Haberler

Şişman: "Üniversitelerimizin Sayısı 350 Olmalı"

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Şişman, İstanbul Bilimler Akademisi’nin Akçakoca’da yaptığı Yükseköğretim yeterlilik çalıştayı öncesinde gazetecilere yaptığı özel açıklamada, üniversitelerimizin sayısı ve niteliği konularında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Şişman, İstanbul Bilimler Akademisi'nin Akçakoca'da yaptığı Yükseköğretim yeterlilik çalıştayı öncesinde gazetecilere yaptığı özel açıklamada, üniversitelerimizin sayısı ve niteliği konularında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Şişman, çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: "Dünyada üniversitelerin akademik yönden bulundukları yerle ilgili çeşitli kurumlar tarafından bir takım sıralamalar yapılmakta. Bu yanıyla Türkiye üniversiteleri olarak çok kötü durumda değiliz. Ama yukarılarda bulunan üniversiteler arasında yerimiz az. Bu konuda özellikle lisans üstü araştırmalardan üretilecek yayınların yeri önemlidir. Bu çalıştayda gençlerimiz bunları tartışıyor. Tabi ki araştırma yüksek öğretimin temel amaçlarından birisi. Bu araştırmaların ürettiği sayıların niceliği kadar niteliği de önemli. Bu araştırmaların toplumsal gelişmeye katkısı nedir bunu da sorgulamak lazım. Bilim için bilim değil, toplum için bilim anlayışından hareketle, üretilen bu bilgilerin yansımaları, sonuçları, etkileri ve katkıları da son derece önemli. İnşallah, son dönemde lisans üstü eğitim alanındaki çalışmaların yaygınlaşmasıyla birlikte, yapılan bilimsel çalışmaların nicelik ve niteliğinde bir artış yaşanacaktır."

Türkiye'de üniversitelerin sayıca artmasının olumlu bir gelişme olduğunu anlatan Şişman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü Türkiye'de uzunca bir zaman yüksek öğretim elitist bir anlayışla kurgulanmıştır. Ancak son yıllarda dünyadaki gelişmelere paralel olarak yüksek öğretimde de 'kitlesel eğitim' gündeme gelmekte, yani talep eden bütün taliplere, sadece belirli bir yaş grubundakileri ölçü almayan, yeniden öğrenim talepleri olanları da kapsayan bir yüksek öğretim programlarının yaygınlaşması gündeme gelmekte. Zaman içinde kurumsallaşma ile ilgili sorunlar yaşayacağız. Ama yakın bir gelecekte yeni kurulan üniversitelerimiz de bulundukları bölgelerde toplumsal, kültürel ve sosyal kalkınmada önemli bir rolü icra edeceklerdir."

YÖK olarak öğretim üyesi yetiştirme programları (ÖYP) ve yurt dışına gönderdikleri lisans üstü eğitim öğrencileri sayesinde bu sorunların üstesinden gelmeye çalıştıklarını belirten Şişman, şunları ifade etti: "Elbette şu anda akademik kadro sorunu başta olmak üzere bir takım yetersizlikler yaşanıyor olabilir. Öğretim üyesi açığımızı süratle gidermeye çalışıyoruz. Dünyanın gelişmiş ülkeleriyle karşılaştırdığımızda üniversite sayımız çok değil. 175 kadar üniversite, Türkiye gibi nüfusa sahip bir ülke için çok değil, hatta bana göre bu sayının 350 civarında olması gerekir. Üniversite sayısının artması gecikmiş fakat olumlu bir girişimdir. Ama zaman içerisinde inşallah üniversitelerimiz nitelik olarak da çok iyi noktalara gelecektir." - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Akçakoca İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title