Haberler

"Yatırım ve Gelişmeye 'Evet' Dağılmaya 'Hayır' Deme Vakti Geldi"

Güncelleme:

Sırbistan Başbakanı Vuçiç, "Yatırım ve gelişmeye 'evet' dağılmaya 'hayır' deme vakti geldi." dedi.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen "Çin, Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Hükümet Başkanları Zirvesi" kapsamında "4. Ekonomi ve Ticaret Forumu"  yapıldı.

"Sava" Merkezi'ndeki forumun açılışında konuşan Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan ve önemli konukları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Forumun, Sırbistan'a Doğu ile Batı ekonomilerinin buluşturma imkanı verdiğini kaydeden Vuçiç, forum kapsamında, yeni yatırım planları üzerinde uzlaşılabileceğini ifade etti.

Vuçiç, bölgede uzun süre "ekonomik zeka yerine politik rahatlığı tercih edenlerin hüküm sürdüğünü" öne sürerek, "Yıllarca, 'hayır' dememiz gereken konulara 'evet' dedik. İktidarda kalabilmek adına çoğu kez hayatlarımızın ve çocuklarımızın geleceğinin zarar görmesine göz yumduk. Artık böyle bir hakkımız yok. Artık 'hayır' demeyi de öğrenmeliyiz. Çünkü herkese 'evet' demek nihayetinde lidere de halka da zarar veriyor" ifadesini kullandı.

Yatırımlara ve gelişmeye "evet", dağılmaya "hayır" deme vaktinin geldiğini belirten Vuçiç, Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında, özellikle ulaşım, altyapı ve enerji alanlarında ortaklık kurulması için önemli bir potansiyelin bulunduğunu vurguladı.

Vuçiç, Sırbistan'ın yatırım planlarının yapılacağı yeni bir platform haline gelmesini umduklarını belirterek, Sırbistan'ın, sahip olduğu stratejik avantajlarını kullanmada kararlı olduğunu ifade etti.

Sırbistan'ın ülkeye yeni yatırımları çekme konusunda kararlı olduğunu anlatan Vuçiç, Sırbistan'a yatırım yapacakların, sermaye güvenliği ve kar etme konusunda endişe duymamalarını istedi.

Vuçiç, Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin Sırbistan'ın ulusal önceliği olduğunu kaydederek, "Sırbistan'ı, altyapı alanındaki yatırımlarla Batı ile Doğu arasındaki bir köprü haline getirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

"İş Konseyi" kurulacak

Çin Başbakanı Li Kiçiang da Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında bir "iş konseyi" kurulacağını belirterek, bu iş konseyinin karşılıklı işbirliğinde yeni bir adım ve yeni bir bölüm olacağını savundu.

Karşılıklı işbirliğinin en üst seviyeye çıkarılması ve daha fazla "meyve vermesi" gerektiğine işaret eden Li, "Her ne kadar şimdi kış olsa da hava da ilkbahar kokusu var. Bol meyveli bir ilkbahar bekliyoruz" dedi.

Li, Sırbistan'ı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, özellikle altyapı ve ekonomi alanlarında karşılıklı işbirliğinin mümkün olduğunu, Çin tarafının 3 milyar dolarlık yeni bir yatırım fonu temin etmeye hazır olduğunu kaydetti.

Son bir yıl içerisinde Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki ticaret hacminin de arttığına işaret eden Li, son bir yıl içerisinde Karadağ'ın Çin'e ihracatının ikiye katladığını, diğer Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin de yüzde 30 oranında arttırdığını söyledi.

Li, ülkelerin sahip oldukları potansiyelleri kullandıkları takdirde dünya ekonomisinin sorunlarla uğraşmayacağını, zorlukları aşarak ileri adım atacağını vurguladı.

Avrupa'daki büyük devletlerin gelişmiş bir ekonomiye ve teknolojiye sahip olduklarını söyleyen Li, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin de gelişmek için büyük potansiyele, Çin'in ise büyük üretim kapasitesine sahip olduğuna dikkati çekti.

"Zirve, işbirliğinin geliştirilmesi için  harika bir fırsat"

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka da zirvenin Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi için iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

Yolsuzlukla mücadele, hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulanması ve vatandaşlarına daha kaliteli bir hayat sunmanın katılımcı ülkelerin ortak hedefi olduğunu belirten Sobotka, "16+1 oluşumu"nun iyi bir temel üzerine inşa edildiğini ve karşılıklı işbirliğinin geliştirilesi için "harika bir fırsat" olduğunu vurguladı.

Sobotka, Çek Cumhuriyeti olarak forumun aktif katılımcılarından biri olmaya devam edeceklerini belirterek, Çin ile işbirliğini derinleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

4. Ekonomi ve Ticaret Forumunun ardından Çin, Sırbistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Makedonya, Karadağ, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya hükümet başkanlarının katılımıyla "Çin, Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Hükümet Başkanları Zirvesi" yapılacak. Zirvede Hırvatistan ise başbakan yardımcısı düzeyinde temsil edilecek.

Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla üç yıl önce Macaristan'da başlatılan inisiyatifin ilk toplantısı 2012 yılında Polonya'nın başkenti Varşova'da, ikincisi ise geçen yıl Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılmıştı. - Sırbistan

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti Belgrad Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title