Haberler

Sırbistan, BMGK'yı Acil Toplantıya Çağırdı

Güncelleme:

Sırbistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

Kosova hükümeti tarafından, "Kosova Güvenlik Güçleri"nin, kademeli olarak "Kosova Silahlı Kuvvetleri"ne dönüştürülmesinin kararlaştırılması nedeniyle Sırbistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

Sırbistan Devlet Bakanı Aleksandar Vulin, Başbakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında, Kosova hükümetinin, ordu kurmaya yönelik kararının ülkesi için endişe verici olduğunu belirtti.

Kosova Güvenlik Güçleri'nin, Kosova Silahlı Kuvvetleri'ne dönüştürülmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Vulin, ''BM'nin 1244 No'lu Kararı, bunun mümkün olamayacağını söylüyor. Kosova Silahlı Kuvvetleri varolamaz. BM kontrölündeki bir toprak parçasında, Kosova'da KFOR var, silahlı bir güç bulunamaz. Kosova'da bir ordunun kurulması, Kosovalı Sırplar için son derece rahatsız edicidir'' dedi.

Vulin, Kosova hükümetinin ordu kurmaya yönelik kararı üzerine, 1244 No'lu BM Kararı çerçevesinde değerlendirmede bulunulması için BMGK'nın acil toplanmasını talep ettiklerini bildirdi.

Kosova hükümeti, 4 Mart Salı günü gerçekleştirdiği toplantıda, Kosova Güvenlik Güçleri'nin, Kosova Silahlı Kuvetleri'ne ve Güvenlik Güçleri Bakanlığı'nın da Savunma Bakanlığı'na dönüştürülmesini kararlaştırmıştı.

Alınan karara göre, kademeli olarak gerçekleştirilecek dönüşüm, gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılmasıyla birlikte 2016 yılında tamamlanacak. Bu kapsamda, Kosova Silahlı Kuvvetleri'nde 5 bini asıl, 3 bini yedek olmak üzere 8 bin asker görev yapacak.

-bmgk

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kosova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title