu bilimsel çalışmalara ağırlık verilmiş. Son dönemlerde de görüyoruz ki bundan da mutlu oluyoruz. Yerli ve yabancı müteşebbisler Türkiye de ülkemizde bilimsel veriler ışığında artık madencilik faaliyetlerini yürütüyor. Bizler de bunu arzu ediyoruz". Bakan Yardımcısı Balta, zirvede hem Sivas için hem de ülke için hayırlı kararlar alınacağını söyledi. Zirvede konuşan Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, madenlerin bulunduğu yerde işletilmesinin daha ekonomik olduğunu belirtti. Maden Tetkik Arama Genel Müdürü Mehmet Üzer ise, Sivas'ta birçok maden kaynağının bulunduğunu ve kente önem verdiklerini ifade etti.

Zirveye, Bakan Yardımcısı Balta'nın yanı sıra Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürü Mehmet Üzer katıldı. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Muhammet Balta Ali Kolat Türkiye Sivas Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title