Haberler

Sırp Aday Nikoliç Zaferden Emin

Sırbistan'da devlet başkanı adaylarından aşırı milliyetçi Tomislav Nikoliç, Rusya yanlısı tutumunu yineleyerek Avrupa'nın ülkesi üzerinde baskı uygulamaktan vazgeçmesini istedi.

Nikoliç, devlet başkanlığı seçimlerinde oy verme işleminin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Biz Rusya'ya yakın mesafede duruyoruz ama eğer Avrupa Sırbistan'a bir engel oluşturmaz ve bize kapılarını açmak isterse biz bunu memnuniyetle kabul ederiz" dedi.

Kosova'nın bağımsızlığını engellemek için elinden geleni yapacağını söyleyen Nikoliç, yakın müttefikleri Rusya ile ilişkileri güçlendireceğini kaydetti. Sırp Radikal Partisi Genel Başkanı Nikoliç ayrıca, Kosova'nın bağımsızlığını kazanması halinde Avrupa ile ilişkilerin kesilmesi gerektiğini belirtti.

9 adayın yer aldığı devlet başkanlığı seçimlerinde Batı yanlısı Boris Tadiç'e karşı yarışan Nikoliç, " Umutluyum çünkü Sırp halkının değişiklik istediğinden eminim" diye konuştu.

Son kamuoyu yoklamaları, başa baş giden Tadiç ve Nikoliç'in ilk turda salt çoğunluğu elde edemeyeceğini gösteriyor. Adaylar bugünkü seçimlerde yüzde 50 çoğunluğu kazanmakta başarısız olursa 3 Şubat'ta ikinci tur seçimlere gidilecek. Aynı durum 2004 seçimlerinde de yaşanmış ve Tadiç kıl payı farkla devlet başkanı olmuştu.

Nikoliç, "Zaferin yakın olduğuna eminim, bu gece ya da 4 Şubat'ta, Sırbistan bugüne kadar kurmuş olduğu hayallerini gerçekleştirme fırsatı bulacak" şeklinde konuştu.

Sivil toplum örgütü olan Demokratik ve Özgür Seçim Merkezi tarafından yapılan seçim öncesi anketlere göre, Demokrat Parti Başkanı Tadiç'in yüzde 19, NATO ve ABD karşıtı olan Nikoliç'in yüzde 21 oy alması bekleniyor.

(AFP-KB-İB-GS-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title