Haberler

Şırnak: Güneydoğu, Araç Hurdalığı Olmaktan Kurtulacak

Hurda araçların bedelsiz olarak İl Özel İdaresi'ne teslim edilmesi halinde araçlara ilişkin birikmiş bütün vergi borçları, bunların faizleri ve trafik cezalarından muaf tutulacak olması, Güneydoğulu kamyoncuları sevindirdi.

Hurda araçların bedelsiz olarak İl Özel İdaresi'ne teslim edilmesi halinde araçlara ilişkin birikmiş bütün vergi borçları, bunların faizleri ve trafik cezalarından muaf tutulacak olması, Güneydoğulu kamyoncuları sevindirdi.

Hurda araçların trafikten çekilmesi için AK Parti Grup Başkan Vekili İrfan Gündüz tarafından verilen tasarı, meclis tarafından onaylandı. Gündüz tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan yasa teklifinin gerekçesinde, eski ve kullanılamaz durumdaki hurda araçların trafikten silinmemesi nedeniyle ekonomiye zarar verdiği ve çevre kirliliği oluşturduğu ve bu taşıtların sahiplerine araçlarını kayıttan düşürmeleri için bir fırsat tanındığı belirtildi. Eski ve hurda araç sahipleri, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten 31 Aralık 2006 tarihine kadar araçlarını trafik kaydından düşürmek için başvurdukları ve araçlarını bedelsiz olarak İl Özel İdareleri'ne teslim ettikleri takdirde, araçlarına ilişkin birikmiş tüm vergi borçları, bunların faizleri ve trafik cezalarından muaf tutulacaklar. Hurda araçlara ilişkin vergi borcu ve bu borçların faizlerinin de af kapsamına alınması, başta Şırnak olmak üzere tüm Güneydoğulu kamyoncularını sevindirdi.

TBMM'ye sunulan hurda araç vergi affına ilişkin kanunda şu ifadeler yer alıyor:

"Hurda durumundaki kamyon ve kamyonet sahibi mükellefler, bu taşıtlarını çalıştıramadıkları için motorlu taşıtlar vergisini ödeyememekte, kullanamadıkları taşıtlarını hurdaya ayırmak istediklerinde ise, motorlu taşıtlar vergisi borçları bulunduğu için, söz konusu taşıtlarını hurdaya ayıramamaktadır. Çünkü, bu taşıtların hurdaya ayrılarak ilgili trafik sicilinde kayıt ve tescillerinin silinebilmesi için Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 39. maddesi hükümleri gereğince hurdaya çıkarma işleminin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisinin bulunmaması gerekmektedir. Bu maddeyle hurda haline gelen ve çalışma imkanı bulunmayan eski model motorlu kara taşıtlarının hurdaya çıkarılması halinde, hurdaya çıkarılma tarihine kadar geçen süre içinde tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisiyle gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezalarının terkin edilmesi imkanı sağlanarak eski ve kullanılamaz durumda bulunan taşıtların trafikten çekilmesi teşvik edilmektedir. Bu düzenleme çerçevesinde sahipleri tarafından hurdaya çıkarılmak istendiği halde motorlu taşıtlar vergisi borcu nedeniyle hurdaya çıkarılamayan ve çevreyi kirleten eski ve kullanılamaz durumdaki taşıtların trafikten çekilmesi teşvik edilerek çevrenin korunması ve taşıt parkının yenilenmesi temin edilmekte, böylece sosyal ve ekonomik amacın birlikte gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Bu maddeyle yapılan düzenleme, ilgili trafik sicilinde adlarına kayıt ve tescili bulunan motorlu kara taşıtlarının; maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 Aralık 2006 tarihine kadar Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 39. maddesi hükümlerine göre ilgili trafik tescil kuruluşları tarafından kayıt ve tescilleri silinmek ve hurdaya çıkartılmak kaydıyla söz konusu taşıtlarını bedelsiz olarak İl Özel İdareleri'ne teslim eden gerçek ve tüzel kişileri kapsamaktadır. Ayrıca, noter satış senediyle iktisap edilen, ancak ilgili trafik tescil kuruluşunda kayıt ve tescil edilmemiş olan taşıtların, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, 31 Aralık 2006 tarihine kadar hurdaya çıkarmak şartıyla yapılacak kayıt ve tescil işlemlerinde ödenmeyen motorlu taşıtlar vergisiyle bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları aranılmayacaktır. Düzenlemeyle motorlu kara taşıtlarını hurdaya ayıran gerçek ve tüzel kişilerinin tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisiyle bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları terkin edilmektedir."

Konuyla ilgili olarak konuşan AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, yasanın eski araçların trafikten çekilmesi için bir fırsat doğuracağını ifade etti. Gündüz, 8 Haziran'da TBMM'den geçen yasanın Çankaya'dan onay beklediğini ve yasanın yürürlüğe girmesiyle görüntü kirliliği oluşturan hurda araçların ortadan kalkacağını belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title