Haberler

Sivas'ta Arıcılığı Geliştirme Çalışmaları

Tarım İl Müdürü Mehmet Kaya, Sivas'ta Arıcılığı Geliştirmek ve Bal Üretiminde Artış Sağlamak Amacı ile 26-30 Mayıs Tarihleri Arasında Arıcılık Kursu Düzenlendiğini Bildirdi.

Tarım İl Müdürü Mehmet Kaya, Sivas'ta arıcılığı geliştirmek ve bal üretiminde artış sağlamak amacı ile 26-30 Mayıs tarihleri arasında arıcılık kursu düzenlendiğini bildirdi.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Kaya, dünyada arılı kovan sayısı bakımından 6 milyon 898 bin adet arılı kovan ile Çin'in birinci sırada yer aldığını ve 257 bin ton bal üretimi ile Çin'in yine birinci sıradaki yerini koruduğunu belirterek, "Türkiye ise bu sıralamada 4 milyon 590 bin adet arılı kovan sayısı ile ikinci sırada yer almasına rağmen 82 bin 336 ton bal üretimi ile bal üretimi sıralamasında dördüncü sıraya düşmektedir. Bu durum ülkemizde kovan başına bal üretiminin düşük seviyelerde olduğunu göstermektedir ki ülkemizde kovan başına bal verimi yaklaşık olarak 18 kilo civarındadır. Ülke genelinde ise Muğla ili 529 bin 708 adet arılı kovanı ile birinci sırada yer almakta olup yine Muğla ili 8 bin 659 kilo bal üretimi ile birinci sıradaki yerini korumaktadır. Sivas ise 129 bin 25 adet arılı kovan varlığı ile kovan varlığı bakımından üçüncü sırada yer alıp 2 bin 688 kilo bal üretimi ile bal üretimi sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. İlimiz 2 milyon 848 bin 767 dekar toplam bir arazi alanına sahip olup bu arazinin bir milyon 207 bin 916 dekarlık kısmı çayır ve mera arazisidir. Son yıllarda bakanlığımızın uygulamış olduğu yem bitkileri desteklemesi projesi dahilinde korunga, yonca ve benzeri yem bitkileri ekilişleri artmış bulunmaktadır. Bu durum arıcılık açısından son derece büyük bir önem arz etmektedir" dedi.

Sivas'ta arıcılıgı geliştirmek istediklerini belirten Kaya, "Mevsimsel bakım ve besleme çalışmalarının zamanında ve etkin olarak yapılması, genç ana arı ile çalışmanın önemi, bölgemize uygun arı ırkı ile çalışılması, arı ürünlerinin çeşitlendirilmesi, flora takibi yoluyla gezginci arıcılık yapılması, Sivas balının markalaştırılması bal üretimini artırılmasında rol oynayacak çalışmalardır. Bu nedenlere il müdürlüğümüz arıcılık çalışmalarına büyük önem vermektedir. Bu kapsamda çalışma programımız içinde yer alan 2. Arıcılık Kursu 26-30 Mayıs 2008 tarihleri arasında müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda verilecektir. İlgilenenlerin kimlik bilgileri ve 1 adet Resimle gelmeleri gerekmektedir" dedi.

(İG-SE-Y) 14.05.2008 16:54 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title