Haberler

Şırnak: Şırnak Belediyesi'nden Kömür Ocaklarına Tepki

Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, Su Kaynağı Havzasında Bulunan 5-6 No'lu Kömür Ocaklarının Derhal İşletmeye Kapatılması Gerektiğini, Aksi Halde Halk Sağlığı Açısından Doğması Muhtemel Olumsuz Vakalardan Kendilerinin Sorumlu Olmayacağını Söyledi.

Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, su kaynağı havzasında bulunan 5-6 No'lu kömür ocaklarının derhal işletmeye kapatılması gerektiğini, aksi halde halk sağlığı açısından doğması muhtemel olumsuz vakalardan kendilerinin sorumlu olmayacağını söyledi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Başkan Ertak, Şırnak ve yakın çevresinin içme ve kullanma su ihtiyacında tek kaynağın Toptepe ana su kaynağı olduğunu belirterek, "2004 Haziran ayında Şırnak Valiliği İl Özel İdaresi'ne ait Dicle Madencilik Anonim Şirketi'nin yatırım ortağı olan "Standart Madencilik" (Acar Madencilik) tarafından işletilen 5-6 No'lu kömür ocaklarının çalışmaları nedeniyle, içme ve kullanma suyunun elde edildiği Toptepe kaynağı tamamen kurutulmuştur. Bu durum ilgililere duyurulduğu halde herhangi bir önlem alınmayınca, durum mahkemeye dava edilmişti. Toptepe kaynağının yatak değiştirmesi sonucu kömür ocağı içinde aktığı, mahkemece yapılan keşif sonucunda da anlaşılmıştır. Su kaynağının kuruması, Şırnak halkı açısından hayati bir durum arz ettiğinden, bu hassas konu defaatle tarafımızca ilgili ve yetkili kurumlara iletilmiş, ancak bu mesele kulakardı edilmiş ve neticede meydana gelen tahribatlar giderek büyümüştür. Nihai olarak, 2005 yılının sonbahar ayında 5-6 No'lu ocakların işletmeci firmalar tarafından işletmeye kapatılması sonucu, 2004 yılında güzergah değiştirerek kömür ocaklarında akmaya başlayan Toptepe su kaynağı tekrar yatağına dönmüştür. 2006 yılının Nisan ayında Geliş Madencilik Anonim Şirketi tarafından 5-6 nolu ocakların tekrar işletmeye açılması ve tekrar dinamitlerin patlatılması nedeniyle Toptepe su kaynağı yeniden kurumuş bulunmaktadır. Su kaynağının kuruması nedeniyle durum tekrar yargıya intikal edilmiş olmasına rağmen işletmeci/taşeron firma kömür çıkartma faaliyetlerinin fütursuzca sürdürmektedir. Devam eden durum nedeniyle belediyemizce yaklaşık 2 aydır açıkta akan Nerdüş Deresi'nden şehre su takviye edilmektedir" dedi.

"İnsan sağlığını tehdit eden bu durumu halkımızla paylaşmak ve halkımızı bu konuda bilgilendirmek istiyoruz" diyen Ertak, "Her ne kadar geçici bir süreyle açık dereden şehre su takviye edilse bile, sonbahar mevsiminin beraberinde getireceği yağışlar, derenin çamura bulanması ve kirlenmesine yol açtığından, açık dereden şehre su takviye etme imkanımız ortadan kalkacaktır. Yakın gelecekte halkımızın maruz kalacağı bu somut tehlike nedeniyle bu sorunun ilgililer tarafından değerlendirmeye alınması ve su kaynağı havzasında bulunan 5-6 No'lu kömür ocakları derhal işletmeye kapatılması gereğini bir kez daha vurguluyoruz. Aksi halde halk sağlığı açısından vehamet arz eden bu durum nedeniyle doğması muhtemel olumsuz vakalardan kendilerinin sorumlu olacağını ifade etmek istiyorum. Amacımız, önemli gelir kaynağımız olan kömür işletmesini durdurmak değildir. Ancak taahhüdümüzde olan ve en temel ihtiyaç arz eden su kaynağının güvenliğini sağlamak temel görevimizdir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title