Haberler

Sivas Katliamında Hayatını Kaybedenler Ankara'da Anıldı

Madımak Oteli'nin 2 Temmuz 1993 tarihinde yakılması sonucu hayatını kaybedenler, katliamın 20'nci yılında Kolej Meydanı'nda anıldı.

Madımak Oteli'nin 2 Temmuz 1993 tarihinde yakılması sonucu hayatını kaybedenler, katliamın 20'nci yılında Kolej Meydanı'nda anıldı.

Anma töreni için, Toros Sokak'ta toplanan vatandaşlar Kolej Meydanı'na yürüdü. Kolej Meydanı'nda saygı duruşunda bulunan vatandaşlar, Madımak Oteli'ndeki katliamda hayatını kaybedenlerin, Deniz Gezmiş'in ve Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunması üzerine "burada" diye karşılık verdi. CHP Gençlik Kolları, BDP, ÖDP ve HKP gibi siyasi partilerin haricinde bir çok sendika ve sivil toplum örgütünün katıldığı anma töreninde sık sık, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Her yer Taksim her yer direniş", "Her yer Lice her yer direniş", "Dün Çorum'da, bugün Sivas'ta tek yol faşizme karşı savaşta", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.

Polis vatandaşların alana girişinde güvenlik önlemleri aldı ve polis helikopteri güvenlik önlemlerine havadan destek verdi. Anma töreni sırasında, Kolej Kavşağı ve Kolej İstasyonu kapatıldı. Pınar Sağ'ın verdiği konserin ardından grup olaysız şekilde alandan ayrılırken Kolej Kavşağı da kontrollü bir şekilde trafiğe açıldı.

-"VAZGEÇ ARTIK, LİCE KATLİAMLARINDAN KULAK VER TAKSİM'E İŞTE O ZAMAN AÇILIM YAPMIŞ OLURSUN"-

Ortak basın metnini Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Hasan Cem Yılmaz okudu. İktidarın "alevi açılımı" yapıyor olmasını eleştiren Yılmaz, "Açılım, kendi alevini yaratmak için yapılmaz, madem ki açılım yapıyorsun; özür dile, Alevilere bu ülkede sistematik bir biçimde yapılan katliamlar için, Madımağı müze yap, teslim et bizlere" diye konuştu. 4+4+4 eğitim sistemini "saçmalık" olarak nitelendiren Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

"Zorunlu din derslerini kaldır. Vazgeç Alevi köylerine zorla cami yapmaktan, oralara imam atamaktan, cem evimi ibadethane olarak tanı, vazgeç benim inancım üzerinden siyaset yapmaktan. Tarihle yüzleş, beni aşağılama. Kaldır 3 köprüden Yavuz Sultan Selim adını. Aleviler, Kürtler, Ermeniler, bu ülkenin kadim inançları kardeştir. Bunu kabul et; eşit yurttaşlık haklarını tanı, Vazgeç artık; Lice Uludere, Reyhanlı katliamlarından. Kulak ver Taksim'e. İşte o zaman açılım yapmış olursun.

-"20 YILDIR BU KATLİAMIN GERÇEK SORUMLUSU BULUNMAMIŞTIR"-

Sivas'taki katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri adına, olayda hayatını kaybeden Huriye ve Yeşim Özkan'ın abisi Hüseyin Özkan bir açıklama yaptı. Özkan özetle şu ifadeleri kullandı:

"Sivas şehitlerimizin ideallerinin, aşklarını, sevgilerini, sevdalarını, devrimlerini yaşatmak ve yaşattırmak bizim boynumuzun borcudur. Bugün Madımak Oteli'nin önünde sadece etkinliği yapmak isteyen halkımızı engelleyip sadece şehit ailelerine izin verenler sadece bizler değil milyonlar şehit ailesidir. Adaletin gecikmesi adaletsizliktir. 20 yıldır bu katliamın gerçek sorumlusu bulunmamıştır. 20 yıldır firari olarak aranılan İhsan Çakmak ise evleniyor, askerlik yapıyor, ehliyet alıyor ve çocuğunu nüfusuna kaydettiriyor. Tüm resmi işlemlere rağmen halen yakalanamıyor." - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Taksim Sivas Lice Politika Güncel Haberler

title